NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Трансплантация

 • transpl child hepar4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в германския град Хамбург е готова да приеме детето и гарантира 96% успеваемост.
  Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лечение на деца на 20 август. Фондът иска мнението на консилиум, който на 10 октомври взима решение, че Таня може да бъде трансплантирана в България.
  Майката – Петя Тенева, е притеснена, защото деца с подобна диагноза досега не са трансплантирани у нас. Препоръката на лекуващите лекари е детето да бъде оперирано в чужбина. Не се знае кой е присъствал на този консилиум, лекуващите лекари не са били поканени.
  „Едва от две години успяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит говорим. Не искам детето ми да бъде опитен заек”, казва Петя Танева.   

 • VladovТрима нуждаещи се от белодробна трансплантация починаха само за последните 2 седмици. Тази операция не се извършва в България, а болните не могат да я получат и в чужбина. Магдалена Стоянова е майка на 2 деца. Животът ѝ може да продължи само с трансплантация на бял дроб, разказват от Nova TV. През 2007 г. тя е диагностицирана с муковисцидоза. Семейството търси начин за лечение в чужбина. Във Виена ѝ е отказана операция, защото според лекарите тя трябва да е в по-тежко състояние. Докато чака трансплантация, животът ѝ преминава в постоянни престои в болница. В България няма специалисти, които да извършват тази операция, няма и достатъчно донори.

 • BBНа днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. След като по-рано днес се срещна с близките на починалия Адриан Петков, премиерът възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

 • sreshta MSЗдравният министър Кирил Ананиев заяви на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и семейството на Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството, защото без донори няма как да успеем.
  „Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее. За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно трябва да имаме 70 донора, а в момента имаме под 10“, каза Кирил Ананиев и уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове, като реалистичният срок това да се случи е две-три години", коментира той и допълни, че е разпоредил да се направи регистър на хората, които имат нужда от трансплантация на бял дроб.

 • katastrБаща, чийто син загина, блъснат на тротоар в Горна Оряховица, все още не е изгубил надеждата си за справедливост. Инцидентът е от преди една година, но Янко Енев решава да пази мълчание, докато съдът не излезе с решение, вярвайки на институциите и имайки доверие на държавата и съдебната система. Преди дни окръжният съд във Велико Търново реши – само условна присъда от 3 г. за извършителя, при максимална от 15 г.
  Петък – 13-ти октомври 2017 г. Часът е около полунощ. Двама мъже на 20 и 40 г. се прибират към домовете си по тротоара на главна улица в Горна Оряховица, когато ги връхлита лек автомобил, управляван от 18-годишен шофьор с книжка от един месец, припомнят от Nova TV. На място е убит 40-годишният Димитър. В кома изпада 20-годишният Красимир.

 • belodr bTVТодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония”, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че 15 души у нас са в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб, а единственият им шанс е в емиграция. Според него здравните власти нищо не правят по този проблем, а има само говорене.
  „Причината е в това, че тези хора са само в българската листа на чакащите, а не в международна. Проблемът е в затруднената комуникация между Министерството на здравеопазването и чужди клиники”, обясни Мангъров.

 • tramsplant vma discВ Световния ден на донорството лекари настояха за промяна в закона, която да улесни трансплантациите. Според медици, всеки трябва да може да заявява, че желае да бъде донор. България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа.
  Мотористи от най-голямата мотоорганизация в България "София райдърс" и водещи експерти от Военно-медицинска академия организираха информационна кампания, с която обясниха - какво е да дадеш втори живот някому.
  В България в момента 1140 души имат нужда от животоспасяваща трансплантация. Осъществените интервенции тази година са едва 32, показват данните на Агенцията по трансплантация. Десетки шансове да бъде спасени човешки животи са загубени заради несъвършеното законодателство, според д-р Сибила Маринова. Според българския закон, приживе човек може да заяви само своето несъгласие, тоест да заяви отказ, като презумпцията на закона е, че ако не сте отишли изрично да заявите това несъгласие, то сте съгласен. Но има и друго, което е написано в закона, че решението в крайна сметка взимат близките.

 • transplantОКДиректорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов заяви, че българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники , защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант.
  ,,Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в т.нар. "Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи'', обясни Христов.

 • Hristov IATЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви в събота на брифинг в здравното министерство, че от близо месец работят по създаването на нова Национална програма за донорство и Пътна карта към нея.
  „За съжаление ви съобщаваме тази новина в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който почина млад човек, който не можа да дочака своя шанс за трансплантация“, каза той.
  Д-р Пенков подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние. Българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.

 • blizki pazientСемейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, ще водят битка и за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Близките на младия мъж заявиха пред bTV, че са били „нагло и безочливо излъгани от държавата”. Решени са също да доведат битката докрай в Европейския съд по правата на човека.
  „Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем кауза, с която да защитаваме правата на тези хора, защото вярваме, че всеки има правото да се излекува и да живее”, категоричен е братът на Адриан – Алберт Петков.

