NSVOK top banner

Вход
Обновен 12:40 EEST, Aug 17, 2018

Лични лекари

 • lekar na kompПредложение на здравното министерство за мерки по четвъртия план на правителството за открито управление предвижда направленията от личните лекари също да станат електронни подобно на рецептите за лекарства и здравните досиета. Това е предложено за обществено обсъждане от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, информират от вестник 24 часа. Друго предложение засяга бедните хора, на които им се полага служебен защитник. Те вече няма да доказват материално състояние с извлечения от Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Агенцията по вписванията.

 • lekar selo

  Тревожни данни бяха изнесени от Икономическия и социален съвет, който е консултативен към българските институции. Според тях в над 70% от селищата в планинските райони няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар, а само в 6% от тях има аптеки. При една трета липсва транспортна връзка с общински или областен център, а обезлюдяването е 2 пъти по-голямо, отколкото в другите части на страната. Съветът настоява за приемане на закон за развитието на планинските и полупланинските райони, за да се спре изоставането, като уточняват, че позицията е изработена самостоятелно и е продиктувана от все по-влошаващото се положение в тези райони.

 • sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
  Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

 • KolevДружеството на софийските общопрактикуващи лекари предупредиха в Отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев, че са в протестна готовност заради липсата на напредък за изпълняване на техните искания, които оповестиха на предишните си протести. Единствено за 24-часовото дежурство има съставена работна група, но все още няма никакви решения. Заместник-председателят на ДСОПЛ д-р Николай Колев коментира за Право&Здраве проблемите, на които личните лекари очакват решение.

 • OPLВ Отворено писмо до здравния министър, организацията на Столичните общопрактикуващи лекари съобщава, че нито едно от исканията им поставени на протестите през пролетта не е изпълнено, въпреки обещанията на Кирил Ананиев. Лекарите предупреждават,че запазват протестна готовност. Ето и пълния текст на писмото:
  Уважаеми господин Ананиев,
  На 01.03.18г. поставихме част от проблемите на ОПЛ на Вашето внимание.
  На 23.04.18 г. повторихме нашия протест и отново поставихме част от проблемите на ОПЛ на вниманието на Министерството на здравеопазването.
  Става въпрос за намаляване на административната тежест, за възстановяване на размера на
  потребителската такса в рамките на 1% от МРЗ, за реимбурсиране на таксата на освободените от нея лица и за отпадане на двадесет и четири часовото разположение на ОПЛ.

 • blsБългарският лекарски съюз се обяви против рестрикциите и свръхрегулациите, въвеждани от МЗ и НЗОК в декларация, приета на току що завършилия Събор на организацията:

  ДЕКЛАРАЦИЯ
  Българският лекарски съюз настоява Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ, на базата на редукция на легла, в новоприетата Национална здравна карта.

 • GDPRНай-честите сигнали на граждани към Националната здравноосигурителна каса по повод личното им електронно досие са свързани с отчетени, но неизвършени на пациента медицински дейности. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР инж. Александър Огнянов, директор на „Сигурност на информацията“ в НЗОК.
  „По принцип имаме сигнали, които не са от сега. „Пациентско досие“ работи от 2009 година. Има сигнали, че има извършени дейности, които са отчетени към НЗОК, но всъщност хората казват, че те не са им извършени. Например пациентът е отишъл за лека хирургична намеса, а е отчетен към нас с операция на апандисит“, обясни той.

 • lekar seloПубликуваната във вестник Монитор и цитирана от нашия сайт информация, че общопрактикуващите лекари вземат по 2000 лева повече на месец от тази година се оказа пълна измислица.
  Д-р Николай Брънзалов от ръководството на НСОПЛБ заяви, че няма такова увеличение и ако изобщо има то е минимално. Д-р Чобанова от Управителния съвет на БЛС написа, че месечно увеличение може да има в размер на 100-120 лева и то не за всички.

 • lekari usmivkiРазчети на Националната здравноосигурителна каса, съобщени по време на семинар във Велинград показват, че доходите на общопрактикуващите лекари са нараснали средно с 2000 лева на месец от тази година. Увеличението на парите, които те получават от касата, идва от повишените суми от т. нар. капитация. Така се нарича постоянната сума, която те получават за всеки един пациент, записан в листата им, независимо дали са го лекували или не, обясняват от вестник Монитор. За записано дете от 0 до 18-годишна възраст касата им брои не 1,37 лв., както беше до миналата година, а 1,45 лева. За записаните в листите им от 18 до 65 години - постоянният доход се е променил от 1,05 на 1,11 лева, а над 65 години плащането от 1,47 вече е 1,51 лева.

 • lekar4Общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците. Те ще могат да поемат пациенти в приемните отделения, да помагат в медицинската дейност, но няма да бъдат основни лекуващи лекари там. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник отдел "Договаряне, методология и анализ на болничната медицинска помощ" в дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса, цитирана от вестник Монитор. Ако един личен лекар има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека, като ще работи в тандем с колега.
  „По този начин на общопрактикуващите лекари със специалност се дава възможност да поддържат нивото и по другата специалност, ако имат такава“, поясни д-р Стоилова.

 • GDPRОбщопрактикуващите лекари настояват да бъде удължен изтичащият днес срок за обществено обсъждане на готвените промени в Закона за защита на личните данни. Тези промени трябва да въведат в България правилата от влезлия в сила на 25 май европейски регламент в тази насока. Това каза за "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
  "Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а разбира се най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита", отбеляза той.

