NSVOK top banner

Вход
Обновен 14:38 EET, Dec 12, 2018

Медицински изделия

 • implantantОт Амстердам, Сеул, Лима и Мумбай, до малкия американски град Хиавас, Джорджия, медицинските импланти се повреждат, дават дефекти и понякога убиват пациентите, за които са предназначени да им помогнат.

  Здравните власти по цял свят не успяват да защитят милиони пациенти от лошо тествани импланти, които могат да пробиват органи, да предизвикват инфаркти, да предизвикат стопяване на костите и да отровят кръвта, да доведат до свръхдози на опиоиди и да причинят други нежелани увреждания, съобщи Международен консорциум от разследващите журналисти.

  Правителствата изискват дори за сложни импланти много по-ниски стандарти за клинично изпитване на безопасността, отколкото за новите лекарства. Недостатъчно тестваните устройства излизат на пазара и причиняват наранявания. В рамките на глобалната система за свободен пазар, производителите на импланти понякога изтеглят импланти от едни страни, но продължават да ги продават в други.

  За повечето хора медицинските изделия са от голяма полза, а сложните импланти могат радикално да подобрят здравето, дори да спасят живота. Докладът на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) поставя въпроса дали индустрията, произвеждаща импланти - която засяга живота на милиарди хора – не поставя в опасност милиони пациенти в търсенето на печалба.

  На цялата планета, в стотици интервюта с ICIJ, като част от разследването на имплантите, пациентите заявиха, че не са били предупредени за критичните рискове от имплантите и не са им описали редица тежки усложнения.

  "Недопустимо е да продължим да поддържаме тази система", заяви Карл Хенеган, клиничен епидемиолог в Оксфордския университет в Англия, който е описал подробно регулацията на медицинските изделия. "В един момент разбират, че страдат и имат увреда от поставен имплант, но това става често след като години наред значителен брой хора вече са били увредени. "

  Досиетата за имплантите е първият глобален преглед на индустрията за производство на медицински изделия и нейните надзорни органи. Журналистите на ICIJ и екип от над 250 репортери и специалисти от 58 новинарски организации в 36 страни са разгледали стотици случаи от цял ​​свят.
  Събирането на Досиета на имплантите разкрива яростно конкурентна индустрия, която многократно се разминава с глобалните правоприлагащи, финансови и здравни органи, и използва силни лобисти за натиск върху регулаторните органи, с цел да се ускори одобряването и да се намалят стандартите за безопасност. Производителите са платили най-малко 1,6 млрд. долара от 2008 г. насам, за да уредят извънсъдебно обвинения за корупция, измами и други нарушения, свързани с регулаторните органи в САЩ и други страни, съгласно данни от американското министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси.
  Те са платили и милиарди долари на пациенти. От 2015 г. само едно дружество Джонсън и Джонсън се е съгласило да плати - или е било наредено да плати - 4,3 милиарда щатски долара на хора в САЩ, които твърдят, че са били увредени от медицински изделия.
  Правителствата в десетки страни в Африка, Азия и Южна Америка не регламентират изобщо медицинските изделия, а вместо това се доверяват на европейските власти или на Американската агенция по храните(FDA) и лекарствата, която като цяло се смята, че осигурява по-стабилен надзор от всеки друг регулаторен орган в света.

  Но дори и този надзор липсва при сложни устройства, одобрени твърде бързо от американските власти, и установените за вредни, които не са изтеглени от болниците достатъчно бързо, твърдят здрави експерти. FDA проучва по-нататъшно разхлабване на правилата си, като част от по-широко усилие за укрепване на САЩ като конкурент на Европа.
  Бизнесът с импланти е голям и расте бързо. Годишните продажби на индустрията са се увеличили повече от два пъти за последните 20 години години от около 118 млрд. долара през 2000 г. до около 400 млрд. долара през 2018 г. Акциите на водещи компании за медицински изделия, са със 125% възвращаемост през последните пет години, в сравнение с 52% за останалата икономика, според Standard & Poor's 500.

  Пазарът се разраства, защото се увеличава броят на потребителите – главно хора над 65-годишна възраст, чиито брой ще нарасне с повече от 60% до близо 1 милиард души през 2030 г., отбеляза инвестиционен анализатор от UBS.

