ВАС отмени окончателно Наредба 2 на МЗ

judge231Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В мотивите на съда се казва:
По делото е установено, че с Решение № 3 от 8 март 2016 г., постановено по конституционно дело № 6/2015 г., Конституционният съд е обявил за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗО, като приема, че правата на гражданите на достъпна

медицинска помощ чрез здравно осигуряване и безплатно ползване на медицинско обслужване са основни конституционни права и са неотменими съгласно разпоредбата на чл.57, ал.1 от Конституцията на Република България, както вече се е произнесъл КС с Решение №8 от 02.04.1998 г. по к.д.№3/1998 г. Правилно решаващият тричленен състав на Върховния административен съд - шесто отделение приема, че Наредбата се явява нищожна, тъй като е приета въз основа на обявена за противоконституционна норма, обуславяща липсата на правно основание и материална компетентност на издателя на акта. Към момента на издаването на Наредбата (25.03.2016г.) и към момента на обнародването й (29.03.2016г.) разпоредбата на чл. 45, ал.2 от ЗЗО, посочена като правно основание за издаването й е обявена за противоконституционна (решението на КС е обнародвано в ДВ, бр.20 от 15.03.2016 г.), тя не се е прилагала.
Делото беше образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ. Основен аргумент на МЗ пред първата инстанция на ВАС беше, че жалбоподателите нямат правен интерес от обжалването. Същите аргументи бяха изложени и в касационната им жалба, чиято единствена цел беше „да се спечели време”.
Преди това по предложение на Председателя на здравната комисия д-р Дариткова, Народното събрание прие на едно гласуване (през закона за бюджет на НЗОК), поправка в Закона за здравното осигуряване, с която възстанови отменения от Конституционният съд текст на Закона за здравното осигуряване.
След като спечели време, МЗ публикува преди две седмици за обществено обсъждане отново същата наредба, обявена от съда за нищожна. Предстои обнародване на новата-стара наредба, и адаптиране на сключените национални рамкови договори към нея, вероятно с решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»