NSVOK top banner

Вход

Иновации

 • cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

  Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
  "Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.

 • diabetПравилното комбиниране на лечението и въздържането от тютюнопушене може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в резултат на диабет тип 2, според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine. В някои случаи теоретично биха могли да бъдат отстранени повишените рискове.

  "Това определено е добра новина. Изследването показва, че пациентите с диабет тип 2 с всички рискови фактори в терапевтичния целеви диапазон имат изключително нисък риск от преждевременна смърт, сърдечен удар и инсулт", казва Адин Равшани, медицински стажант и докторант в Институт по медицина, Салгерска Академия , Швеция, и автор на статията.

  Проучването се основава на данни от Шведския национален диабетен регистър на около 300 000 пациенти с диабет тип 2 в периода 1998-2014 г. Тези пациенти са били сравнявани с до пет пъти по-голям брой контролни субекти, отговарящи на пола и възрастта, от общата популация.

 • brain cancer illustration okАгресивни мозъчни туморни клетки, взети от пациенти, се самоунищожават след излагане на химикал в лабораторни тестове, показват изследователи.

  Изследването може да бъде първата стъпка в борбата с раковите заболявания като глиобластома. Проучването, ръководено от Университета в Лийдс, открива, че синтетичния химикал, наречен KHS101, е в състояние да намали енергийния източник на туморни клетки от глиобластома, което води до смъртта на клетките.
  Публикувано в Science Translational Medicine, изследването представлява важна стъпка напред в борбата с тази болест, която е един от най-смъртоносните ракови заболявания, като петгодишната честота на оцеляване е по-малка от пет процента.
  Над 2 000 души всяка година се диагностицират с глиобластом във Великобритания и наскоро беше обсъдено в Парламента като болест, която спешно изисква подобрения в лечебните възможности.
  Първоначално финансиран от Съвета за медицински изследвания, новото проучване показа обещаващи резултати, които могат да доведат до разработването на терапия за борба с рака на мозъка в следващите години.

 • HIV AIDSВ скорошно проучване, ново лекарство за ХИВ намалява вирусната репликация и увеличава имунните клетки при индивиди с напреднала, резистентна на лекарства ХИВ инфекция. Използван в комбинация със съществуващите лекарства за ХИВ, лекарството е обещаваща стратегия за пациенти, които са изчерпали ефективни възможности за лечение, казаха изследователите.

  Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine.
  За някои хора с ХИВ, съществуващите лекарствени терапии не успяват да потиснат вируса, което води до лекарствена резистентност и влошаване на заболяването. Докато няколко лекарства за ХИВ насочват вируса ефективно, няма одобрен нов клас лекарства за ХИВ за борба с болестта след десетилетие. През март 2018 г. Агенцията за лекарствени продукти за хуманна употреба (АЛП) одобрява ибализумаб, лекарство, което е насочено към първичния рецептор за влизане в ХИВ в имунни клетки, известни като CD4 Т клетки. Този нов механизъм на действие предотвратява влизането на ХИВ в целевите клетки.
  Многобройни сътрудници са участвали в проучването, включително Йеил, което включва пациенти с резистентни към множество лекарства за ХИВ. Пациентите получават доза ибализумаб, която се доставя интравенозно, в допълнение към неуспешния режим, в продължение на една седмица. След този период те получават ибализумаб в комбинация с оптимизирани режими на лечение в продължение на шест месеца.

 • polimeri okСтотици полимери - които биха могли да унищожат супер бактериите, резистентни към лекарства чрез нови начини - могат да бъдат произведени и тествани с помощта на светлина, като се използва метод, разработен в Университета на Уоруик

  Новата методология може да помогне за идентифицирането на антимикробни средства за различни приложения от лични грижи до покрития.
  Изследователи от Химическия факултет и Университета на Уоруик разработиха начин да синтезират големи библиотеки от полимери, по такъв начин, че да направят скрининга си за антимикробна активност по-бързо и без да е необходимо да използват запечатани флакони.
  Чрез използването на множество "строителни блокове" в техните полимери бяха идентифицирани нови антимикробни средства - някои от които изглежда, че възпрепятстват растежа на бактериите, в противоречие с прогнозите.
  Ползата от метода е, че позволява скрининг на стотици различни структури, които дават възможност на изследователите да "ловят материали" за нови свойства, което в случая е антибиотична активност.
  Антимикробите са от съществено значение не само за лечение на вътрешни заболявания и инфекции, но и за продукти за лична хигиена, като контактни лещи или шампоани, в храни или като локални кремове.

