Отменено постановление на СГП

judge231Софийски градски съд отмени постановление на софийска градска прокуратура, с което бе прекратено наказателното производството, образувано и водено срещу неизвестен извършител затова, че в периода месец декември 2011г – 02.02.2012г в гр. София, причинил смъртта на К.Г.П. поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по чл.123, ал.1 от НК. Предмет на досъдебното производството бе и затова, че в периода месец декември 2011 – 20.02.2012г в гр. София, неизвестен извършител като длъжностно лице, в кръга на службата си съставил официален документ, в който удостоверил неверни обстоятелства или изявление, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления – престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК. Производството е образувано по жалба на съпруга на К.Г.П, в която са изложени мотиви за наличието на горе-описаните престъпления, довели до смъртта на съпругата му. Освен това са изложени твърдения за съставянето на неистински документи по време на нейното лечение в лечебното заведение.
При анализиране на процесното Постановление, съда не се е съгласил с изводите, изложени от прокурора, обосноваващи малозначителност на деянието по съставянето на неистински частен документ, а именно направлението за хоспитализация. Съда е анализирал подробно същността на документа, за какво се използва и съответно е счел са налице неизяснени обстоятелства. В тази връзка е дал и задължителни указания на прокурора за изясняване на обективната истина. Същото е направено и във връзка с изясняването на фактите и обстоятелствата за наличието на престъпление по чл.123, ал.1 от НК. Указано е да бъдат поставени допълнителни задачи на експертите, изготвили СМЕ, които да отговорят на ясно и конкретно формулирани въпроси от съда, относно същността на заболяването и лечението на К.Г.П.
Също искаме да отбележим, че съда в заключение е приел, че „трябва да бъдат положени допълнителни усилия за изясняване на въпросите, посочени в мотивната част на определението преди да бъде прекратено".

Автор: Галина Любчева

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»