NSVOK top banner

Вход

Пациенти

 • reform healthcareАсоциацията на българските застрахователи и Националната пациентска организация, независимо една от друга внесоха в МЗ становища, с които подкрепят пълната демонополизация в здравното осигуряване.
  Асоциацията на българските застрахователи предлага модел с два стълба на здравно осигуряване:
  Първи стълб – задължително здравно застраховане, базирано на ясно дефиниран „основен здравен пакет“ и пълна конкуренция между НЗОК и застрахователите, финансирано чрез задължителни здравни вноски от 8% и запазване на солидарността чрез изравнителен механизъм.
  Втори стълб – доброволно здравно застраховане, основано на доброволен избор на гражданите за ползване на услугата, като доброволните здравни застраховки надграждат качествено, количествено или по друг начин основния здравен пакет.
  Първият стълб се изгражда при спазване на следните принципи:
  • гражданите се задължават да закупят основна здравна застраховка и са свободни сами да избират своя застраховател/НЗОК;

 • patients videoЕдно съобщение във връзка с преговорите за Анекс към НРД 2018, публикувано на сайта на БЛС предизвика редица коментари на заинтересовани страни. Съобщението гласи следното:
  „Във връзка с въвеждането от страна на НЗОК на видеоконтрол в ангиографските зали беше договорено: обхватът на наблюдението да бъде само на входа на залата, като идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за извършване на съответната процедура. Камерите ще бъдат разположени вътре в залите, но изрично беше упоменато, че под наблюдение ще бъде само входът. Записите ще се представят, само ако бъдат изискани при проверка и ще се съхраняват в срок до 30 дни, както е разписано по закон.”
  Основен принцип, заложен в Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета е лични данни да се събират само ако са необходими и без тях не може да се осъществи дейността/предостави услугата.

 • drugs limitОт следващата година Здравната каса налага лимити и на лекарствата, които се заплащат изцяло или частично от нейния бюджет. Правно основание за това, дават приетите с преходните разпоредби на Закон за бюджета на НЗОК за 2019г., промени в Закона за здравното осигуряване. Целта на новите лимити е да се „гарантира предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК”.
  Механизмът на лимитиране ще се прилага спрямо всички Притежатели на разрешения за употреба и спрямо всички лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК.
  Той ще се прилага в случаи на надвишаване на предвидените бюджетни разходи за всяка една от основни групи лекарства:
  1. Лекарства за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза (основна група А);

 • asen.baltovПолина Паунова, журналист и общественик сподели в своя дневник във Фейсбук лично преживяване като придружител на пациентка, пострадала при травма и приета за лечение в Пирогов. Публикацията предизвика огромен интерес със своята прямота, а всички коментари споделят свои аналогични спомени от същата болница. Предаваме дословно:
  Започвам това с обяснението, че никога досега не съм стъпвала в болница, извън тази, в която работят родителите ми (Слава Богу); и извън една-две ситуации, в които съм придружавала близки при конкретен лекар.
  Не бях влизала в Пирогов до тази вечер, когато моя приятелка си натрошава ръката брутално и аз се озовавам с нея като придружител в Спешното.
  Няма да разсъждавам по темата здравеопазване и тн, ще изредя само фактите.
  Хоспитализацията отне 4 часа, като придружителите бяхме двама. Ако всичко вършеше един човек времевата рекапитулация щеше да е друга.

 • dirty airЧистотата на въздуха е ключов фактор за човешкото здраве, а дишането на замърсен въздух има смъртоносно влияние. В Европа мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на 400 000 души годишно. Освен, че води до ранната смърт на почти половин милион души, разходите за здравеопазване, свързани с лечение на заболявания, причинени от мръсния въздух са за стотици милиарди евро.
  Европейският съюз определи стандарти за качество на въздуха преди повече от 20 години. Въпреки че са били задължителни за толкова дълго време, те все още не са приети и не се спазват в цяла Европа.
  Според Световната здравна организация, всяка година около 2 милиона души по целия свят умират преждевременно, поради замърсяването на въздуха. Организацията е определи ла максималните допустими нива на азотен диоксид, серен диоксид, наземно ниво на озона и твърди частици във въздуха, но те не се спазват.

