NSVOK top banner

Вход

Пациенти

 • brain stim59-годишният мъж е един от десетките българи с Паркинсон, които се налага сами да търсят средства за лечението си в България. Парадоксът е, че в същото време Здравната каса плаща същата операция и същото изделие в чужбина, но на по-високи цени. Новото ръководство на Здравната каса обещава да разреши проблема.
  Сали Саким е един от десетките болни с Паркинсон у нас, при които лекарствата не помагат. И единственият вариант за лечение е дълбока мозъчна стимулация с апарат, който струва между 40 и 60 хиляди лева.
  Той е одобрен за чужбина, но оттогава той, близките му и лекарите безуспешно търсят болница, която да го поеме.
  „Ние не можем да намерим някоя болница в Западна Европа, която да иска да направи операцията, тъй като не вярват, че след това ще бъдат изплатени парите. Казват да се изчака, но вече една година чакаме”, каза д-р Красимир Минкин.
  Пациентите с такава диагноза не бива да чакат, защото състоянието им се влошава сериозно.

 • casheПациенти на държавната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – , намираща се в столичния квартал „Овча купел“, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщава БГНЕС. Повод за жалбата е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага.
  Пациентите трябва да плащат за подобрени битови условия -телевизор, безжичен Интернет и собствен санитарен възел, такса в размер на 49 лева. Те обаче нямат избор, защото всяка една стая разполага с Интернет, телевизор и собствен санитарен възел.

 • agressia medic dobrichТелевизия БТВ съобщава в репортаж за ново насилие над лекар. Жертва на агресията този път е д-р Мариана Москова – специалист по детски болести в болницата в Добрич. Около 23 ч. в неделя вечерта д-р Москова преглежда 6-годишно дете, изпратено от Спешното отделение за консултация. Тя предлага на родителите да му постави инжекция, за да спре повръщането и да изпише лекарства за лечение вкъщи.
  Родителите настояли то да бъде прието и лекарката позвънила на дежурния инфекционист.
  "Тъй като детето плачеше много силно и не чувах какво си говорим, помолих ги да излязат във фоайето. Това вече предизвика агресия на родителите, на майката, особено на бащата. Започна да заплашва отново, че ще ме убие, че ние сме некадърни, че не можем да работим, посегна към мен да ме удари", допълни лекарката.

 • dr ivanovaПродължава акцията по събиране на кръв за д-р Ирена Иванова от Александровска болница. Лекарката пострада при падане от блок в кв. „Люлин” и се бори за живота си.
  Нейна колежка д-р Стефани Велева обясни, че от инцидента са минали 16 дни и през цялото време с техни средства са подпомагали лечението ѝ. Нейни колеги и медици от други клиники са дарили кръв.
  Д-р Велева уточни, че нямат информация какво е довело до този инцидент, но това няма значение в момента.

 • nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
  Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

 • Отделението "Уши, нос, гърло" в болницата в Добрич временно е затворено. То няма да работи до 15 септември, съобщава БНР.
  Работещите в него двама специалисти ще излязат в отпуска, а останалият медицински персонал ще бъде преразпределен в други отделения, където липсата на кадри е най-голяма. Подобна мярка не се предприема за първи път. От болницата уверяват, че след този период отделението ще функционира отново и то няма да бъде затваряно за постоянно.
  От началото на месеца кардиологичното отделение е с нов началник, информират от болничното заведение. Назначен е и един специализант по кардиология, с което отделението е излязло от кадровата криза, в която се намираше до момента. 

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

  Подобни статии

 • blsБългарският лекарски съюз разпространи съобщение до медиите в което се казва:
  Относно случая с починалата родилка в УМБАЛ „Георги Странски“, гр. Плевен, ръководството на Български лекарски съюз иска преди всичко да изкаже своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка.
  Съсловната организация припомня, че в своята дейност и възгледи, винаги се е придържала към два основни принципа. Първо, категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари.

 • katsarov vitkova bgonairД-р Мими Виткова и Д-р Стойчо Кацаров коментираха пред телевизия Bulgaria ON AIR, случая с болен пациент без здравни осигуровки.
  Стана ясно, че макар да не е здравно осигурен пациентът ще бъде прегледан от лекарски екип от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Вчера семейството е било потърсено от Социално подпомагане - Младост и им е съобщено, че за онкоболният е осигурен лекарски преглед.
  По думите на Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването около 2 млн. български граждани са с прекъснати здравноосигурителни права, а според министерството на финансите повече от половината от тях са в чужбина.
  "В точно този случай проблемът не е в здравната система, а в социалната. Лекарите са си свършили добре работата. Има Постановление на Министерския съвет номер 17 от 2007 година, което е точно за такива случаи. В него е указано, че разходите за лечението на пациенти , които не са здравно осигурени и са без доходи и имущество се плащат от Министерството на труда и социалната политика.

 • corruptionОнкоболни чакат почти два месеца лечение с кибернож в пловдивска болница. Апаратът, за който са похарчени около 12 милиона лева, не работи. За ремонта му отговаря фирма, спечелила търга за доставка през 2015 г.
  Обществената поръчка е за доставката на два апарата за лечение на онкоболни. Обявена е в началото на 2015 година.
  Единият апарат е за Онкологията в София, а другият – въпросният кибернож – за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив на обща стойност близо 20 милиона лева с ДДС.
  Явява се един кандидат – „БУЛ МЕД ИНВЕСТМЪНТ”, създаден година и половина преди обявяването на поръчката.

