NSVOK top banner

Вход

В. Симеонов: Не се отказвам от нито една своя дума

WC200Възмущение и призиви за оставка на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания, за което вече ви информирахме. Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, но отказа да коментира темата за оставката на Симеонов, съобщават от mediapool.bg. Според вицепремиера Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

СЛК финансира обучение на наши детски хирурзи в Швейцария

mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
"Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

Ананиев готви и втора кръгла маса за здравната реформа

Ananiev NSДебати по време на вот няма как да се водят. Нека да забравим това, което се случи днес и да продължим заедно, след втората кръгла маса, която ще органзирам по темата за реформа в здравеопазването. Когато получа крайното решение на всички страни, ще дойда при вас, във вашите кабинети. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на разискванията за вота на недоверие на БСП по сектор "Здравеопазване".

Акад. Дамян Дамянов е "Лекар на годината 2018"

BTAС отличието "Лекар на годината 2018" ще бъде награден акад. Дамян Дамянов. Това съобщи в националния пресклуб на БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде тази вечер на официална церемония в хотел "Балкан". Отличието е златен знак, изработен в Монетния двор. Акад. Дамян Дамянов е лекар-хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г. Областите на професионален интерес на акад. Дамянов са висцерална хирургия и хирургично лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт, жлъчна система, черен дроб, панкреас, далак, коремна стена и други. Той е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания. Автор е на 2 изобретения, 1 полезен модел и 14 рационализации.

Искане за оставка след скандално изказване на Валери Симеонов (видео)

WC200Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив в социалните мрежи всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца".

Дебатите за вота приключиха

parlimanetМалко повече от два часа продължиха дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.
Всички изказващи се посочиха, че здравната система има много проблеми. Голяма част от времето премина във взаимни нападки и обвинения, искане на лични обяснения. Решения на проблемите не бяха посочени.
Министърът на здравеопазването заяви, че няма окончателно решение за реформа и е готов да свика нова кръгла маса. Единствените несъгласни с реформата били БСП, пациентските организации и синдикатите. След обсъжданията можело да се приеме и трети модел. Той обвини Корнелия Нинова, че е злоупотребила с мнението на организациите, с които се е срещала. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов пък обвини проф. Михайлов от БСП, че като директор на болница е лекувал пациентите с лекарства с изминал срок на годност.

Ананиев: Не приемам да се говори колко са добри нашите лекари само при тежки катастрофи и бедствия

pismoМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави българските лекари по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Публикуваме неговото писмо, адресирано до Българския лекарски съюз и до българските лекари:
„УВАЖАЕМИ ДОКТОР МАДЖАРОВ,
УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,
За мен е чест да ви поздравя по случай Деня на българския лекар. През 1994 година Българският лекарски съюз избира за професионален празник на своите членове 19 октомври, Деня на Св. Иван Рилски – Чудотворец.