NSVOK top banner

Вход

Последният директор?

marieta rajkovaЦентър фонд за лечение на деца пак е без директор. Д-р Мариета Райкова е подала оставка. както е обичайно в такива случаи се казва, че мотивите са лични. Най-дълго наело на фонда се задържа Павел Александров. Накрая той бе задържан заедно с всички служители на фонда от маскирани служители на ГДБОП. Три години след задържането на Павел Александров, прокуратурата все още не е внесла в съда обвинение.
От тогава фондът смени няколко директори, без да стане ясно кой за какво си отива. Владимир Пилософ бе сменен с мотив, че е отказал лечение на дете в чужбина.
Тинка Троева пък бе сменена с аргумент, че е разрешила лечение на същото дете.
Преди няколко месеца, по искане на Председателя на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, БНТ реши да извади от състава на Обществения съвет на фонда журналиста Мария Чернева. Тя разкри пък, че Таушанов, който е адвокат и неговата представителка във фонда, също адвокат- Анна Илиева, са се възползвали от позициите си, за своя адвокатски бизнес.

По всичко изглежда, че в основата на скандалите е разпределението на парите на фонда. Годишно се плащат около 10 милиона лева – по равно за лечение в чужбина и в България. Имаше множество обвинения в корупция, като се започне от избор на квартири за близките на децата в чужбина, пътуването, цената на медицинските изделия и на кои болници се възлага извършването на операциите и се стигна дори до адвокатските схеми.
Оставката на Райкова може да означава, че съвсем скоро фондът ще бъде закрит. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече каза, че не му е чужда идеята, дейността на фонда да се поеме от НЗОК. Същата теза защити при избирането си преди месец и новият Управител на НЗОК Дечо Дечев.
Това е може би най-доброто решение и ще сложи веднъж завинаги край на разправиите и скандалите. НЗОК има собствен орган и достатъчно опит в лечението на български граждани в чужбина. Касата освен това е и официалната точка за контакт на България по Правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС. Дори и при наличието на Фонда за лечение на деца, издаването на формуляри S2 се издаваха от НЗОК. В крайна сметка Мариета Райкова може да се окаже и последният директор на фонда.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...