NSVOK top banner

Вход

Отмениха решение за обезщетение от 100 000 лв. за забавено лечение на дете

sad200Върховният административен съд отмени обезщетението от 100 000 лева на родителите на починалата от рак Габи. Парите бяха присъдени заради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце. Искът беше срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина”. Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова спечелиха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, съобщават от вестник Монитор. В решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Пловдив с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество.

Малката Габи от Русе заболяла от остра лимфобластна левкемия през 2008 г. Било ѝ проведено лечение и последвала ремисия, но за кратко. Три години по-късно болестта се върнала. Детето било подложено на тежка химиотерапия, за да бъде подготвено за трансплантация на стволови клетки. Родителите подали документи във Фонда за лечение на деца и на 13 април 2011 г. и получили отказ за финансиране за извършване на трансплантацията в чужбина. Мотивът бил, че по-голямата сестричка на Габи била подходящ донор, т.е. присаждането на стволови клетки може да се извърши и в България. В същото време от фонда изпратили друго онкоболно дете на операция в чужбина с мотива, че то няма фамилно съвместим донор и че трансплантацията от ненапълно съвместим източник трябва да се извършва в чужбина заради по-големите възможности на клиниките там да се справят с евентуални усложнения.
След отказа от ЦФЛД родителите на Габи завели иск в Комисията за дискриминация, откъдето преценили, че е налице дискриминационно отношение към онкоболното момиченце. Според решението на комисията от 12 март 2013 г. ЦФЛД е извършил пряка дискриминация спрямо детето по признак “лично положение” (неравно третиране), както и че МЗ е нарушило чл.10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация, чрез неизпълнението на задълженията си за предприемане на всички възможни и необходими мерки за постигане на целите на Закона за защита от дискриминация по отношение на лицата с онкохематологични заболявания. Междувременно родителите на Габи стартирали дарителска акция, успели да съберат сумата за трансплантация, но за Габи било вече късно. Момиченцето не дочакало решението на комисията за дискриминация и издъхнало в Италия.
На 2 октомври т.г. Административният съд в Пловдив, където е върнато делото от ВАС, излиза с определение, според което подсъдността на казуса е на Районния съд в Пловдив, което определение е окончателно.
Родителите на Габи все още са в Италия, където е погребана малката им дъщеричка.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...