NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:36 EEST, Oct 19, 2018

Лични лекари

 • lekar10Дъщеря ми се роди преди няколко месеца. Избрахме за нея общопрактикуващ лекар със специалност по педиатрия – д-р М.Б.Х., който има кабинет в едно софийско ДКЦ. Още веднага ни поиска 5,00 лв такса, за това, че съм осъществила правото си на избор на личен лекар за детето си. Платих парите, защото реших, че така е редно. После започнаха проблемите. Оказа се, че д-р М.Б.Х. не записва часове, нито има определени дни за консултация на новородени – налагало ми се е да чакам и по 2-3 часа пред кабинета му с пеленаче, в грипния сезон. На третия месец ми се скара, че не се слагали ваксини следобед и почнах да ходя сутрин.
  Поиска ми и платих 5,00 лв за болничния лист, който трябваше да ми издаде за остатъка от 135-те дни при раждане. Така разбрах, че издаването на болничен лист било платена услуга, извън задълженията на общопрактикуващиял лекар, които му се заплащат от НЗОК.

 • Boteva MindovСамо една трета от пациентите минават на профилактични прегледи, това е устойчива тенденция. И сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Това обясни д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод идеята да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

 • d rKatsarovЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания. Страната ни е на дъното и заема 33-то място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо, уточняват от bTV. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла. Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар, но в края на месеца направленията вече са свършили.

 • lekar pismoОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) са изпратили официалното си становище до здравното министерство, БЛС и ресорната комисия в парламента относно Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане. В него от сдружението предлагат редица промени, свързани с работата на личните лекари. Те настояват за промяна на срока на валидност на специална рецепта, който е 7 дни от датата на издаването ѝ и предлагат той да бъде 30 дни от датата на издаването на рецептата.

 • KirovНяма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди законово.

 • drunkПациенти са заснели пиян лекар в кабинета му в Медицинския център в Хисаря. Те твърдят, че медикът системно бил в такова състояние. Като общопрактикуващ лекар той отговаря за 800 пациенти. Колегите му също твърдят, че вече година идвал на работа пиян.
  Видеото се появи и в социалните мрежи, където предизивка бурни дискусии.
  Тестът на доктора за алкохол, направен в Спешния център по желание на самия лекар, е показал 0,5 промила. Д-р Мирослав Павлов сам признава пред медията, че е пил ракия предната вечер. Законът забранява при наличие на алкохол над 0,5 промила да се шофира.
  От Здравната каса са започнали проверка. Възможно е да бъдат отнети и правата на лекаря.

 • Nikolova oplОбщопрактикуващите лекари не са доволни от това, че не са включени в обсъжданията и вземането на решения а новите модели на финансиране, предлагани от министър Ананиев. Не би било редно медицинските служители и тяхното становище да бъдат изключвани, когато се взимат решения за промени в системата на здравеопазването. Промените в условията на труда и заплащането им обаче вече ще се решават само от Министерство на здравеопазването. Това каза д-р Гергана Николова, НСОПЛБ, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.
  Д-р Николова посочи, че до момента лекарското съсловие активно е участвало във взимането на решения. Тя даде като пример допитването до лекари и гласуването им преди подписването на даден рамков договор.
  „Лекарите са тези, които познават най-добре здравната система в България. Те най-ясно биха могли да преценят как ще се отразят промени в нея и няма ли да предизвикат бъдещи трусове“.

 • lekar na kompПредложение на здравното министерство за мерки по четвъртия план на правителството за открито управление предвижда направленията от личните лекари също да станат електронни подобно на рецептите за лекарства и здравните досиета. Това е предложено за обществено обсъждане от екипа на вицепремиера Томислав Дончев, информират от вестник 24 часа. Друго предложение засяга бедните хора, на които им се полага служебен защитник. Те вече няма да доказват материално състояние с извлечения от Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и Агенцията по вписванията.

 • lekar selo

  Тревожни данни бяха изнесени от Икономическия и социален съвет, който е консултативен към българските институции. Според тях в над 70% от селищата в планинските райони няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар, а само в 6% от тях има аптеки. При една трета липсва транспортна връзка с общински или областен център, а обезлюдяването е 2 пъти по-голямо, отколкото в другите части на страната. Съветът настоява за приемане на закон за развитието на планинските и полупланинските райони, за да се спре изоставането, като уточняват, че позицията е изработена самостоятелно и е продиктувана от все по-влошаващото се положение в тези райони.

 • sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
  Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

 • KolevДружеството на софийските общопрактикуващи лекари предупредиха в Отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев, че са в протестна готовност заради липсата на напредък за изпълняване на техните искания, които оповестиха на предишните си протести. Единствено за 24-часовото дежурство има съставена работна група, но все още няма никакви решения. Заместник-председателят на ДСОПЛ д-р Николай Колев коментира за Право&Здраве проблемите, на които личните лекари очакват решение.

