NSVOK top banner

Вход

Договорът между НЗОК и болницата не е средство за обезпечаване на бюджета

judge2Столична болница стана поредното лечебно заведение, което осъжда Националната здравноосигурителна касая за неплатена надлимитна дейност за 2015 година. Искът на болницата е уважен изцяло от Софийски градски съд и касата е осъдена да плати 26 556 лева, дължими по Клинични пътеки и приложени медицински изделия, като и 7036 лева лихви и 2940 лева съдебни разноски.
Съдът(съдия Владимир Вълков) пише в мотивите към решението, че всяко здравноосигурено лице има право на достъп до медицинска помощ и всички такива лица са равнопоставени в ползването ѝ. Ситуация, в която първите пациенти получават безплатна медицинска помощ, а следващите не, поради изчерпване на лимита е недопустима от Конституционна гледна точка. Разходната част на бюджета на НЗОК не може да определя лимит на отговорността на НЗОК към здравноосигурените лица.

Договорът между НЗОК и болницата не е средство за обезпечаване на бюджета на НЗОК, а е средство за осигуряване на достъп на болните до лечение. Той се сключва в полза на трети лица – пациенти. Този договор не съдържа клауза, която да задължава болницата след изчерпване на лимита да поеме за своя сметка лечението на останалите пациенти.
Основанието на болницата да получи заплащане, не е определеният ѝ лимит, а качествено извършената медицинска помощ.
Отчетът на НЗОК за 2015 година сочи преизпълнение на приходите, което изключва хипотезата за недостиг на средства за заплащане на извършената дейност.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Dr Justice · преди 4 месеца
  Поздравления за съдията!

  Мотивите към решението са добре написани!

  Това решение е валидно за всички лечебни заведения,включително в доболничната помощ!

  Издаване на протоколи за "регулативни стандарти",следователно са незаконни.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...