 • implantantОт Амстердам, Сеул, Лима и Мумбай, до малкия американски град Хиавас, Джорджия, медицинските импланти се повреждат, дават дефекти и понякога убиват пациентите, за които са предназначени да им помогнат.

  Здравните власти по цял свят не успяват да защитят милиони пациенти от лошо тествани импланти, които могат да пробиват органи, да предизвикват инфаркти, да предизвикат стопяване на костите и да отровят кръвта, да доведат до свръхдози на опиоиди и да причинят други нежелани увреждания, съобщи Международен консорциум от разследващите журналисти.

  Правителствата изискват дори за сложни импланти много по-ниски стандарти за клинично изпитване на безопасността, отколкото за новите лекарства. Недостатъчно тестваните устройства излизат на пазара и причиняват наранявания. В рамките на глобалната система за свободен пазар, производителите на импланти понякога изтеглят импланти от едни страни, но продължават да ги продават в други.

  За повечето хора медицинските изделия са от голяма полза, а сложните импланти могат радикално да подобрят здравето, дори да спасят живота. Докладът на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) поставя въпроса дали индустрията, произвеждаща импланти - която засяга живота на милиарди хора – не поставя в опасност милиони пациенти в търсенето на печалба.

  На цялата планета, в стотици интервюта с ICIJ, като част от разследването на имплантите, пациентите заявиха, че не са били предупредени за критичните рискове от имплантите и не са им описали редица тежки усложнения.

  "Недопустимо е да продължим да поддържаме тази система", заяви Карл Хенеган, клиничен епидемиолог в Оксфордския университет в Англия, който е описал подробно регулацията на медицинските изделия. "В един момент разбират, че страдат и имат увреда от поставен имплант, но това става често след като години наред значителен брой хора вече са били увредени. "

  Досиетата за имплантите е първият глобален преглед на индустрията за производство на медицински изделия и нейните надзорни органи. Журналистите на ICIJ и екип от над 250 репортери и специалисти от 58 новинарски организации в 36 страни са разгледали стотици случаи от цял ​​свят.
  Събирането на Досиета на имплантите разкрива яростно конкурентна индустрия, която многократно се разминава с глобалните правоприлагащи, финансови и здравни органи, и използва силни лобисти за натиск върху регулаторните органи, с цел да се ускори одобряването и да се намалят стандартите за безопасност. Производителите са платили най-малко 1,6 млрд. долара от 2008 г. насам, за да уредят извънсъдебно обвинения за корупция, измами и други нарушения, свързани с регулаторните органи в САЩ и други страни, съгласно данни от американското министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси.
  Те са платили и милиарди долари на пациенти. От 2015 г. само едно дружество Джонсън и Джонсън се е съгласило да плати - или е било наредено да плати - 4,3 милиарда щатски долара на хора в САЩ, които твърдят, че са били увредени от медицински изделия.
  Правителствата в десетки страни в Африка, Азия и Южна Америка не регламентират изобщо медицинските изделия, а вместо това се доверяват на европейските власти или на Американската агенция по храните(FDA) и лекарствата, която като цяло се смята, че осигурява по-стабилен надзор от всеки друг регулаторен орган в света.

  Но дори и този надзор липсва при сложни устройства, одобрени твърде бързо от американските власти, и установените за вредни, които не са изтеглени от болниците достатъчно бързо, твърдят здрави експерти. FDA проучва по-нататъшно разхлабване на правилата си, като част от по-широко усилие за укрепване на САЩ като конкурент на Европа.
  Бизнесът с импланти е голям и расте бързо. Годишните продажби на индустрията са се увеличили повече от два пъти за последните 20 години години от около 118 млрд. долара през 2000 г. до около 400 млрд. долара през 2018 г. Акциите на водещи компании за медицински изделия, са със 125% възвращаемост през последните пет години, в сравнение с 52% за останалата икономика, според Standard & Poor's 500.

