NSVOK top banner

Вход

Време е за следващата крачка напред

monopolyМонополът не е естественото състояние на нещата. Когато някой човек предложи нова услуга или стока и хората имат потребност от нея, то той ще има монопол над този продукт, докато някой друг не започне да произвежда същото или по-добро. Този монопол никога не трае дълго. Наличието на потребност и възможността да бъде задоволена, стимулира други да предложат същото, аналогично или по-добро решение на по-ниска цена в борбата за пазарен дял.
Монополът може да остане дълго само по принуда, когато със закон или по друг начин се забрани продуктът да се предлага от друг.
Нашата Конституция в своя чл. 18, ал. 4 допуска установяване на държавен монопол върху „железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.”

Изброяването е изчерпателно. В този смисъл, монополът, който НЗОК има върху задължителното здравно осигуряване е в нарушение на основния ни закон, в това число и на чл. 19 от същия, който постановява, че „икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива”.
В хода на дискусиите около предлаганите модели на здравно застраховане, някои юристи аргументираха тезата, че въвеждането на допълнително задължително здравно осигуряване противоречи на чл. 52(1) от Конституцията, според който „гражданите имат право (а не задължение) на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон”.
Ако приемем тези аргументи, че здравното осигуряване е право и не може да се вменява като задължение, то те са точно толкова валидни и за задължителното здравно осигуряване, осъществявано по линия на НЗОК.
До сега този въпрос, не е бил поставян пред Конституционният съд.
Както се вижда от този кратък преглед, освен икономически има и доста сериозни юридически аргументи за премахване на монопола на НЗОК. Изходът от дебата за бъдещето на здравното осигуряване, може да се окаже в ръцете на юристите, а не на медиците и икономистите.
Няма съмнение, че моделът на здравно осигуряване, въведен през 1999 година беше огромна крачка напред в сравнение . Парите се увеличиха, качеството нарасна, привлякоха се значителни частни инвестиции. Пациентите получиха достъп до най-съвременните технологии на диагностика и лечение. Съсловните организации получиха възможност да участват във вземането на решения. Създаде се нова култура на здравното осигуряване.
Преди 20 години, новата тогава НЗОК беше двигател и локомотив на промяната. С придобиването на монополни навици, обаче тя става все повече спирачка за развитието. Защо НЗОК ще се стреми да подобрява и разнообразява пакетите от услуги, ако така или иначе всички се осигуряват в нея? Ако не беше задължително, колко души биха дали парите си на НЗОК? Колцина биха поверили управлението на здравните им вноски на надзорен съвет, състоящ се от девет души, нито един от които не е актюер и хабер си няма от здравно осигуряване?
Време е да се направи следващата крачка.
Плодовете на конкуренцията се берат от потребителите, не от доставчиците. За доставчиците конкуренцията означава неспирна работа и битка за одобрението на потребителите. За потребителите конкуренцията означава по-високо качество на по-ниска цена.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Реформа НЗОК Анализи
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...