 • sadПловдивският районен съд наложи 100 лева глоба на жител на с. Труд за нецензурни думи по адрес на лекарка. Инцидентът станал на 24 април т.г. Мъжът, който е от ромски произход, отишъл в местната здравна служба. Не застанал на опашката, а нахълтал направо в кабинета на лекарката. Тя го помолила да изчака реда си, тъй като има пациент. Ромът излязъл, но след десетина минути отново влетял вътре и поискал направление за онкоболната си жена. Докторката отказала и поискала първо да я прегледа. Това вбесило посетителя, който започнал да псува.
  Пред съда мъжът заявил, че лекарката мразела циганите. Твърдял, че на въпросната дата го предизвикала. Според решението с оскърбителното си поведение мъжът е нарушил обществения ред и е извършил дребно хулиганство. Паричната санкция е съобразена с имотното му състояние.

 • NachevaДо 10% по-голям брой направления за специалисти и изследвания ще имат право да разпределят Районните здравни каси към личните лекари. Това прие Надзорният съвет на НЗОК, съобщи председателят на съвета Жени Начева.
  "Направленията са в съответствие с нуждите на населението от брой прегледи и изследвания в рамките на договорените стойности в Националния рамков договор. Тъй като има увеличение на бюджета и за специализирана, и за медико-диагностична дейност, тези средства ще отидат в повече направления", заяви тя.

 • prescribtionНа Интернет страницата на БЛС прочетохме следното
  Уважаеми колеги, Български лекарски съюз Ви напомня, че съгласно разписаните условия по НРД, всички рецептурни бланки МЗ-НЗОК от 01.04.2018 г. трябва да бъдат издадени електронно, от медицински софтуер. Написаните на ръка рецепти няма да бъдат изпълнявани, тъй като са в разрез с рамковия договор. Според разписаните условия по НРД 2017, беше даден достатъчен период от време (до 09.2017 г.) за оборудване на практиките с необходимия хардуер, така че да могат да изпълнят заложената мярка за елелтронна рецепта. Електронизацията на процесите в извънболничната помощ е абсолютно необходима, с оглед предстоящото въвеждане на електронно здравеопазване и оптимизация на процесите в сектора.
  С уважение, Ръководството на БЛС

 • pregovoriЗдравният министър Кирил Ананиев е сформирал работна група, която има за задача да предложи нов модел на организация на неотложната помощ в рамките на първичната извънболнична медицинска помощ. В нея има петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна каса и петима на Българския лекарски съюз, в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Те ще прегледат възможностите за реализиране на промени в действащата нормативна уредба, а като краен резултат от работата им се изисква предлагането на нов нормативен акт, който да бъде представен на здравния министър. Представителите на здравното министерство вече са готови с конкретни анализи. Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения работен график на общопрактикуващите лекари.

 • DarikПредседателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира пред Дарик радио, че след като здравният министър Кирил Ананиев непрекъснато се изненадва от недоволството, което се поражда в здравеопазването, значи той не познава здравната система. Той е на мнение, че ако Ананиев продължи да се изненадва и занапред, трябва да се потърси решение в човек, който няма да е толкова изненадан от случващото се. Д-р Кацаров посочи като пример реакциите на министъра при протестите на джипита, служители на здравни инспекции, хора с увреждания, болнични директори и пациентски организации.

 • NenkovНеволите в здравеопазването и рецептите с възможни решения коментира бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков в предаването "Още от деня" по БНТ.
  „Помощта, която може да окаже един неспешен лекар в спешен случай не е толкова ефективна, колкото един спешен лекар в спешен случай. В огромния процент от случаите хората им звънят за температура, която са вдигнали преди 3 дни и питат какво да направят”, посочи той.
  Д-р Ненков коментира протеста на личните лекари и според него таксата при общопрактикуващия лекар трябва да се увеличи, но не се ангажира с колко точно.

 • katsarov mindovД-р Георги Миндов от Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари и Д-р Стойчо Кацаров от Центъра защита правата в здравеопазването дискутираха проблемите на общопрактикуващите лекари в ефира на предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR.
  "Ако сме изгубили времето на лекаря да попълва документи, на пациента сме отнели възможността да бъде прегледан и лекуван адекватно", обясни д-р Кацаров в ефира на "България сутрин. 90% от времето на личните лекари отива за попълването на документи и формуляри, а потърпевши от това са пациентите”.

 • AnanievЗдравният министър Ананиев останал неприятно изненадан от протеста на личните лекари днес, който се проведе точно по време на Неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което е част от българското председателство.
  "Работим по някои от исканията им, очакваме вместо да се разбираме чрез медиите или с протестни декларации, когато са готови да седнем на масата и да продължим диалога. Запознати сме със всички искания на общопрактикуващите лекари. Започнахме диалога преди месец и половина. Тогава се разбрахме да го продължим, когато те имат конкретни предложения", заяви той.

 • protest 23Столични общопрактикуващи лекари се събраха на протестен митинг пред сградата на НДК днес в 12.30 ч. До 13.30 ч. те чакаха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който е в сградата за неформална работна среща на министрите на здравеопазването на страните в ЕС, за да му връчат декларация с основните си искания. Здравният министър беше поканен за „семейна снимка“ на входа на Европредседателството, но той не откликна на поканата.
  Д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, прочете декларацията, която трябваше да бъде предадена на министъра. Лекарите настояват потребителската такса да стане 1% от минималната работна заплата, а освободените от нея да плащат пълния размер и сумите да им се реинбурсират от съответните институции.