 • dementia okЕкип от учени, ръководен от Университета в Аделаида, предложи потенциална връзка между желязото в нашите клетки и редките генни мутации, които причиняват болестта на Алцхаймер, което би могло да осигури нови възможности за бъдещи изследвания.

  В доклад, публикуван в списание Frontiers in Neuroscience, екипът предлага нова теория за това как редките генни мутации причиняват болестта на Алцхаймер. Теория, която, ако бъде доказана, може да помогне в намирането на начин за предотвратяване на осакатяването от болестта.
  Изследователите предупреждават хората да не правят избор за диета или добавки въз основа на тази идея, тъй като тяхната теория се отнася само до това как клетките обработват желязо, а не колко желязо е в диетата на човека.
  "В продължение на 20 години повечето учени вярват, че малък протеинов фрагмент, амилоид бета, причинява болестта на Алцхаймер", казва доц. Михаел Лардели, Училище по биологични науки, университета в Аделаида.

 • inflammationOKИзследователите от университета в Лунд в Швеция, в сътрудничество с колеги от Копенхаген и Сингапур, са направили картина как пептидите на организма действат за намаляване на инфекцията и възпалението чрез деактивиране на токсичните вещества, образувани в процеса. Изследването е публикувано в списание Nature Communications и изследователите смятат, че тяхното откритие може да доведе до нови лекарства срещу инфекции и възпаления, например при зарастване на рани.

  Токсините, които са неутрализирани, известни като липополизахариди (LPS), идват от бактериалните клетъчни стени и генерират възпалителна реакция. Реакцията е необходима част от нашата имунна отбранителна система, в която тялото ни реагира бързо и се бори с инвазивните бактерии. Въпреки това, тя може да бъде прекалено активирана и да стане вредна, както се наблюдава при заразени рани на кожата, инфекции в различни органи или в случай на разпространение на бактерии в кръвта, което може да доведе до сепсис.
  "Ние знаем от предишни проучвания каква е задачата на тези пептиди, но сега сме описали как те пристъпват към постепенно намаляване на възпалителната реакция", казва Артр Шмитчен, професор по дерматология и венерология в университета в Лунд и консултант в Университетската болница в Сунс в Лунд .

 • dnk okПреди повече от 100 години германският лауреат на Нобелова награда Пол Ерлих популяризира концепцията за "магически куршум" - метод, който клиницистите може един ден да използват за прицелване на нахлуващи микроби, без да навредят на други части на тялото. Въпреки че химиотерапиите са били много полезни като целенасочени лечения за рак, нежеланите странични ефекти все още вредят на пациентите. Сега изследователи от Университета на Мисури демонстрираха, че специализирани наноструктури на базата на нуклеинови киселини могат да се използват за прицелване на ракови клетки, докато се заобикалят нормалните клетки.

  "Повечето терапевтични лекарства не са в състояние да разграничат раковите клетки от здрави клетки", казва Дейвид Порчани, постдокторант в лабораторията на Доналд Бърк в Центъра за науки за живота. Те убиват както клетъчните популации (здрави и злокачествени), така и лечението може да има по-тежки странични ефекти от самия рак в краткосрочен план. Разработваме "умни" молекули, които могат да се свързват с рецептори, които се намират на повърхността на рака клетки, като по този начин представляват рак подпис. Идеята е да се използват тези интелигентни молекули като носители за доставка на химиотерапевтични лекарства или диагностика. "

 • kidney cancerOKПървият атлас от човешки бъбречни клетки

  В първия експеримент от този вид, учените са разкрили точната идентичност на раковите клетки от най-честите ракови заболявания на бъбреците в детството и при възрастни. Изследователи от Института Уелком Сангер, Университета в Кеймбридж, Университета Нюкасъл и техните сътрудници показаха, че раковите клетки са версии на специфични здрави клетки от развиващите се бъбреци или бъбреците на възрастни.

  Публикувано в списанието “Наука“, това изследване може да доведе до разработването на напълно нови методи за лечение на ракови заболявания на бъбреците, които биха могли да накарат раковите клетки да се развиват по специфични начини в по-безопасни клетки.

  Ракът на бъбреците е седмият най-разпространен рак в Обединеното кралство с 12 500 нови случая през 2015 г., главно при възрастни с бъбречно-клетъчен карцином. Леченията за това включваха хирургия, химиотерапия и лъчетерапия.

 • glaukomaOKГлаукомата, болест, която засяга близо 70 милиона души по света, е нещо мистериозно въпреки разпространението му. Малко се знае за произхода на заболяването, което уврежда ретината и оптичния нерв и може да доведе до слепота.

