NSVOK top banner

Вход

Старт на едно от делата за злоупотреби във врачанската болница

sad VratsaДнес беше дадено начало на разпоредителното заседание по делото за неправомерно плащане на сума над 30 000 лева на лекар, който въобще не е стъпвал във врачанската МБАЛ "Хр. Ботев". Скандалният случай нашумя през февруари тази година, когато Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима души – двамата вече бивши шефове на лечебното заведение Светозар Луканов и Орлин Цветков и на началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов, припомнят от Зов нюз. Магистратите поискаха от тях отговорност за превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции на д-р Халил Мехмед, който никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

За да бъдат изплащани средствата в размер над 30 000 лева били съставяни даже фалшиви графици. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв. В хода на процеса се оказа, че лекарят от Шумен е получил парите с банкови преводи, но не е теглил от тях и ги възстанови още в момента, в който бяха повдигнати обвиненията.
Районна прокуратура поиска отстраняването на Орлин Цветков, който по това време още беше директор на болницата, но съдът не прие това. По-късно Цветков сам се оттегли от поста, подавайки оставка. Така той остана с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева, а бившият директор Светозар Луканов беше с мярка "Парична гаранция" в размер на 5000 лева.
В разпоредителното заседание днес стана ясно, че МБАЛ „Христо Ботев” няма да предяви граждански иск срещу тримата, тъй като сумата вече е възстановена по сметките на болницата и на практика няма финансова щета за лечебното заведение. На делото се явиха всички обвиняеми, съпровождани от адвокатите си.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници Съд
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...