 • transplantazia29-годишният Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е починал в болница Лозенец в София. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в здравното министерство. Петков страдаше от муковисцидоза - рядко заболяване, заради което се нуждаеше от спешна трансплантация на бял дроб. Този вид трансплантации не се прави в България, а болници в чужбина отказват да приемат български пациенти, поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, допреди година и половина.
  Дотогава тези пациенти се оперираха в болница в Австрия, ако имаше подходящ донор. След това договорът изтече. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България. Проблемът стана причина директорът на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова да подаде оставка. Оттогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

 • hirurzi transplБългария остава на последно място по брой донори на един милион души население, но това е организационен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на БНТ водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров.
  „България все още е на последно място по брой донори на 1 млн. души и в бъдеще това едва ли ще се промени. Донорството е функция на цялостната система на здравеопазването, а тя не е в особено добро състояние“, изтъкна проф. Никола Владов, началник на клиниката но чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.

 • commeteeПроект на закона за изменение на закона за лечебните заведения предвижда създаване на нова комисия към министерството на здравеопазването, която ще изземе функциите по регистрация на лечебните заведения, контрол над медицинските дейности и трансплантация. Закриват се Агенция Медицински одит и Агенцията по трансплантациите.
  Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването ще определя председателя и членовете на Комисията за регулиране и контрол на медицинските дейности и ще приеме устройствения правилник
  Комисията за регулиране и контрол на медицинските дейности (КРКМД) ще извършва всички процедури по регистрация на лечебните заведения. Издадените до момента на влизане на закона в сила разрешения от министъра на здравеопазването, съответно регистрации от регионалните здравни запазват действието си.
  Комисията ще се състои от председател и шестима членове, от които двама са лекари, двама юристи и двама икономисти, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години. Председателят и членовете на комисията ще се избират и освобождават с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.
  Макар да има скромен състав от едва 7 души, КРМД може да се определи като мегакомисия по функциите, които ѝ се възлагат. Тя ще има право да:

 • pazient transplВ седмицата, в която отново се говори за донорството, Bulgaria On Air разказва за един от стотиците българи, претърпели трансплантация. Историята на Росен Иванов е с щастлив край, тъй като 13 години след получаването на нов бъбрек, той продължава да се радва на живота. Росен е от онези позитивни герои, които рядко се срещат, но успяват да заредят всички околни с любовта, която показват всеки ден. Връщайки живота си на лента, 32-годишният мъж си спомня най-трудният период, когато само за дни се оказал на прага на живота. Трябвало да направи избор – да се примири със съдбата си, или да се бори за живота си.

 • transplantОКТрима европейци са починали от рак, след като са получили органи от един донор. Четирима пациенти заболели от рак на гърдата години след трансплантацията, като трима от тях вече са починали. Донорът е 53-годишна жена, починала от инсулт през 2007 г., съобщава Си Ен Ен, цитирана от 24 часа. На реципиентите са били присадени нейните бъбреци, бял и черен дроб и сърце. Четвъртият заболял е оцелял след премахване на трансплантирания бъбрек и продължително лечение.

 • bel transplantПациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. Поради административни пречки, 29-годишният Адриян Петков, който се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, не може да бъде опериран в чужбина. Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живее от 5-годишен, разказват от Bulgaria ON AIR. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна.

 • m.hristovД-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ). Христов е лекар, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“. През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София. Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. беше назначен от служебния кабинет за Директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и едновременно с това стана и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
  Новото Правителство направи смени както в ИАМО, така и в НС на НЗОК.

 • simeonovaЗабавянето на белодробните трансплантации е сред причините за оставката на директора на Aгенцията по трансплантациите. Това стана ясно от думите на Марияна Симеонова ден след като тя за втори път депозира оставката си. Подобни трансплантации у нас не се правят.   
  До миналата година България е имала договор с болница във Виена, но той не е подновен.   
  Симеонова обясни, че през 2017 г. е получила разпореждане от здравното министерство да търси алтернативни оферти. Днес тя определи решението като грешка, която е довела до забавяне от повече от половин година за чакащите 16 души за трансплантация.
  „Ако знаех, че толкова дълго ще чакам щях да подпиша този договор, въпреки че ще означава обвинения и вероятно уволнение”, посочи Симеонова.  

 • simeonova1Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие.
  В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.
  Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/, съобщиха от МЗ. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие.
  В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.
  Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

 • transplantОКСъставът на клетките изглежда предизвиква отхвърляне на кожни присадки, но предварителната обработка на органите може да има положителни последици за трансплантациите

  Когато става въпрос за отхвърляне на трансплантация, някои органи са далеч по-трудни от други. Някои трансплантируеми органи, като черния дроб, лесно се приемат от имунната система на реципиента, като рядко предизвикват имунен отговор и отхвърляне. Но кожата е много различна материя: Кожните присадки имат висока степен на отхвърляне по неизвестни причини.
  Изследователите от Бригамската и женската болница (БЖБ) разбраха защо се надяват да се възползват от нови биологични прозрения не само да обяснят защо трансплантите на кожата провокират имунната система, но и какви лечения могат да се дадат на орган преди трансплантацията, за да се намали вероятността от отхвърляне. Техните открития, които имат отражение върху бъдещето на лицевата трансплантация, са публикувани в списание Nature Communications.
  "Нашата работа в лабораторията се ръководи от клинично наблюдение", казва ЛеонардоРиела, дм, медицински директор на програмата за съдова трансплантация на съдови съставни тъкани в БЖБ. "Кожните присадки имат такава висока степен на отхвърляне в сравнение с други органи. Искахме да разберем защо."