  Пазарът се разраства, защото се увеличава броят на потребителите – главно хора над 65-годишна възраст, чиито брой ще нарасне с повече от 60% до близо 1 милиард души през 2030 г., отбеляза инвестиционен анализатор от UBS.

  Промишлеността има безброй успешни истории за протбелязване. Пейсмейкърите са съживили или спасили живота на милиони пациенти със сърдечни заболявания. Ортопедичните импланти, които са сред най-разпространените медицински изделия, са дали на милиони хора крака, дори и на такива с рак на костите. Според AdvaMed, най-голямата търговска група в САЩ за производители на медицински изделия, имплантите за вътреочни лещи са възстановили зрението на 36 милиона души само в САЩ.

  През февруари Омар Ишрак, главен изпълнителен директор на Medtronic, най-големият производител на устройства в света, заяви, че продуктите на компанията му правят живота по-добър за повече от 70 милиона нови пациенти годишно - подобрявайки два живота на всяка секунда.

  В писмените си коментари към ICIJ AdvaMed подчерта, че имплантите са много по-трудни за рандомизирано проучване в сравнение с лекарствата по време на клиничните изпитвания и твърдят, че заради това, медицинските изделия трябва да бъдат оценявани по различен начин от фармацевтичните продукти. "Да се ​​предположи, че задълбочените клинични изпитвания биха сложили край на бъдещата нежелани ефекти само заблуждават пациента и обществеността, че всички нежелани събития могат да бъдат премаханти чрез такива опити", каза Джанет Трънцо, ръководител на технологията и регулаторните въпроси на AdvaMed.

  AdvaMed също оспори, че индустрията има проблеми с достигането на пациентите при изтегляне от пазара на вредни изделия. "Високорисковите медицински устройства, особено животоподдържащите импланти, имат специфични процедури за проследяване, за да се гарантира, че компаниите могат бързо да уведомят пациентите и доставчиците за всякакви важни проблеми", каза Трънцо.
  В обширни писмени отговори на въпросите на ICIJ, FDA заявила, че безопасността на пациентите "е и ще остане крайъгълен камък" на нейния регулаторен ангажимент. Агенцията призна дългогодишните "ограничения" в способността си "бързо и последователно" да идентифицира рисковете за безопасността, след като дадено устройство бъде пуснато на пазара и заяви, че полага усилия да създаде програма, която сканира клинична информация и други данни за откриване на проблемите по-бързо.

  Пет дни преди публикуването на "Досиетата на имплантите", агенцията обяви, че определя "важна и амбициозна нова цел" да бъде "на първо място сред световните регулаторни агенции, която идентифицира и действа по сигнали за безопасност, свързани с медицински изделия".

  Дори най-сериозните критици на индустрията признават, че е невъзможно да се създадат продукти, особено тези, които осигуряват жизнени функции, които да не излагат пациентите на риск.

  Но отново и отново, пациентите са били изложени на продукти, които са причинили сериозни и предотвратими вреди. Тези инциденти често се разгръщат в сенките, бавно, в продължение на години, в болници по целия свят.

  Essure - метален контрацептив с формата на спирала, е поставен във фалопиевите тръби на повече от един милион жени. Хиляди по-късно съобщават за тежки наранявания, включително перфорация на матката, причинявайки болка и кървене. Данните за неблагоприятните събития в САЩ, анализирани от ICIJ, включват описания на почти 8 500 събития през последното десетилетие, които изискват премахването на Essure.
  През 2017 г. Байер пише на европейските лекари да спрат употребата на продукта и замразят останалите запаси до следващо уведомление". Компанията скоро спира продажбите във всички Европейски страни, но не и в САЩ

  През май 2018 г. Misty Holliman, 26-годишна майка на четири деца е имплантирана с Essure. Тя е един от 200-те пациенти с медицински устройства, които са казали пред ICIJ, че не са информирани за критични рискове за здравето преди имплантирането.