  Промишлеността има безброй успешни истории за протбелязване. Пейсмейкърите са съживили или спасили живота на милиони пациенти със сърдечни заболявания. Ортопедичните импланти, които са сред най-разпространените медицински изделия, са дали на милиони хора крака, дори и на такива с рак на костите. Според AdvaMed, най-голямата търговска група в САЩ за производители на медицински изделия, имплантите за вътреочни лещи са възстановили зрението на 36 милиона души само в САЩ.

  През февруари Омар Ишрак, главен изпълнителен директор на Medtronic, най-големият производител на устройства в света, заяви, че продуктите на компанията му правят живота по-добър за повече от 70 милиона нови пациенти годишно - подобрявайки два живота на всяка секунда.

  В писмените си коментари към ICIJ AdvaMed подчерта, че имплантите са много по-трудни за рандомизирано проучване в сравнение с лекарствата по време на клиничните изпитвания и твърдят, че заради това, медицинските изделия трябва да бъдат оценявани по различен начин от фармацевтичните продукти. "Да се ​​предположи, че задълбочените клинични изпитвания биха сложили край на бъдещата нежелани ефекти само заблуждават пациента и обществеността, че всички нежелани събития могат да бъдат премаханти чрез такива опити", каза Джанет Трънцо, ръководител на технологията и регулаторните въпроси на AdvaMed.

  AdvaMed също оспори, че индустрията има проблеми с достигането на пациентите при изтегляне от пазара на вредни изделия. "Високорисковите медицински устройства, особено животоподдържащите импланти, имат специфични процедури за проследяване, за да се гарантира, че компаниите могат бързо да уведомят пациентите и доставчиците за всякакви важни проблеми", каза Трънцо.
  В обширни писмени отговори на въпросите на ICIJ, FDA заявила, че безопасността на пациентите "е и ще остане крайъгълен камък" на нейния регулаторен ангажимент. Агенцията призна дългогодишните "ограничения" в способността си "бързо и последователно" да идентифицира рисковете за безопасността, след като дадено устройство бъде пуснато на пазара и заяви, че полага усилия да създаде програма, която сканира клинична информация и други данни за откриване на проблемите по-бързо.

  Пет дни преди публикуването на "Досиетата на имплантите", агенцията обяви, че определя "важна и амбициозна нова цел" да бъде "на първо място сред световните регулаторни агенции, която идентифицира и действа по сигнали за безопасност, свързани с медицински изделия".

  Дори най-сериозните критици на индустрията признават, че е невъзможно да се създадат продукти, особено тези, които осигуряват жизнени функции, които да не излагат пациентите на риск.

  Но отново и отново, пациентите са били изложени на продукти, които са причинили сериозни и предотвратими вреди. Тези инциденти често се разгръщат в сенките, бавно, в продължение на години, в болници по целия свят.

  Essure - метален контрацептив с формата на спирала, е поставен във фалопиевите тръби на повече от един милион жени. Хиляди по-късно съобщават за тежки наранявания, включително перфорация на матката, причинявайки болка и кървене. Данните за неблагоприятните събития в САЩ, анализирани от ICIJ, включват описания на почти 8 500 събития през последното десетилетие, които изискват премахването на Essure.
  През 2017 г. Байер пише на европейските лекари да спрат употребата на продукта и замразят останалите запаси до следващо уведомление". Компанията скоро спира продажбите във всички Европейски страни, но не и в САЩ

  През май 2018 г. Misty Holliman, 26-годишна майка на четири деца е имплантирана с Essure. Тя е един от 200-те пациенти с медицински устройства, които са казали пред ICIJ, че не са информирани за критични рискове за здравето преди имплантирането.

  През юли Байер обяви, че ще прекрати продажбата на Essure в САЩ до края на годината. В коментарите си към ICIJ Bayer заяви, че решението му да изтегли устройствата в световен мащаб се дължи на бизнес причини, а не на опасения за безопасността, и цитира цялостното намаляване на употребата на постоянни контрацептиви, както и "неточна и заблуждаваща реклама за устройството".
  Холиманан сега страда от тежка тазова болка. Тя се нуждае от пълна хистеректомия, но не може да си позволи процедурата. - Не мога да видя какво се случва вътре в тялото ми - каза тя, - и не мога да го извадя.
  Съвременните изисквания за изпитване на нови лекарства бяха повишени след медицински скандал, който разтърси света. В края на 50-те и началото на 60-те години талидомид, лекарство, продавано на жени за лечение за сутрешно гадене при бременност, причинява малформации на десетки хиляди новородени деца. 40% от бебетата починаха в ранна детска възраст, много жени преживели мъртвородени и спонтанни аборти.