  Ново проучване от МИТ и Massachusetts Eye and Ear установи, че глаукома може всъщност да е автоимунно разстройство. В изследване на мишки, изследователите показаха, че собствените Т клетки на организма са отговорни за прогресивната дегенерация на ретината, наблюдавана при глаукома. Освен това, тези Т клетки изглежда се подготвят да атакуват невроните на ретината като резултат от предишни взаимодействия с бактерии, които обикновено живеят в нашето тяло.
  Откритието предполага, че може да е възможно да се разработят нови лечения за глаукома чрез блокиране на тази автоимунна активност, твърдят изследователите.
  "Това открива нов подход за предотвратяване и лечение на глаукома", казва Джианджу Чен, професор по биология в МИТ, член на Института за интегративни ракови изследвания на МИТ и един от старшите автори на изследването, коетп се появява в Nature Communications на 10 август.
  Дон Фън Чен, доцент по офталмология в Харвардското медицинско училище и Института за очни изследвания на Схепенс в Масачузетския очи и ухо, също е старши автор на изследването.

 • obesityOKНово публикувано изследване от учени от Университета на Колорадо идентифицира потенциална терапевтична цел за лечение на затлъстяване и диабет.

  Учените са изследвали биологичната функция на епигенетичен модификатор, известен като хистон деацетилаза 11 (HDAC11), и са установили, че изтриването му в мишки стимулира образуването на кафява мастна тъкан. Липсата на HDAC11 също предизвиква появата на бяла мастна тъкан. Тези промени са важни, защото бялата мастна тъкан съхранява енергия, докато кафявата мастна тъкан произвежда топлина, като по този начин изразходва енергия. Тези открития разкриват регулаторна възлова точка, която може да доведе до разработването на фармацевтична терапия за затлъстяване и метаболитна болест, основаваща се на увеличаване на енергийните разходи.

  Данните за проучването са публикувани в изданието на JCI Insight от 9 август, списание, публикувано от Американското дружество за клинично изследване.

  Първият автор на изследването е д-р Рушита А. Бачи, доктор по медицина в лабораторията на д-р Тимоти А. МакКинси, доцент по медицина в отдела по кардиология, който е автор на статията. И двете са част от Консорциума за изследване и превод на фиброза, програма, финансирана от Медицинската школа за подобряване на разбирането на фиброзни заболявания в различни органи.

 • epilepsyOKНовите терапии могат да бъдат на хоризонта за хора, живеещи с епилепсия или тревожност, благодарение на откритие от Университета на Невада в Лас Вегас (УНЛВ) и международен екип от изследователи, изследващи как протеините взаимодействат, за да контролират мозъчните клетки.

  Проучването, публикувано в Nature Communications, предоставя ново вникване в начините за регулиране на специализирано "отделение" от клетки в мозъка, които контролират тяхното сигнализиране. Ако учените и лекарите могат да повлияят на това отделение, те могат да контролират изгарянето на мозъчни клетки, което на свой ред спира или предотвратява пристъпите, наред с други неща.
  Водещият автор Рошел Хайнс заяви, че контролните модели на активност са много важни за функционирането на мозъка.
  "Ако можем по-добре да разберем как се развива мозъчната активност, можем да разберем как може да се обърка в разстройство като епилепсията, където мозъчната дейност става неконтролирана", каза Хайнс. "И ако можем да разберем какво е важно за този контрол, можем да измислим по-добри стратегии за лечение и подобряване на качеството на живот на хората с епилептични припадъци и може би други видове разстройства, като например тревожност или нарушения на съня".
  Шестгодишният проект се придвижи една стъпка по-близо до отговарянето на десетилетия стари въпроси за контрола на мозъчните вълни, като количествено определи как взаимодействат два ключови протеина - GABAA рецептор а2 субединицата и колибистин. Когато взаимодействието беше прекъснато в моделите на гризачи, ЕЕГ тестовете показаха, че мозъчните вълни излязоха извън контрол, имитиращи модели, наблюдавани при хора с епилепсия и тревожност.

 • alzheimer okЕфективните терапевтични средства за противодействие на образуването на амилоидни плаки при болестта на Алцхаймер и диабет тип 2 все още не са налични. Учените в Техническия университет на Мюнхен (ТУМ) вече са малко по-близо до решение: Те са описали нов клас проектирани макроциклични пептиди, които са силно мощни инхибитори на образуването на амилоиди.

