NSVOK top banner

Вход

Зелена светлина за модела Ананиев

AnanievНяколко независими източника съобщиха, че премиерът и управляващата коалиция са дали зелена светлина за реформа в здравното осигуряване. В основата на реформата ще е разработен от екип на Кирил Ананиев и Жени Начева модел, който предвижда въвеждане на задължително допълнително здравно осигуряване. Решението бе потвърдено и от изявлението на Председателят на на ПГ на ГЕРБ Цв. Цветанов, при откриването на есенната сесия на Парламента.
Ананиев и екипът му са планирали поредица от срещи със съсловни и неправителствени организации, обществени обсъждания и провеждане на Национална кръгла маса. Предварителните обсъждания ще започнат още следващата седмица с някои представители на болничните асоциации.
За сега е ясно, че новият модел предвижда допълнително задължително здравно осигуряване в размер на около 12 лева месечно. Всеки осигурен ще може да избира при кой от застрахователите да внесе допълнителната си вноска. Здравната каса ще покрива лечението до определена сума. Останалата част от стойността ще бъде за сметка на допълнителната вноска и пропорционално доплащане от пациента, което той би могъл да си осигури, чрез доброволно застраховане.

Промяната на модела ще доведе и до промяна в управлението на НЗОК и в модела на договаряне на услугите.
Моделът Ананиев касае предимно сферата на болничната помощ и донякъде лекарствата и медицинските изделия. За последните ще се цели спиране на доплащането от пациентите. Съществени промени в изънболничната помощ не се обсъждат засега.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...