  Това доведе до появата на нови фармацевтични разпоредби и регулаторни ограничения. Въпреки огромните разходи, производителите на лекарства трябваше да покажат клинични доказателства, показващи, че техните продукти са безопасни и ефективни, преди да се появят на пазара.

  Производството на импланти избягваше пълен контрол до 1976 г. в САЩ и 1990 г. в Европа. От самото начало индустрията твърди, че устройствата й трябва да бъдат третирани по различен начин от лекарствата.

  Международно приетите критерии за одобряване на почти всички нови лекарства са, че най-малко едно рандомизирано контролирано проучване при пациенти, лекувани с медикамента, трябва да демонстрира безопасността и ефикасността. В целия свят стандартът за одобряване на нови устройства е по-нисък.

  В САЩ производителите на лекарства трябва да показват "съществени доказателства" за безопасността и ефективността на новия продукт и обикновено се изискват три опита. При имплантите критерият е "разумна гаранция", което обикновено означава еднократно проучване и рандомизирани контролирани проучвания, при които групи пациенти получават различно лечение и резултатите се сравняват.

  Но дори и този стандарт често е само на теория. По-малко от 5% от устройствата, прегледани от FDA, се подлагат на така нареченото одобрение преди продажбата. Регулаторните органи позволяват големи промени в имплантите в процеса на тяхната реализация на пазара.

  Повечето импланти се одобряват, чрез начини за сравнение, основаващи се на това дали те са "по същество еквивалентни" на изцелия, които вече са на пазара, или на по-ранна версия на същото изделие.

  Понякога след верига от тези одобрения въз основа на еквивалентност, ново устройство едва прилича на оригиналната версия. Проучванията, публикувани от BMJ, партньор на ICIJ, проследяват родословното дърво на 61 вида хирургически мрежи на две оригинални изделия, одобрени през 1985 и 1996 г. Никой не е завършил клинични изпитвания по време на одобрението на нито едно от новите изделия.

  Пациентите, които приемат лекарства с лошо качество, могат да хвърлят бутилката с хапчета в боклука, каза Адриан Фю-Берман, професор в университета в Джорджтаун, който изучава практики за маркетинг на здравни грижи. Хората с ненужен или зле функциониращ имплант могат да се окажат с тях в тялото си до края на живота си. - Може да бъдете осакатени завинаги - каза тя.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • 3d tissue okСъс съвременната технология, ние можем да отпечатаме в 3-D скулптури, механични части, протези, дори оръжия и храна. Но екип от биомедицински инженери от Университета в Юта са разработили метод за 3-D-печат на клетки за производство на човешка тъкан като сухожилия, процес, който значително ще подобри възстановяването на пациента. Човек с тежко увредено сухожилие или разкъсан диск би могъл просто да отпечата нова тъкан за замяна и в крайна сметка да се имплантира в увредената област, според нова публикация, публикувана в Journal of Tissue Engineering, Part C: Methods.

  "Това ще позволи на пациентите да получат заместващи тъкани без допълнителни операции и без да се налага да събират тъкани от други места, които имат собствен източник на проблеми", казва асистентът по биомедицинско инженерство в университета в Юта, Робби Боулс, който е съавтор на книгата заедно с бивш студент по биомедицинско инженерство на Майкъл Дейвид Ед.

 • Dechev btvНЗОК ще ограничи от 2019 г. избора на медицински изделия, които болниците купуват, а след това част от средствата се поемат от здравната каса. За някои изделия, сред които стентовете за сърдечно-съдови болести, касата вече ще сключва договор само с един производител или търговец, а болниците ще доставят само от него. Според управителя на НЗОК Дечо Дечев това ще намали цените, съобщават от вестник Сега. В момента касата плаща за дадено изделие до определена цена, а болниците могат да купуват от много производители на един и същ вид изделие. Разликата в цената се поема от пациента.