 • OPLВ Отворено писмо до здравния министър, организацията на Столичните общопрактикуващи лекари съобщава, че нито едно от исканията им поставени на протестите през пролетта не е изпълнено, въпреки обещанията на Кирил Ананиев. Лекарите предупреждават,че запазват протестна готовност. Ето и пълния текст на писмото:
  Уважаеми господин Ананиев,
  На 01.03.18г. поставихме част от проблемите на ОПЛ на Вашето внимание.
  На 23.04.18 г. повторихме нашия протест и отново поставихме част от проблемите на ОПЛ на вниманието на Министерството на здравеопазването.
  Става въпрос за намаляване на административната тежест, за възстановяване на размера на
  потребителската такса в рамките на 1% от МРЗ, за реимбурсиране на таксата на освободените от нея лица и за отпадане на двадесет и четири часовото разположение на ОПЛ.

 • blsБългарският лекарски съюз се обяви против рестрикциите и свръхрегулациите, въвеждани от МЗ и НЗОК в декларация, приета на току що завършилия Събор на организацията:

  ДЕКЛАРАЦИЯ
  Българският лекарски съюз настоява Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ, на базата на редукция на легла, в новоприетата Национална здравна карта.

 • GDPRНай-честите сигнали на граждани към Националната здравноосигурителна каса по повод личното им електронно досие са свързани с отчетени, но неизвършени на пациента медицински дейности. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР инж. Александър Огнянов, директор на „Сигурност на информацията“ в НЗОК.
  „По принцип имаме сигнали, които не са от сега. „Пациентско досие“ работи от 2009 година. Има сигнали, че има извършени дейности, които са отчетени към НЗОК, но всъщност хората казват, че те не са им извършени. Например пациентът е отишъл за лека хирургична намеса, а е отчетен към нас с операция на апандисит“, обясни той.

 • lekar seloПубликуваната във вестник Монитор и цитирана от нашия сайт информация, че общопрактикуващите лекари вземат по 2000 лева повече на месец от тази година се оказа пълна измислица.
  Д-р Николай Брънзалов от ръководството на НСОПЛБ заяви, че няма такова увеличение и ако изобщо има то е минимално. Д-р Чобанова от Управителния съвет на БЛС написа, че месечно увеличение може да има в размер на 100-120 лева и то не за всички.

 • lekari usmivkiРазчети на Националната здравноосигурителна каса, съобщени по време на семинар във Велинград показват, че доходите на общопрактикуващите лекари са нараснали средно с 2000 лева на месец от тази година. Увеличението на парите, които те получават от касата, идва от повишените суми от т. нар. капитация. Така се нарича постоянната сума, която те получават за всеки един пациент, записан в листата им, независимо дали са го лекували или не, обясняват от вестник Монитор. За записано дете от 0 до 18-годишна възраст касата им брои не 1,37 лв., както беше до миналата година, а 1,45 лева. За записаните в листите им от 18 до 65 години - постоянният доход се е променил от 1,05 на 1,11 лева, а над 65 години плащането от 1,47 вече е 1,51 лева.

 • lekar4Общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците. Те ще могат да поемат пациенти в приемните отделения, да помагат в медицинската дейност, но няма да бъдат основни лекуващи лекари там. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник отдел "Договаряне, методология и анализ на болничната медицинска помощ" в дирекция "Болнична медицинска помощ" в Националната здравноосигурителна каса, цитирана от вестник Монитор. Ако един личен лекар има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека, като ще работи в тандем с колега.
  „По този начин на общопрактикуващите лекари със специалност се дава възможност да поддържат нивото и по другата специалност, ако имат такава“, поясни д-р Стоилова.

 • GDPRОбщопрактикуващите лекари настояват да бъде удължен изтичащият днес срок за обществено обсъждане на готвените промени в Закона за защита на личните данни. Тези промени трябва да въведат в България правилата от влезлия в сила на 25 май европейски регламент в тази насока. Това каза за "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
  "Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а разбира се най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита", отбеляза той.

 • sadПловдивският районен съд наложи 100 лева глоба на жител на с. Труд за нецензурни думи по адрес на лекарка. Инцидентът станал на 24 април т.г. Мъжът, който е от ромски произход, отишъл в местната здравна служба. Не застанал на опашката, а нахълтал направо в кабинета на лекарката. Тя го помолила да изчака реда си, тъй като има пациент. Ромът излязъл, но след десетина минути отново влетял вътре и поискал направление за онкоболната си жена. Докторката отказала и поискала първо да я прегледа. Това вбесило посетителя, който започнал да псува.
  Пред съда мъжът заявил, че лекарката мразела циганите. Твърдял, че на въпросната дата го предизвикала. Според решението с оскърбителното си поведение мъжът е нарушил обществения ред и е извършил дребно хулиганство. Паричната санкция е съобразена с имотното му състояние.

 • NachevaДо 10% по-голям брой направления за специалисти и изследвания ще имат право да разпределят Районните здравни каси към личните лекари. Това прие Надзорният съвет на НЗОК, съобщи председателят на съвета Жени Начева.
  "Направленията са в съответствие с нуждите на населението от брой прегледи и изследвания в рамките на договорените стойности в Националния рамков договор. Тъй като има увеличение на бюджета и за специализирана, и за медико-диагностична дейност, тези средства ще отидат в повече направления", заяви тя.