NSVOK top banner

Вход

Нищо не се е подобрило в трансплантациите за последните 10 години

transplantazia29-годишният Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е починал в болница Лозенец в София. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в здравното министерство. Петков страдаше от муковисцидоза - рядко заболяване, заради което се нуждаеше от спешна трансплантация на бял дроб. Този вид трансплантации не се прави в България, а болници в чужбина отказват да приемат български пациенти, поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, допреди година и половина.
Дотогава тези пациенти се оперираха в болница в Австрия, ако имаше подходящ донор. След това договорът изтече. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България. Проблемът стана причина директорът на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова да подаде оставка. Оттогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

Заместник министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни на пресконференцията, че България трябва да има минимум 10 донори на един милион население, за да бъде приета в Евротрансплант. Било е уредено приемането на Адриан в болница в Рим, като е осигурен и самолет с необходимата техника и екип, но поради усложнения на заболяването му е имало фатален край.
Новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Михаил Христов, иска да се обединят усилията и на министерството и на пациентските организациии да се направи медийна кампания, за да се поднесе информацията на българските граждани, да знаят какво значи донорство.
Според оповестени от него данни за тази година трупните донори у нас са 10. Направените бъбречни трансплантации общо са 16, като три са от жив донор. Направени са четири сърдечни трансплантации и 10 чернодробни, като две от тях са от жив донор.
Бойко Пенков посочи, че от 50 потенциални донори, лекарите успяват да убедят близките на максимум един или два от случаите, за да получат нуждаещи се хора органи и правото на живот. Това е проблем и ключът към всичко е донорството, посочи той и отбеляза, че, за съжаление, поради липсата на органи наши пациенти умират.
В момента 1011 души чакат трансплантация за бъбреци, 43 - на черен дроб, 40 - на сърце, а 16 - на бял дроб.
Проблемът с липсата на трансплантации не е от сега. Създаването на агенция по трансплантации не допринесе с нищо за решаването му. Приемането на специален закон за трансплантации на тъкани и органи, промените в други закони също не дадоха видим резултат. В края на 2009 година беше създаден фонд за трансплантации с бюджет от 5 милиона лева и с намерението със събраните във фонда пари да се платят всички трансплантации на българи в чужбина. Една година по-късно фондът беше закрит без да е платил за нито една трансплантация в чужбина.
Основната причина за липсата на донори е лошата организация на процеса. Лечебните заведения нямат интерес да търсят и вземат органи от трупен донор, а после друг да вземе парите за трансплантацията. В страната има 28 координатори по донорство, по един за всяка административна област. Изнесените на пресконференцията данни за 10 трупни донора, показват, че поне 1/3 от тези координатори не са свършили абсолютно нищо от началото на годината.
Интересите у нас се сблъскват в това кой да извърши самата трансплантация и да вземе парите за нея. Почти ежегодно се водят подмолни битки за това кой да е национален консултант по трансплантации. Смяната на един с друг консултант не дава резултат – 10 донора за една година. Толкова са били и преди 10 години.
В България няма нито един транспланатционен център, докато в Хърватия например, която е с половината на нашето население има 5 такива центъра и общо 32 болници в които могат да се извършват трансплантации.
България е на последно място в Европа по брой донори и брой трансплантации. Броят на трупните донори у нас е под 3 на 1 милион население. За сравнение във водещите страни, като Испания и Хърватска, броят на тези донори е близо 40 на един милион населени за една година.
Това не е въпрос на пари, а на добра организация и добро управление. Обяснението „ние сме най-бедни” тук не важи. Разходите за болни на хемодиализа са много по-големи от разходите за пациенти с трансплантиран бъбрек.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...