  Амилоидните плаки, които са протеинови депозити, играят решаваща роля в развитието на болестта на Алцхаймер и диабет тип 2. Няколко екипа от учени по целия свят работят върху намирането на начини за предотвратяване на образуването на амилоидни плаки в човешкия мозък.
  Екипът на професор Мартин Захариас (ТУМ), професор Герхард Рамс (болница ТУМ Rechts der Isar) и професор Юрген работиха върху идеята от известно време в изследователския екип на А. Капурниоту, професор по биохимия на пептидите (ТУМ) Бернхаген (Институт за изследване на инсулт и деменция (ИИД) в Университета "Лудвиг Максимилиан" (LMU)). Изследователите сега представят макроциклични пептиди (MCIPs) като мощни инхибитори на образуването на амилоиди; те съобщават резултатите си в списанието Angewandte Chemie. Работата е подкрепена от съвместен изследователски център SFB 1035 на Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).

 • a metastisi okТочните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Учените вече потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинерингобсъждат как са изследвали отделните хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки се появяват спонтанно в миши модели. В това изображение се прави анализ на йерархичния клъстеринг на генната експресия в туморни клетки (вляво), хибридни клетки (център) и нормални миши тъкани (вдясно), когато се сравнява със средната експресия на всички гени на дисплея.

  Метастазата или образуването на вторични тумори е водещ фактор за преобладаващата част от смъртните случаи, свързани с рака. Точните механизми за това как нарушената клетъчна функция се появява в клетки, отдалечени от първичния тумор на рака, остават област на текущите изследвания. Новата разработка изглежда обяснява една вековна хипотеза за това как ракът формира хибриди в тялото, което води до метастази.
  Изследователи от Университета в Минесота потвърдиха връзката между здрави туморни хибридни клетки и метастатични тумори за първи път при живи животни. В АПЛ Биоенжинеринг, от AIP Publishing, екипът обсъжда как те изследват различни, хетерогенни профили на генната експресия, открити в човешките хибридни клетки и как хибридните клетки спонтанно се появяват в миши модели.

 • painOKБиоинженери от Университета на Калифорния в Лос Анджелис (УКЛА) показват, че гелообразен материал, съдържащ малки магнитни частици, може да се използва за справяне с хронична болка от заболяване или нараняване. В общи линии проучването показва обещаващата употреба на биомеханични сили, които натискат и издърпват клетките за лечение на болести.

  "Голяма част от модерните медицински центрове използват фармацевтични продукти, за да направят химически или молекулярни промени в организма за лечение на заболявания", казва Дино Ди Карло, професор по биоинженерство в УКЛА и главен изследовател в проучването. "Неотдавнашните пробиви в контрола на силите в малки мащаби откриха нова идея за лечение - използвайки физическа сила, за да започнат полезни промени вътре в клетките. Има много работа, но тези ранни резултати показват, че този път към така - наречените "механични" сили са обещаващи. "
  Изследователите са използвали малки магнитни частици в гела, за да контролират клетъчните протеини, които реагират на механична стимулация и контролират потока на определени йони. Тези протеини са на мембраната на клетката и играят роля в усещането за допир и болка. Проучването е публикувано в списание "Модерни материали".

 • heart okИзследователи от Държавния университет в Северна Каролина и Университета на Северна Каролина в Чепъл Хил са разработили система за доставяне на лекарства, която позволява бърза реакция на сърдечни пристъпи без хирургическа интервенция. При лабораторни и животински тестове, системата се оказа ефективна при разтваряне на съсиреци, ограничаване на дългосрочното образуване на белези в сърдечната тъкан и запазване на нормалната функция на сърцето.

  "Нашият подход би позволил на доставчиците на здравни грижи да започнат лечение на сърдечни пристъпи, преди пациентът да стигне до хирургичен пакет, надявайки се, че ще подобри резултатите за пациентите", казва Ашли Браун, автор на доклад за работата и асистент в програмата Joint Biomedical Engineering Program (BME) . "И тъй като можем да се насочим към блокирането, ние можем да използваме мощни лекарства, които могат да представляват заплаха за други части на тялото, като целта намалява риска от нежелани вреди".
  Сърдечни атаки или миокардни инфаркти се появяват, когато тромб - или съсирек - блокира кръвоносен съд в сърцето. За да се лекуват сърдечни пристъпи, лекарите често извършват операция за въвеждане на катетър в кръвоносните съдове, което им позволява физически да разкъсат или да премахнат тромба. Но не всички пациенти имат бърз достъп до хирургични грижи.

 • liver okИзследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), разработи ново пептидно лекарство наречено FFW, което потенциално би могло да спре развитието на хепатоцелуларен карцином или първичен рак на черния дроб. Това забележително откритие отваря врата за по-ефективно лечение на рак на черния дроб с по-малко странични ефекти.