 • joint artПредложените изменения и допълнения в Наредба No 10 от 2009 г. засягат частта, регламентираща субектите, на които НЗОК може да заплаща за вложени МИ, приложими в болничната медицинска помощ.
  С Наредбата се предлага да се заплащат част от групите Медицински изделия на производители на медицински изделия или търговци на едро. Според МЗ, целесъобразно би било за определена категория Медицински изделия да се заплаща именно на търговец/производител, сключили договори с НЗОК за доставка на медицински изделия, вместо на болницата, както беше до сега. Националната здравноосигурителна каса може да определя стойност на заплащане 100 % за групи медицински изделия/подгрупи/групи по технически изисквания, приложими в болничната медицинска помощ, заплащани на производители или търговци на едро, за които е заплащала напълно след проведени по реда наредбата предходни процедури, както и да дефинира нови такива.
  За заплащаните Медицински изделия на търговец/производител, НЗОК може
  да определя максимална стойност, до която заплаща за съответната група/подгрупа/група по технически изисквания и съответния прогнозен брой (обем) медицински изделия за 12 месечен период.

 • sugar sensor okИзследователи от Университета във Вашингтон (УВ) са разработили имплантируем сензорен датчик, задвижван от биогориво, който работи със захар и може да наблюдава биологичните сигнали на организма за откриване, предотвратяване и диагностициране на заболявания.

  Междудисциплинарен изследователски екип, ръководен от Субханшу Гуптаa, асистент в Училището по електротехника и компютърни науки на УВ, разработи уникалния сензор, който, благодарение на клетката за биогорива, събира глюкоза от телесните течности.
  Изследователският екип демонстрира уникална интеграция на клетката на биогоривата с електрониката за обработка на физиологични и биохимични сигнали с висока чувствителност.
  Работата им наскоро бе публикувана в списанието IEEE Transactions of Circuits and Systems.
  Професорите Су Ха и Ала Костюкова от Химикотехническия и биоинженерен институт "Ген и Линда" ръководиха проектирането на клетката за биогориво.
  Много популярни сензори за откриване на заболявания са или часовници, които трябва да бъдат презаредени, или пластири, които се носят върху кожата, които са повърхностни и не могат да бъдат вградени. Сензорът, разработен от екипа на УВ, също може да премахне необходимостта от убождане на пръст за изследване на определени заболявания, като диабет.
  "Човешкото тяло носи много гориво в телесните си течности чрез кръвна глюкоза или лактат около кожата и устата", каза Гупта. "Използването на клетка за биогориво отваря вратата, за да използва тялото като потенциално гориво."

 • dopaminOKДопаминът, сигнализираща молекула, използвана в мозъка, играе основна роля в регулирането на нашето настроение, както и в контролирането на движението. Много заболявания, включително болестта на Паркинсон, депресия и шизофрения, са свързани с недостатъчност на допамина.

  Невропсихолозите на Масачузетския институт по технологии (МИТ) сега разработиха начин за измерване на допамина в мозъка за повече от една година, което според тях ще им помогне да научат много повече за ролята му както в здрави, така и в болни мозъци.
  "Въпреки всичко, което е известно за допамина като важна сигнализираща молекула в мозъка, свързано с неврологични и невропсихиатрични състояния, както и с нашата способност да се учим, е било невъзможно да се проследяват промените в онлайн освобождаването на допамин за период от време, да ги свържем с клиничните условия ", казва Ан Грейбийл, професор в Института за медицински изследвания, член на Института за изследване на мозъците на МакГорв и един от старшите автори на изследването.
  Майкъл Сима, професор по инженерство в катедра "Материалознание и инженерство" на Дейвид Х. Кох и член на Института по интегративни ракови изследвания на МИТ и Робер Лангър, професор по института "Дейвид Х. Кох" и член на Института "Кох" също са старши автори на изследването. Хелън Шверт е главният автор на статията, която се появи във 12-ти брой на списание „Комуникационна биология”.

 • artritisOKИнженерите в Калифорнийския университет в Сан Диего (УКСД) са развили неутрофилни "наноспонги", които безопасно усвояват и неутрализират различни протеини, които играят роля в прогресията на ревматоидния артрит. Инжекциите на тези наноспонги ефективно лекували тежък ревматоиден артрит при два миши модела. Употребата на наноспонги в ранна възраст също възпрепятстваше развитието на болестта.

