Вход

Манолова към депутатите за трети път: Вдигнете мораториума над новите…

Като национален омбудсман, защитник на правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица и като работещи в лечебните заведения, бих искала да изразя пред всички Вас силното си притеснение от възможността да бъдат приети текстове от проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 г., чрез които на практика се въвежда...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Групи за подкрепа на онкоболни…

В Университетската специализирана болница по онкология започват да се провеждат групи за психоемоционална подкрепа на пациенти с онкологични заболявания. Те ще се водят от психолози и ще бъдат напълно безплатни...

Кръвните тестове откриват рак преди началото на симптомите

Изследователите твърдят, че са направили голяма стъпка към разработването на тест, който може да каже на хората дали имат рак много преди появяването на първите симптоми.

Кръвният тест установява по-голямата част от раковите заболявания при хора с четирите от най-големите убийци : рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и яйчника, каза екипът на университета "Джон Хопкинс".

Учените откриха, че умиращите туморни клетки отделят малки части от ДНК в кръвта. Тези части се наричат ​​циркулираща туморна ДНК, свободна от клетки (ctDNA).

Тестът е далече от това, за да се използва за скрининг на рака, но изследването показва начин да стигнем там, съобщи екипът в списанието Science Translational Medicine.

"Има много ентусиазъм за течните биопсии, но повечето от тях са в ранен стадий на рак или при хора, където вече знаете какво да търсите", каза д-р Виктор Велкилеску, професор по онкология и патология в "Джон Хопкинс".

"Изненадващият резултат е, че можем да намерим голяма част от ранните стадии на пациентите с промени в кръвта им", каза Велкулеску, който ръководи изследователския екип.

Това не е шлем, но тестът открива рак в кръвта на повече от половината от пациентите, които са били диагностицирани с рак на първия етап. Тя беше още по-точна при намирането на рак на по-късен етап, но целта би била да се хване рак в най-ранния и лесен за лечение стадий.

Нямаше фалшиви положителни резултати при 44 души, които не са имали рак..

Няколко различни течни биопсии са вече на пазара, използвани за подпомагане на проследяването на това, дали леченията за рак работят. Но все още няма нищо, което да открива рак в някой, който все още не е диагностициран.

Източник: NBC news

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

1°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 9°C -3°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 11°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»