NSVOK top banner

Вход

Всички скочиха срещу квотите за хора с увреждания

ingured multyple sclerosИ работодатели и синдикати се обявиха срещу рпедлаганите от правителството квоти за хора с увреждания. В предложение за изменение на Закона за хора с увреждания, кабинетът предлага да се задължи всеки работодател да назначава опреден брой хора с увреждания – 2% от броя на наетия персонал. Ако определената бройка не бъде изпълнена, работодателят трябва да внася 80% от минималната работна заплата в Агенцията за хора с увреждания всеки месец, за всяко незаето място от квотата.
През последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Според тях квотното разпределение на персонала по същество е пряка намеса на държавата в стопанската дейност. Ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда, но по-важното – това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност.

Готовността на работодателя да наеме работник/служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции на съответния работник/служител, а не от здравословното му състояние. В условията на тежък и задълбочаващ се недостиг на работна сила, българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал се казва в декларация на Българската стопанска камара.
„За съжаление, възможностите за наемане на хора с увреждания в голяма степен се възпрепятстват от обективни обстоятелства, извън сферата на отговорностите на работодателите. Основно препятствие е липсата на достъпна публична среда, която да позволи на хората с увреждания да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места. Осигуряването на достъпна публична среда е основен ангажимент на централната и местна власт – ангажимент, който очевидно у нас не е изпълнен! Ето защо, изразяваме категоричната си убеденост, че проблемът със заетостта на хората с увреждания не следва да се решава с квоти, а с мерки, за които основно отговорна е държавата.”
„Изумлението ни от представения проект на ЗХУ се допълва от предложеното създаване на втори фонд – този път към МРРБ, който отново ще се пълни със средства от бизнеса и отново ще се управлява без негово участие. В допълнение, предвиден е непропорционален размер на санкциите за инвеститорите в строителни обекти, които не отговарят на изискванията за достъпна среда (10% върху проектната стойност на обекта), и чиновниците, одобрили съответната строителна документация (от 500 до 1000 лв.). Тук отново прозира желанието на държавата да прехвърли собствената си отговорност за изграждане на достъпна среда върху частния сектор.”
„Стимулите за наемане на хора с увреждания реално липсват в предложения законопроект или са минимални и са обвързани с множество условия, което ги прави практически неефективни и неприложими. Това е поредният пример за политиката на тоягата без морков, която преминава като тънка червена нишка през цялата ни нормативна уредба.”
„Ако зад всичко казано дотук прозира немалка доза законотворческа наглост, то връх на тази наглост е твърдението в приложената към законопроекта Оценка на въздействието, че „няма да се създадат задължения от финансов характер за предприятията, които попаднат в обхвата на приложението на Закона“.
„Наистина ли авторите на законопроекта вярват, че глобите и кухите работни места не са тежести с финансово изражение? Това е пореден пример за неадекватна и формална оценка на въздействието, на каквито сме свидетели ежедневно и от които няма никаква практическа полза!
Като цяло, считаме, че текстовете в законопроекта забиват поредните пирони в неконкурентоспособността на бизнес средата и ще доведат до нов спад за чуждестранните и местни инвестиции.”
Не на последно място, позоваването на „международната практика“ е, меко казано, некоректно, тъй като не е международна практика феноменът „фалшиви ТЕЛК-ове“, не е международна практика високото ниво на корупция и сива икономика, каквито уви са налице у нас, не е международна практика липсата на достъпна инфраструктура и пр.”, завършват декларацията си БСК.
Възражение срещу предлаганите мерки направиха и синдикатите. Мнението на председателя на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов е, че практиката може да е европейска, но това не значи, че е правилна.
"Аз имам тежки възражения срещу всички неща, които се случват на квотен принцип. Прилагането на такъв принцип изисква някой да знае какво се случва на българския пазар на труда, а такъв човек няма. Склонен съм да се съглася с бизнеса - по-добре да има стимули за такива фирми", уточни Манолов в "Денят ON AIR".
Неговите очаквания за самия закон са, че той няма да направи нищо хубаво, а точно обратното.
"Да се хлъзнеш по плоскостта на евтиния популизъм, особено на такава тема, е доста лесно. Такива решения не бива да се вземат толкова бързо. Бизнесът ще намери 1000 начина законно да заобиколи тази разпоредба. Ако механизмът ще награждава този, който наема хора с увреждания, отново ще има тежки отклонения, но ще са повече ползите. Тоягата няма да сработи, наградата обаче ще е по-полезна", категоричен е лидерът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Валентин Ангелов · преди 2 месеца
    Лидерът на КТ подкрепа , винаги е бил зависим Лайнар и от страна на Държавата и от страна на бизнеса , което си е едно и също.И като говорим за работодатели , общините са също такива , 2% важат ли и за тях.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...