  Разработката е публикувана на 3 септември в Nature Nanotechnology.
  "Наноспонги са нова парадигма на лечението, за да се блокират патологичните молекули от предизвикване на заболявания в организма", казва старшият автор Лиангфанг Джанг, професор по наноинженерство в Института по инженерство на УКСД. "Вместо да създаваме лечения, за да блокираме някои специфични видове патологични молекули, ние разработваме платформа, която може да блокира широк спектър от тях, и по този начин можем да лекуваме и предотвратяваме болестите по-ефективно и ефективно".
  Тази работа е един от последните примери за терапевтични наносонгове, разработени от лабораторията на Джанг. Джанг, който е свързан с Института по инженерство по медицина и в Сан Диего, а екипът му преди това е разработил наноспонги на червените кръвни клетки за борба и предотвратяване на MRSA инфекции и макрофаг наносонгове за лечение и управление на сепсис.

 • epilepsyOKИзследователи успешно демонстрират как електронно устройство, имплантирано директно в мозъка, може да открива, спира и дори предотвратява епилептичните припадъци.

  Изследователите от Университета в Кеймбридж, École Nationale Supérieure des Mines и INSERM във Франция, имплантират устройството в мозъка на мишки и когато се откриват първите сигнали за припадък, се доставя естествено мозъчно химично вещество, което спира пристъпа от напредвахе. Резултатите, публикувани в списанието Science Advances, могат да бъдат приложени и за други състояния, включително тумори на мозъка и болестта на Паркинсон.
  Работата представлява още един напредък в развитието на мека, гъвкава електроника, която взаимодейства добре с човешката тъкан. "Тези тънки, органични филми причиняват минимални щети в мозъка и електрическите им свойства са подходящи за тези видове приложения", каза професор Джордж Малиарас, професор по технология в катедрата по инженерство в Кеймбридж.
  Въпреки че има много различни видове гърчове, при повечето пациенти с епилепсия невроните в мозъка започват да изстрелват и да сигнализират и на съседните неврони да се запалят, в снежна топка, която може да повлияе на съзнанието или на двигателния контрол. Епилепсията най-често се лекува с антиепилептични лекарства, но тези лекарства често имат сериозни странични ефекти и не възпрепятстват пристъпите при трима от 10 пациенти.

 • fund children logoМинистерството на здравеопазването е публикувало проект за изменение в Правилника за работа на Център Фонд за лечение на деца. Предлагат се две изменения – едното е фондът да може да заплаща на чуждестранни специалисти, които да извършват лечение на децата, включително трансплантации в България, а не те да пътуват в чужбина и второто обществените поръчки за медицински изделия и апарати да се правят съвместно от МЗ и Фонда.
  В началото на годината министър Ананиев намекна, че фондът и комисията за лечение в чужбина в МЗ може да бъдат закрити, а дейността им да бъде прехвърлена в НЗОК. Подобна теза изказа при изслушването си в Парламента и новият Директор на НЗОК д-р Дечев. Издръжката на фонда струва на данъкоплатците близо половин милион лева, годишно. Преди няколко седмици, министър Ананиев смени директора на Фонда и мнозина свързаха тази смяна с очакваното прехвърляне на функциите му към НЗОК.
  Приетите изменения в Правилника на Фонда обаче, показват, че намерението да се съкрати администрацията и да се повиши ефективността ѝ няма да бъдат изпълнени.

 • bionichna rakaПрез 2006 г. Найджъл Акланд остава без дясната си ръка при инцидент в цех за благородни метали. След много трудности, той се сдобива с бионична ръка, която се контролира чрез диоди от тялото му, съобщават от БНР. Акланд я използва от 2011 – началото на 2012 г., когато е бил първият човек в света, който е имал такава ръка.

 • nadzenkaНякои търговци имат над 400% надценка за помощни средства за хора с увреждания. Фрапиращата стойност е видима в анализ на ресорната агенция. По закона за достъп до обществена информация bTV е получила справка за цените, на които търговците купуват и продават изделията за хората с увреждания. От нея е видно, че за някои изделия надценката е над 400%, а за други – над 300%, за да се достигне размера на социалната помощ и тя да се усвои.

 • stentOKОт всеки трима души, които са имали имплантиран стент, за да се затворят запушени артерии и да предотвратява сърдечен удар, поне един от тях ще преживее рестеноза - възобновено стесняване на артерията поради натрупване на плака или белези, което може да доведе до допълнителни усложнения.

