NSVOK top banner

Вход

Как е възможно?

questionБлокирането на лекарства за високо кръвно налягане, съдържащи активното вещество валсартан, само по себе си не би трябвало да е драма. Европейското и Българското законодателство имат описани процедури и правила за блокиране на лекарства в аптечната мрежа. Ако следите Инретрнет страниците на лекарствените агенции периодично ще срещнете информация за блокиране на един или друг продукт. Самото съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в този случай обаче, съдържа известни противоречия и неизяснени неща, които пораждат редица въпроси.
От една страна се твърди, че блокирането на лекарствата е превантивно и лекарствата не представляват реален риск за пациентите. От друга страна в съобщението се казва, че веществото, с което са замърсени лекарствата N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген. Това вещество се съдържало в редица хранителни продукти, но в същото време ЕМА в близките седмици ще изследва потенциалният риск за пациентите от него.

Най-странно от всичко обаче е, че съобщението за замърсяване с NDMA идва от китайска страна и се свързва с промяна в производствения цикъл, извършена през 2012 година, от което може да се предположи, че пациентите са употребявали замърсените медикаменти не през последните няколко месеца, а през последните 6 години.
Как е възможно обаче самата китайска фирма, производител на субстанцията и всички Европейски фармацевтични компании, сред които най-големите в света, да не установят наличието на вредни примеси толкова дълго време?
В какво се състои регулаторния контрол на ЕМА и националните лекарствени агенции, ако не могат да контролират състава на лекарствата и нямат процедура за откриване на вредни примеси?
Как да сме сигурни, че и в други лекарства няма вредни примеси?

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...