Вход

Две кандидатки за Директор на обучението на спешните медици

19-09-2017 Последни новини

Министерството на здравеопазването е допуснало до участие в конкурс за за длъжността „директор” на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ две кандидатки: Д-р Десислава Петкова Кателиева и Д-р Ивелина Колева Георгиева –...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

18 години затвор  за…

Акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в...

Мордор или фармацевт…

Клипът, който представя кандидатурата ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата, разбуни духовете. Авторите...

Жестомимичен превод …

По-добър достъп до услугите на БДЖ ще получат хората с увреден слух. От вторник на...

Предложиха промени в Закона за интеграция на хора с увреждания

инвалидиСоциалният министър Бисер Петков предлага нови правила за по-бързо отпускане на социалните помощи на хора с увреждания с промени на Закона за интеграция на хората с увреждания и правилника за прилагането му, които са публикувани за обществено обсъждане. Промените да влязат в сила от 1 януари 2018 г., предлага Петков. Социалната оценка на инвалида, който кандидатства за помощ, да се прави за 20 вместо за 30 дни. От 20 на 10 дни се скъсява и срокът, в който социален работник трябва да направи предложение на конкретния инвалид какви помощи да бъдат отпуснати, информират от вестник 24 часа. Отговорът на чиновниците до човека с увреждания да се дава за 7, а не за 14 дни. Така от подаването на заявление за помощ до отпускането ѝ от агенцията за социално подпомагане ще минават 37 дни, а не 64 дни.

Месечната интеграционна добавка за хората с увреждания зависи от размера на гарантирания от държавата минимален доход и включва добавка за транспорт от 9,75 лв. на месец, за диетична храна и лекарства - също толкова, добавка за балнеолечение от 195 лв. веднъж на година, помощ за ремонт на дома, за да е достъпен за инвалид, и др. Какви добавки получава всеки конкретен човек, зависи от степента на увреждане в решението от ТЕЛК и социалната оценка на нуждите му, която също е индивидуална.
Седемдневен срок се дава на социалните служители, за да дадат отговор дали отпускат помощ за закупуване на медицински изделия - количка, специални дюшеци, слухови апарати и др. Вече няма да е задължително хората с увреждания лично да подават молбите си, това ще може да прави и техен близък и дори директор на социален дом, ако са настанени в такъв.
Министър Петков предлага и социалните работници вече да имат безплатен достъп до регистрите на ГРАО, за да не се изискват документи на хартия от хората със затруднения.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ

Времето

Предимно облачно

25°C

София

Предимно облачно

Влажност: 37%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Сеп 2017 32°C 12°C
 • Разкъсна облачност
  20 Сеп 2017 27°C 13°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»