  Сега екип, ръководен от проф. Кеничи Тахахата от Университета на Британска Колунбия (УБК) за електротехника и компютърно инженерство, разработи тип "умен стент", който следи дори фините промени в кръвообращението през артерията, откривайки стесняването в най-ранните етапи и прави ранно диагностициране и лечение възможни.

 • tissuesOKИзграждането на биологични тъкани, като кожа, мускули или кости, в персонализирани форми е вече една стъпка по-близо. Изследователи са успели да ръководят сгъването и по този начин формата на тъканите с оптогенетика: техника за контролиране на протеиновата активност със светлина. Екипът в публикува своите резултати "Nature Communications", с отражение върху регенеративната медицина, на 18 юни.

  Промяната на тъканните форми в ембриона е от съществено значение за здравословното развитие. Стефано Де Рензис и неговите членове от групата в EMBL се интересуват от механизмите зад тези преходи на формата, наричани още морфогенеза. Те използват оптогенетиката - техника, осигуряваща прецизен светлинен медииран контрол на протеиновата активност - за изследване на промените в тъканните форми.

  Връзката между формата и функцията
  В настоящия доклад Емилиано Искейордо, Тереза ​​Куинклер и Стефано Де Рензис използваха оптогенетиците за реконструиране на епителиалното сгъване: основен процес по време на развитието им, когато клетките се придвижват навътре и се сгъват в ембриона, като по този начин създават вътрешни тъкани като мускули. Забележително, те постигат това в клетките, които обикновено не се подлагат на този процес. Де Рензис, който е ръководил изследването: "Ние развързахме връзката между формата и функцията на клетката, което ни позволи за първи път да изградим тъкани в определена форма, без да се отразим на експертността на клетката."

 • BLOODTEST200Изследователите от университета Рътгърс са създали автоматизирано устройство за тестване на кръв, което осигурява бързи резултати, което потенциално подобрява работния поток в болниците и други здравни институции, за да позволи на медицинските специалисти да прекарват повече време в лечението на пациентите.

  Изследване, описващо напълно автоматизираното устройство, е публикувано онлайн в списание “Технология“ (TECHNOLOGY).

  "Това устройство представлява светия граал в технологиите за изследване на кръвта", казва Мартин Л. Ярмуш, старши автор на изследването , заместник-председател и професор в катедрата по биомедицинско инженерство в университета "Рътгърс" в Ню Брунсуик. "Интегрирайки миниатюрни роботизирани и микрофлуидни (лабораторни) системи, тази технология съчетава ширината и точността на традиционното вземане на кръв и лабораторните тестове със скоростта и удобството при тестването на точките на грижа".

 • heart okВ презентацията на годишната среща на Асоциацията на кардиологичните заболявания и в едновременно в издание в Circulation, изследователи от бригамската и женската болница представиха доказателства, че ново поколение сърдечни помпи не само подобряват дългосрочните резултати, но може също така да намали разходите за грижи с течение на времето за пациенти със сърдечна недостатъчност. Изследователският екип анализира резултатите от проучването MOMENTUM 3, което сравнява две устройства: HeartMate II (текущото поколение) и HeartMate 3 (нова, центробежна помпа), произведени от компанията Абот, която спонсорира проучването.

  "Устройството за подпомагане на лявата камера на HeartMate 3 (LVAD) е по-щадяща помпа от гледна точка на клинични нежелани реакции и сега можем да потвърдим, че повишената му ефективност е свързана с понижаване на разходите", каза Мандейп Мера, изпълнителен директор на Център за напреднали сърдечни заболявания и медицински директор на Центъра за сърдечно-съдови заболявания в бригамската и женската болница. "В медицината най-често терапията, която демонстрира повишена ефективност, обикновено идва на по-висока цена и можем да покажем, че тази нова технология всъщност намалява разходите за платците и пациентите във времето".

 • Ananiev NSПо време на парламентарния контрол днес здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание заяви, че през 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е гарантирала достъп на пациентите до 828 медицински изделия повече на по-ниски цени. Всяко здравноосигурено лице има право да ползва изделията, включени в списъка, който общественият фонд реимбурсира, пишат от вестник 24 часа. Министърът на здравеопазването допълни, че ако на пациент бъдат поискани допълнителни пари за заплащане, да сигнализира Министерството на здравеопазването и здравната каса.

 • vision okПървите човешки роговици са отпечатани w 3D от учени в Университета Нюкасъл, Великобритания.