  През юли Байер обяви, че ще прекрати продажбата на Essure в САЩ до края на годината. В коментарите си към ICIJ Bayer заяви, че решението му да изтегли устройствата в световен мащаб се дължи на бизнес причини, а не на опасения за безопасността, и цитира цялостното намаляване на употребата на постоянни контрацептиви, както и "неточна и заблуждаваща реклама за устройството".
  Холиманан сега страда от тежка тазова болка. Тя се нуждае от пълна хистеректомия, но не може да си позволи процедурата. - Не мога да видя какво се случва вътре в тялото ми - каза тя, - и не мога да го извадя.
  Съвременните изисквания за изпитване на нови лекарства бяха повишени след медицински скандал, който разтърси света. В края на 50-те и началото на 60-те години талидомид, лекарство, продавано на жени за лечение за сутрешно гадене при бременност, причинява малформации на десетки хиляди новородени деца. 40% от бебетата починаха в ранна детска възраст, много жени преживели мъртвородени и спонтанни аборти.

  Това доведе до появата на нови фармацевтични разпоредби и регулаторни ограничения. Въпреки огромните разходи, производителите на лекарства трябваше да покажат клинични доказателства, показващи, че техните продукти са безопасни и ефективни, преди да се появят на пазара.

  Производството на импланти избягваше пълен контрол до 1976 г. в САЩ и 1990 г. в Европа. От самото начало индустрията твърди, че устройствата й трябва да бъдат третирани по различен начин от лекарствата.

  Международно приетите критерии за одобряване на почти всички нови лекарства са, че най-малко едно рандомизирано контролирано проучване при пациенти, лекувани с медикамента, трябва да демонстрира безопасността и ефикасността. В целия свят стандартът за одобряване на нови устройства е по-нисък.

  В САЩ производителите на лекарства трябва да показват "съществени доказателства" за безопасността и ефективността на новия продукт и обикновено се изискват три опита. При имплантите критерият е "разумна гаранция", което обикновено означава еднократно проучване и рандомизирани контролирани проучвания, при които групи пациенти получават различно лечение и резултатите се сравняват.

  Но дори и този стандарт често е само на теория. По-малко от 5% от устройствата, прегледани от FDA, се подлагат на така нареченото одобрение преди продажбата. Регулаторните органи позволяват големи промени в имплантите в процеса на тяхната реализация на пазара.

  Повечето импланти се одобряват, чрез начини за сравнение, основаващи се на това дали те са "по същество еквивалентни" на изцелия, които вече са на пазара, или на по-ранна версия на същото изделие.

  Понякога след верига от тези одобрения въз основа на еквивалентност, ново устройство едва прилича на оригиналната версия. Проучванията, публикувани от BMJ, партньор на ICIJ, проследяват родословното дърво на 61 вида хирургически мрежи на две оригинални изделия, одобрени през 1985 и 1996 г. Никой не е завършил клинични изпитвания по време на одобрението на нито едно от новите изделия.

  Пациентите, които приемат лекарства с лошо качество, могат да хвърлят бутилката с хапчета в боклука, каза Адриан Фю-Берман, професор в университета в Джорджтаун, който изучава практики за маркетинг на здравни грижи. Хората с ненужен или зле функциониращ имплант могат да се окажат с тях в тялото си до края на живота си. - Може да бъдете осакатени завинаги - каза тя.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • stud.poliklРепортаж на Румен Бахов от Нова телевизия показва в какви условия се преглеждат и лекуват пациентите на Столичното ДКЦ 5. Вижте сами:
  „Хем студено, хем мокро! Зрители  ни сигнализираха, че във фоайето на поликлиниката в Студентски град таванът тече при всеки дъжд или сняг. Заради топящия се сняг, в момента по пода са поставени кофи, които събират водата от тавана. А температурите вътре са около нулата.  Осветлението е спряно, тъй като е станало късо съединение.
  „Сами разбирате, че при тези условия няма как да отстраним теча, но държа да обърна внимание, че той е в едно фоайе, което във функционално отношение няма никакво значение за пациентите и служителите на поликлиниката. Фоайето е странично за коридор, който осигурява достъпа до една от структурите. Така че, да, наистина покривът ни в момента тече, но са взети всички необходими мерки, процедурата е в ход да бъде отстранен проблема”, обясни  Румен Заяков, управител на ДКЦ 5 в Студентски град.