  Международният екип включва изследователи от Бригамската и женската болница в Харвардското медицинско училище, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за наука, технологии и изследвания.
  HCC е бързо растящ рак на черния дроб и пациентите обикновено преживяват 11 месеца след диагностицирането. HCC представлява над 90% от всички ракови заболявания на черния дроб и представлява сериозен проблем за общественото здраве в Азиатско-тихоокеанския регион. Главното лечение от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неблагоприятни странични ефекти и удължава преживяването само за три месеца. Липсата на ефективни алтернативи за лечение, съчетани с късно откритие, доведе до HCC да се превърне в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в световен мащаб.
  SALL4 - протеин, свързан с туморния растеж - е бил широко изследван като прогнозен маркер и цел на лекарството за HCC и други видове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той обикновено присъства в растящия зародиш, но е неактивен в тъканите на възрастни. При някои видове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до нарастване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди това е класифициран като "неприложима цел".

 • diabetesscansOKКлинично проучване наскоро показа, че почти половината от лицата с диабет тип 2 са постигнали ремисия към недиабетично състояние след интервенция за загуба на тегло, постигнато в рамките на 6 години от диагнозата. Сега проучване, публикувано на 2 август в списанието Cell Metabolism, показва, че този успешен отговор на загуба на тегло е свързан с ранното и продължително подобрение във функционирането на панкреатичните бета клетки. Това откритие предизвиква предишната парадигма, че функцията на бета-клетките е необратимо изгубена при пациенти с диабет тип 2.

  "Това наблюдение носи потенциално важни последици за първоначалния клиничен подход към управлението на болестта", казва старшият изследовател Рой Тейлър от Нюкасълския университет. "Понастоящем ранното управление на диабет тип 2 има тенденция да включва период на адаптиране към диагнозата, както и фармакотерапията с промени в начина на живот, които на практика са скромни. Нашите данни показват, че значителната загуба на тегло по време на диагнозата е подходяща за спасяване на бета клетки. "
  Според Световната здравна организация диабетът засяга приблизително 422 милиона души по света. Приблизително 90% от случаите са диабет тип 2, състояние, при което тялото не произвежда достатъчно или не реагира правилно на инсулин. Този хормон, произведен от бета клетки в панкреаса, помага за захарта, наречена глюкоза в кръвта, да попадне в клетките на мускулите, мазнините и черния дроб, за да се използва за енергия. Диабетът тип 2 отдавна се счита за състояние през целия живот, което се влошава с течение на времето.

 • radiotherapy new OKДа победиш рака е състезание срещу времето. Разработването на планове за лъчева терапия - индивидуализирани карти, които помагат на лекарите да определят къде да облъчват туморите - могат да отнемат дни. Сега инженерният изследовател Аарон Байберр е разработил софтуер за автоматизация, който има за цел да намали времето до няколко часа.

  Той и неговият екип в Университета в Торонто (УТ(, катедра "Машиностроене и индустриално инженерство", включително Джъстин Бутилиър, професор Тимоти Чан и професор Андреа Макнивен от Медицински факултет на УТ, разглеждат дизайна на лъчевата терапия като сложен, но решаващ, - проблем с оптимизацията.
  Техният софтуер използва изкуствен интелект (ИИ) за извличане на исторически данни за лъчева терапия. Тази информация се прилага към двигател за оптимизация за разработване на планове за лечение. Изследователите са приложили този софтуер в своето проучване на 217 пациенти с рак на гърлото, които също са получили лечение, разработено по конвенционални методи.
  Терапиите, генерирани от ИИ на Байберр, постигат сравними резултати с традиционните планирани лечения на пациентите. - и го направи в рамките на 20 минути. Изследователите наскоро публикуваха своите открития в списание Медицинската физика.
  "Има и други двигатели за оптимизация на ИИ, които са разработени. Идеята зад нашата е, че тя имитира по-близко до сегашната най-добра клинична практика", казва Байбер.

 • heart okДори и като млад възрастен, наднорменото тегло може да причини по-високо кръвно налягане и сгъстяване на сърдечния мускул, като по този начин постави началото на сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота, според ново проучване в списанието Circulation на Американската сърдечна асоциация.

  Изследването е първото, което изследва дали по-високият индекс на телесна маса (ИТМ) - индекс на теглото и височината - води до неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система при младите възрастни.

   Докато наблюдателните проучвания могат да предполагат асоциации между рискови фактори или поведение на начина на живот и сърдечни заболявания, те не могат да докажат причина и ефект. Тук изследователите триангулират находките от три различни вида генетичен анализ, за ​​да разкрият доказателства, че ИТМ причинява специфични разлики в сърдечно-съдовите измервания.