NSVOK top banner

Вход

Най-добрият модел на здравеопазване

NederlandsХоландия е единствената страна който постоянно е сред първите три в класацията на Европейският здравен индекс, който се публикува от 2005 година насам.
При измерването на индекса за 2017 година, Холандия е единствената от всички европейски държави, която е или победител или подгласник в шестте категории на оценяване. Холандската система за здравеопазване изглежда наистина няма слаби места след направените подобрения във времето на чакане за преглед, се казва в заключителния доклад на на Health Consumer Powerhouse.
Health Consumer Powerhouse не претендират техният индекс да оценява глобално здравните системи. Индексът отразява преди всичко „удобството на потребителите” на системите на здравеопазването. Факт е обаче, че изглежда много трудно да се изгради индекс от този тип, без да се стигне до същността на цялата здравна система.

От 2006 г. бяха създадени не само общ здравен индекс, но и специализираните индекси за диабет, сърдечно-съдови заболявания, СПИН, главоболие, хепатит и други. Холандия е уникална като единствената страна, която постоянно се появява сред първите 3-4, независимо от това какви аспекти на здравното обслужване са проучени. Резултатът за Холандия от 872 точки, регистриран през 2012 година е най-високият в историята на измерване на индекса. Всичко това създава силно изкушение да се твърди, че победителят за 2017-а година наистина може да се каже, че има най-добрата система за здравеопазване в Европа. Другите страни могат да научат много, ако се вгледат дълбоко в Холандския напредък!
Холандската здравна система съдържа множество здравни осигурители, действащи в конкуренция по между си, а пациентите могат да избират къде да внесат здравните си осигуровки. Здравните осигурители са отделени от лечебният процес и нямат собствени лечебни заведения.
Холандската здравна система е решила проблема с достъпа до медицинска помощ, с изграждането на 160 центъра за първична медицинска помощ, които имат отворени кабинети 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
Холандия вероятно има най-доброто и най-добре структурирано споразумение за здравни политики и решаване на здравни проблеми, в което активно участие вземат пациентските организации, съвместно с медицинските специалисти.
Осигурителните компании не участват пряко в споразумението, а политиците и държавната администрация са изключени от него. Според много холандски експерти именно изключването на политиците е изиграло решаваща роля за победите на Холандия в Европейския здравен индекс от 2008 година до сега.
Днес в България тече дебат за реформа на здравното осигуряване. Здравният министър предложи два модела на реформа, единият от които като философия е сроден с този на Холандия. Като страна, близка по територия и население, най-практично и полезно за нас би било да не откриваме колелото, а да се поучим от най-добрите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...