 • reformНа 29.11.2018 г се състоя среща между експерти от НЗОК и представители на Организация на пациентитес ревматологични заболявания в България, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев.
  По време на срещата беше обсъдена възможността Амбулаторна процедура 42 „АМБУЛАТОРНО НАБЛЮДЕНИЕ/ ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПОЛИАРТРОПАТИИ И СПОНДИЛОПАТИИ“ да бъде извършвана освен в болници и в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, тъй като настоящият механизъм на проследяване на лечението създава множество затруднения на пациентите, тъй като им се налага да пътуват до съседен град , за да може административно да им бъдат подготвени документи по АП 42, за да продължат своето лечение.
  Припомняме, че преди създаването на АП 42 пациентите бяха наблюдавани и диспансеризирани от специалисти ревматолози, работещи в извънболничната медицинска помощ.

 • money nhifПарламентът прие закона за бюджета на НЗОК за 2019 година. Дебатите около приемането бяха вяли и завършиха със закана на опозицията да оспори закона пред Конституционният съд. Законът ще бъде оспорен не заради бюджета, а заради приетите заедно с него поправки в множество други закони, някои от които съществени.
  Въпрос, който рядко се поставя е дали изобщо бюджета на НЗОК трябва да се приемат като закон?
  Бюджетът по принцип е счетоводна план сметка, прогноза за бъдещи приходи и разходи на Правителството за административни дейности. В случая с НЗОК, това не са нито приходи, нито разходи на Правителството, нито са за административни дейности. Парите на НЗОК служат за заплащане на медицински услуги извършвани от лечебните заведения на здравноосигурени лица, което е чиста стопанска дейност, осъществявана от търговски дружества.

 • NederlandsХоландия е единствената страна който постоянно е сред първите три в класацията на Европейският здравен индекс, който се публикува от 2005 година насам.
  При измерването на индекса за 2017 година, Холандия е единствената от всички европейски държави, която е или победител или подгласник в шестте категории на оценяване. Холандската система за здравеопазване изглежда наистина няма слаби места след направените подобрения във времето на чакане за преглед, се казва в заключителния доклад на на Health Consumer Powerhouse.
  Health Consumer Powerhouse не претендират техният индекс да оценява глобално здравните системи. Индексът отразява преди всичко „удобството на потребителите” на системите на здравеопазването. Факт е обаче, че изглежда много трудно да се изгради индекс от този тип, без да се стигне до същността на цялата здравна система.

 • prouchvЕдна трета от българите следят дебатите около бюджета за следващата година. Въпреки, че по-големият дял не са заинтересовани от параметрите му, 65% от всички запитани смятат, че те са важни. Това показват резултати от проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”. В здравеопазването, социалната сфера и образованието българинът вижда най-големи проблеми и смята, че за тези сфери трябва да се отделят повече пари.
  Въпреки добрите макроикономически показатели, 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

 • turski soz rabotnikБлизо 22 хиляди бременни деца са постъпили в турски болници само през последната година и половина, научаваме от току-що публикуван официален доклад, информират от dw.com. Експерти се опасяват обаче, че реалният брой е двойно по-висок. Само между януари 2017 и юли 2018 година в турски болници са постъпили 21 957 бременни деца.
  "Това показва, че всеки ден повече от 40 момичета раждат деца, въпреки че самите те са деца и би трябвало да ходят на училище", казва Али Шекер, лекар и депутат от опозиционната Републиканска народна партия.

