NSVOK top banner

Вход

Отказаните договори с болници, вредят на пациентите

nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

Пациентите, с чиито пари, като данъкоплатци е купен обаче, не могат да го ползват. Директор на болницата по времето, когато е напарвен отказа да се сключи договор е бил Д-р Дечо Дечев, който сега е Управител на НЗОК.
Липса на анестезиолози на основен трудов договор е причината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да откаже сключването на договор за работа по някои клинични пътеки на детската болница "Проф. Иван Митев" в столицата.
На три болници в Девин, Златоград и Мадан са спрени хирургични пътеки поради това, че не разполагат със структури по патоанатомия. В болницата в Търговище няма да могат да приемат по пътека пациенти с бъбречни заболявания поради липса на нефролог на основен трудов договор. На Карловската болница се спират пътеките по акушесртво и гинекология, заради липса на анестезиолози. На специлизираната хирургична болница "Медикус Алфа" е отказан договор за пътеки по лицево-челюстна хирургия и ортопедия, защото трябвало да има отделения за всяка една дейност, а не сектори в хирургичното отделение. Същата болница при същите условия е имала договор с НЗОК през последните три години и въпреки,ч е през последната година не са въведени нови изксвания, договорът е отказан.
Още няколко болници са получили откази, за това ,че дейностите им са „нови”.Това са УМБАЛ "Св.Анна" в София, МБАЛ "Хаджи Димитър"  - Сливен, МБАЛ "Пулс" в Благоевград", МБАЛ – Разлог. Две нови лечебни заведения са получили избщо отказ от договор - "Дъчмед Диализа" в Шумен и полвдивската болница "Парк Хоспитал".  
Не е приключила процедурата по разглеждане на отказа на Университетска болница "Св.Екатерина", информират от фонда.    
Няколко специализирани очни болници ще работят по договор с касата, след като първоначалният отказ е отменен. Това са  "Луксор" - Пловдив и софийските "Зора", "Акад. Пашев", "Зрение" и "Пентаграм". Отменени са и отказите на СБАЛ "Кардиолайф" - Варна и на столичната СБАЛББ "Св. София" за работа по една клинична пътека.
Интересът на пациентите е да могат да избират измежду колкото може повече лечебни заведения. Колкото повече болници предлагат една и съща медицинска услуга, толкова нейното качество става по-високо и цената ѝ по-ниска. Пациентите имат интерес да се лекуват в нови болници и в новооборудвани отделения. Когато НЗОК отказва договори на болници, защото дейностите са нови, то тя работи срещу интересите на пациентите, срещи интересите на хората, които я издържат чрез здравните си вноски.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Пациенти НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...