  Това означава, че техниката може да се използва в бъдеще, за да се осигури неограничена доставка на роговици.
  Като най-външния слой на човешкото око, роговицата играе важна роля при фокусирането на зрението.
  Все пак има значителен недостиг на роговица, който е на разположение за трансплантация, като 10 милиона души по света изискват хирургия, за да предотвратят слепота на роговицата в резултат на заболявания като трахома, инфекциозно заболяване на очите.
  В допълнение, почти 5 милиона души страдат от пълна слепота поради роннейни белези, причинени от изгаряния, разкъсвания, абразия или болести.
  Изследванията на доказателствата за концепцията, публикувани днес в "Experimental Eye Research", съобщават как стволовите клетки (човешки стромални клетки от роговицата) от здрава донорна роговица се смесват заедно с алгинат и колаген, за да се създаде разтвор, който да може да бъде отпечатан, мастило ".
  Използвайки прост, евтин 3D биопринтер, био-мастилото беше успешно екструдирано в концентрични кръгове, за да образува формата на човешка роговица. Отнем по-малко от 10 минути за отпечатване.

 • 3DprinterЕкипът на УКЛА Самуели е разработил специално пригоден 3D принтер за изграждане на терапевтични биоматериали от множество материали. Напредъкът може да бъде стъпка към принтиране при поискване на сложни изкуствени тъкани за използване при трансплантации и други операции.

  "Тъканите са чудесно сложни структури, така че за да се конструират изкуствени версии на тези, които функционират правилно, ние трябва да пресъздадем тяхната сложност", казва Али Кадамсесени, който е ръководил изследването и е лектор на УКЛА, професор по инженерство в УКЛА Инженерно училище Самуели. "Новият ни подход предлага начин за изграждане на сложни биосъвместими структури, изработени от различни материали".

  Проучването е публикувано в "Напреднали материали".

  Техниката използва светлинен процес, наречен стереолитография, и се възползва от персонализиран 3D принтер, проектиран от Кадамсесени, който има два ключови компонента. Първият е персонализиран микрофлуиден чип - малка, плоска платформа, подобна на размера на компютърния чип - с множество отвори, които "отпечатват" различен материал. Другият компонент е дигитален микромагър, масив от повече от един милион малки огледала, които се движат независимо.

  Изследователите са използвали различни видове хидрогелове - материали, които след преминаване през принтера образуват скелета за израстване на тъканите. Микровълновете излъчват директна светлина върху печатащата повърхност и осветените области показват контура на 3D обекта, който се отпечатва. Светлината също така предизвиква образуването на молекулни връзки в материалите, което кара геловете да се задържат в твърд материал. Тъй като 3D обектът е отпечатан, огледалната матрица променя схемата на светлината, за да покаже формата на всеки нов слой.

 • limitsНа заседание, проведено на 14 май, Надзорният свъет на НЗОК е определил лимитите на болниците за периода от месец май до месец ноември 2018 година. Надзорният съвет е приел и изменения в Правилата за условията и реда за прилагане на чл. 4, ал. 1, ал.2 и ал. 3 от Закона а бюджет на НЗОК за 2018 година. Конкретни числа в решението не се споменати, а в изменение на правилата се определя, че лимитите ще са в рамките на останалите по бюджета средства. Предстои да се види дали очакванията на лекарския съюз и болниците за месечни плащания от 155 милиона лева за болнична помощ ще се оправдаят.
  За месец април, който беше първия след подписване на новия НРД, общата сума на плащанията на болниците беше разпределена на база месец февруари и остана на нивата от 2017 година от около 140 милиона лева, въпреки, че цените на близо половината клинични пътеки са увеличени със средно 10 процента.

 • izdeliaЗдравната каса плаща в пъти повече за медицински изделия, отколкото те струват на свободна продажба. За това сигнализираха пациенти, които били принудени да си купуват уринаторни торбички, защото изписаните по каса, освен че не пасват, не стигат и като бройка, информират от БНТ. Как НЗОК определя цените на медицинските изделия, за които плаща - няма отговор. По-високите цени остават и в новия, актуализиран списък на касата.
  С увредени от операция пикочопроводни пътища, слагат на възрастна жена изкуствен канал да извежда урината навън. Към него се прикрепят торбички, които се сменят, когато се напълнят. Или по няколко пъти на ден.