NSVOK top banner

Вход

Модели много, правилното решение е едно

holandЗдравният министър Ананиев обеща до края на септември да представи два модела на здравеопазване, защото по думите му сегашният е изчерпан и не може да бъде надграден. Тази неделя в интервю за БНР, Председателят на здравната комисия в Парламента и член на ръководството на партия ГЕРБ хвърли малко повече светлина върху идеите на управляващите. „Двa ca вapиaнтитe зa paзвитиe нa здpaвнoocигypитeлния мoдeл y нac - c въвeждaнe нa дoпълнитeлнo зacтpaxoвaнe зa ycлyги извън пoeтoтo oт здpaвнaтa ĸaca или нa ĸoнĸypeнтни нa HЗOK фoндoве”, заяви Дариткова.
Можем да отдъхнем с облекчение, защото съществуваше хипотезата, Кирил Ананиев да поиска връщане на бюджетното здравеопазване, известно още с името Семашко. Някои от неговите първи стъпки и изявления, като министър навяваха такива мисли. Това би била най-голямата грешка, която може да се направи. Семашко е система за предоставяне на съчетани предимно социални и по-малко здравни грижи, при лесен достъп и много ниско качество. Би било истинска катастрофа да се върнем към болници тип хоспис.

Слава Богу не е така. ГЕРБ може и да са позагубили смелост за реформи, но поне не са загубили разума си.
Дискусията за и против монопола на НЗОК не е нова и започна още с въвеждането на здравноосигурителния модел през 1999 година. Днес има политици и експерти, които застъпват тезата за така наречения „надграждащ” модел, което ще рече запазване на НЗОК в сегашния и вид, свиване на основния пакет, който се плаща от нея и въвеждане на допълнителна здравна вноска, която да се събира и разпределя от частни здравноосигурителни фондове. Някои смятат, че тази допълнителна вноска трябва да е задължителна, а други доброволна.
Възможност за доброволно допълнително осигуряване съществува и днес, но хората, които се осигуряват са пренебрежимо малко. Причините за ниския процент на доброволно осигуряване са много – ограничено търсене, още по-ограничено предлагане, липса на застрахователен опит и капацитет, липса на култура на застраховане, неяснота около това какво покрива и какво не НЗОК и др. Следователно, ако управляващите ще развиват модела в посока доброволно допълнително осигуряване, то възможностите за това са налице и в момента, а преспективите за разрастване на този пазар са минимални в краткосрочен аспект.
Най-рисков и най-труден за въвеждане е модел със задължително допълнително осигуряване. От една страна част от пациентите изобщо не плащат здравни вноски, а повече от половината граждани не плащат, защото се осигуряват от държавата. Дали тя(държавата) ще плаща и допълнителните вноски или те сами трябва да го правят и дали всички могат да го правят е само едната страна на проблема. Големият риск идва от смесването на основния и допълнителния пакет. Дори сега в условията на монопола сме свидетели на „нагласяване на отчетите” в мащаб, водещ до изкривяване на медицинската статистика. Напълно възможно е при наличие на здравни фондове част от медицинските дейности да се приписват (отчитат) на НЗОК, вместо на застрахователите при съответните стимули. Разграничаването ще е трудно, а всяка промяна в пакетите може да доведе до огромни усложнения.
Най-лесно е да се въведе, а и ще бъде с най-голям ефект, ако се допусне застрахователите да покриват дейностите от основния пакет. Те няма да конкурират НЗОК, защото в този случай няма нужда от нея. Сегашното централно управление на НЗОК може да се трансформира в аналитично звено, което да балансира разходите на фондовете. Задължението за осигуряване остава, но гражданите могат да избират между различни пакети и в кой фонд да внесат осигуровките си. Така го направиха в Холандия. За това страната на лалетата има най-добрата здравна система в Европа.
Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...