 • detska bolnizaРъководството на Университетска болница „Лозенец“ приветства решението на българското правителството за разширяване на профила на болницата с изграждането на допълнително лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.
  „Убедени сме, че това ще допълни широкия спектър от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болницата, както и ще даде възможност на студентите да обогатят знанията си по още една изключително важна за страната специалност – педиатрията. Сигурни сме, че идеята на премиера Бойко Борисов ще намери добро професионално развитие и тя несъмнено ще повиши авторитета на болница „Лозенец“ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България“, пише в изявление на сайта на лечебното заведение.

 • ebolaТринадесет нови случая на ебола бяха потвърдени вчера в североизточните райони на Демократична република Конго, съобщи здравното министерство в столицата Киншаса, цитирано от ДПА, предаде БТА. Това е една от най-високите цифри в ежедневните сводки от началото на разпространението на смъртоносната зараза там през юли. Нападения от въоръжени групировки спъват международните усилия за ограничаване на епидемията - най-тежката в историята на Конго. Досега са заразени 380 души, като две трети от тях са починали. Броят на новите случаи отбеляза ускорение миналия месец.

 • darenie BurgasБургаско семейство отбеляза рождения ден на своя 20-годишен син по необичаен начин – като стана дарител на отделението по Неонатология на УМБАЛ – Бургас. Гергана и Николай Господинови подариха на отделението нов кувьоз от висок клас, снабден с допълнително оборудване, съобщават от Nova TV.
  „Искахме да покажем на сина си, че семейството и това да дадеш живот е много важно и да му дадем някакъв пример като родители. Искахме с това да му покажем, че човек може да прави добро и тогава се чувства истински щастлив”, разказа бащата Николай.

 • insultВ Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията. Темата в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ коментира д-р Иван Вецев - експерт „достъп до лечение“ в Националната пациентска организация.

 • LozenetsНа заседание на Министерския съвет днес е одобрено изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната предвижда отмяна на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС.

  Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение по чл. 5, ал. 1, по отношение на което статутът е определен на законово ниво.

 • InsulinOKГлобалната епидемия от диабет подклажда рекордно търсене на инсулин, но 10 милиона души няма да получат нужните им инжекции, ако значително не се подобри достъпът до инсулин, сочат резултатите от изследване, пишат от Ройтерс, цитирани от вестник 24 часа. От диабет, който води до слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми, невропатична болка и ампутации, сега са засегнати 9% от възрастните хора по света, при 5% от тях през 1980 г. Повечето диабетици са засегнати от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и недостиг на физическа активност. Диабет тип 2 се разпространява особено бързо в развиващите се страни, чиито жители възприемат западния начин на живот.

 • daritelМартин Стратиев – поет и моторист, събра 19 000 лева от дарения, за да ремонтира детската площадка пред онкохематологичното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.
  „Тази прекрасна детска площадка направихме с една моя приятелка Елена. Събрахме средствата чрез „Фейсбук” от дарители – напълно обикновени хора, и построихме тази площадка. Събрахме около 19 000 лева и то почти изцяло много малки суми даряваха хората и много хора дариха. Имам и няколко по-големи дарители.Така стана това красиво и много важно нещо за децата с онкохематологични заболявания”, разказа пред bTV Мартин.
  Преди неговата намеса площадката е изглеждала по съвсем друг начин – с една счупена люлка и пързалка в същото състояние. Недалеч от мястото за игра се намира и лабораторията, където се правят изследванията на децата.

 • dete bolnizaПо данни на здравната каса 300 000 деца годишно се приемат за лечение в болница у нас. На среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е станало ясно, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Пред "Хоризонт" по БНР председателят на Националната педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ заяви, че Министерството на здравеопазването е готово да съдейства.