 • zov za pomostТелевизия Bulgaria ON AIR излъчи репортаж за наш сънародник с туморно образувание в гърлото, на който столични болници отказали лечение, заради лиспа на здравни осигуровки.
  В репортажа се вижда, че 50-годишният мъж живее с приятелката си в мазе под наем в софийското село Панчарево без собствен санитарен възел и баня.
  Мъжът не е плащал осигуровките си, няма и лична карта. Дължимата сума за здравни осигуровки е 1340 лева. На месец живеем с около 300-400 лева като за мазето, в което живеем, плащаме 150 лева".
  Преди повече от месец заради признаци на задушаване в гърлото е бил приет по спешност в столичната болница Света Анна. Там е лекуван в интензивното отделение и му е поставена трахеална тръба. След това от МБАЛ Царица Йоанна- ИСУЛ и други болници са отказали да го оперират, заради липса на лична карта и здравни осигуровки. На преден план в репортажа излиза въпроса трябва ли да се отказва в тези случаи медицинска помощ.

 • spina bifidaСдружение с нестопанска цел „Спина бифида и Хидроцефалия – България“ подe жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Министерския съвет, НЗОК и министерството на здравеопазването.
  Повод за жалбата е липсата на реимбурсиране от НЗОК на интермитентни катетри. Въпросът пе поставен за пръв път на обсъждане през 2012 година. Въпреки положителното лекарите, в това число и национални консултанти, както и периодично давани обещания, въпросните катетри и до сега не са включени в списъка на НЗОК. Всяко семейство с дете или лице с подобен проблем заплаща самостоятелно разходите за ИК и консумативите за тях, равняващи се на близо 250 лв. за месец. Ако не бъде закупен и поставен такъв консуматив, обаче, има много висок риск от инфекции, повтарящо се антибиотично лечение, увреждане на бъбреците, диализа. Не на последно място подобни неблагоприятни състояния, насложени върху здравето на децата ни още повече затрудняват социалното им включване в детски градини, училища и обществен живот.

 • vaucherТуристическият бранш настоява да бъде въведен нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за възстановяващи здравето почивки, като срещу това фирмите да ползват данъчни облекчения. Идеята е ваучерите за здравна превенция да бъдат добавени към ваучерите за храна. Предложението бе направено по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Моделът се прилага успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1 000 процента, съобщи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация.

 • polizai NSМайките на деца с увреждания, които протестират пред Народното събрание от началото на юни, подаряват днес пояси и други плажни принадлежности на депутатите, които от утре са в дълга лятна ваканция. Те успяха да наредят част от поясите, топките и играчки за плаж пред служебния вход на парламента, съобщават от bTV. После обаче кордон от полицаи ги обгради и не ги допускаше до влизащите народни представители.

 • marihuanaВеликобритания се подготвя да легализира марихуаната за лечебни нужди. Още тази есен британските лекари ще могат да изписват лекарства, съдържащи канабис, съобщи вътрешният министър Саджид Джавид, информират от БНР. Лекарствата трябва да бъдат тествани за качество и безопасност, като основното условие за тяхната употреба е изключителната медицинска необходимост. Употребата на марихуана в бита няма да бъде легализирана.

 • VitkovaНеобмислени предложения за здравната система съдържа документът "Визия за България" на БСП. С текста опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма. Така бившият здравен министър д-р Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" документът на партия БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

 • Manolova zakonОмбудсманът Мая Манолова заяви, че поема ролята на посредник в противоречията между двата палаткови лагера пред Народното събрание. Тя се срещна и с майките на деца с увреждания, и с организациите на хората с увреждания.
  "И двете палатки имат притеснения от реформата, която предстои да се случи, и по-точно от факта, че не е ясно дали наистина социалното министерство ще прави реформа, както е обещало. Аз също споделям техните притеснения, а иначе това, в което се убедих, е, че проблемите са им еднакви. Те нямат противоречиви интереси. Всъщност техният проблем е с политиките по отношение на хората с увреждания. Те са еднакво неглижирани", каза омбудсманът.

 • invitro200По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации за последните 10 години у нас след инвитро са родени 16 970 бебета. От 2008 г. броят им е нараснал над 8 пъти, като от 284 деца, родени тогава, през 2017 г. те са били 2351. Това означава, че 3% от родените през миналата година бебета са от епруветка, обобщават от вестник 24 часа. От тази година държавата финансира 4 вместо 3 опита на двойките с репродуктивни проблеми. За първи път бяха отпуснати средства и за до 4 трансфера със замразени ембриони, което досега не се покриваше изобщо.

 • viagraХоландски учени преустановиха клинично изследване след смъртта на 11 бебета, чиито майки приемали виагра по време на бременността си, за да се стимулира растежът на фетуса, оповести Университетската болница в Амстердам, цитирана от БТА. Лекарството виагра срещу проблеми с ерекцията разширява кръвоносните съдове. Учените смятали, че малкото синьо хапче може да улесни притока на кръв в плацентата и да стимулира растежа на фетус, който има проблеми с развитието.

  „Шансът за оцеляване на новородени с подобни усложнения е малък и няма лечение“, отбелязаха от болницата.

 • NS hepatitПредседателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазването доц. Лъчезар Иванов подкрепиха инициативата "Скъсай с хепатита!" на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Сдружение "ХепАктив". На събитието заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова заяви, че Министерството на здравеопазването ще инициира създаването на работна група от представителите на заинтересованите институции и организации за изработването на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България.

 • Petkov NSНа фона на разрастването на протестите на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков беше изслушан от депутатите. Той обяви пред народните представители, че ще търси консенсус между двете страни, а от опозицията му препоръчаха да намери официален ресурс.
  "В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм", заяви Петков пред народните представители.