Вход

Две кандидатки за Директор на обучението на спешните медици

19-09-2017 Последни новини

Министерството на здравеопазването е допуснало до участие в конкурс за за длъжността „директор” на Национален център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ две кандидатки: Д-р Десислава Петкова Кателиева и Д-р Ивелина Колева Георгиева –...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

18 години затвор  за…

Акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в...

Мордор или фармацевт…

Клипът, който представя кандидатурата ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата, разбуни духовете. Авторите...

Жестомимичен превод …

По-добър достъп до услугите на БДЖ ще получат хората с увреден слух. От вторник на...

Кръвните тестове откриват рак преди началото на симптомите

Изследователите твърдят, че са направили голяма стъпка към разработването на тест, който може да каже на хората дали имат рак много преди появяването на първите симптоми.

Кръвният тест установява по-голямата част от раковите заболявания при хора с четирите от най-големите убийци : рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и яйчника, каза екипът на университета "Джон Хопкинс".

Учените откриха, че умиращите туморни клетки отделят малки части от ДНК в кръвта. Тези части се наричат ​​циркулираща туморна ДНК, свободна от клетки (ctDNA).

Тестът е далече от това, за да се използва за скрининг на рака, но изследването показва начин да стигнем там, съобщи екипът в списанието Science Translational Medicine.

"Има много ентусиазъм за течните биопсии, но повечето от тях са в ранен стадий на рак или при хора, където вече знаете какво да търсите", каза д-р Виктор Велкилеску, професор по онкология и патология в "Джон Хопкинс".

"Изненадващият резултат е, че можем да намерим голяма част от ранните стадии на пациентите с промени в кръвта им", каза Велкулеску, който ръководи изследователския екип.

Това не е шлем, но тестът открива рак в кръвта на повече от половината от пациентите, които са били диагностицирани с рак на първия етап. Тя беше още по-точна при намирането на рак на по-късен етап, но целта би била да се хване рак в най-ранния и лесен за лечение стадий.

Нямаше фалшиви положителни резултати при 44 души, които не са имали рак..

Няколко различни течни биопсии са вече на пазара, използвани за подпомагане на проследяването на това, дали леченията за рак работят. Но все още няма нищо, което да открива рак в някой, който все още не е диагностициран.

Източник: NBC news

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

25°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 41%

Вятър: 11.27 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Сеп 2017 32°C 12°C
 • Разкъсна облачност
  20 Сеп 2017 27°C 13°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»