NSVOK top banner

Вход

Пациенти и студенти с коледен базар в подкрепа на болни деца

bazar christmasАсоциация Хипофиза и Асоциацията на студентите по медицина Варна и тази година организират коледен базар в Гранд мол Варна . Със събраните средства ще бъдат закупени хладилници за съхраняване на лекарства в здравните кабинети в детските градини и училища, в които има деца с хронични заболявания. Ще бъдат осигурени и животоспасяващи инжекции глюкагон за децата с диабет, които да са на разположение на медицинския персонал там.
Медицинската грижа все още е предизвикателство за децата, посещаващи детски и учебни заведения. През 2016 година бяха приети промени в Закона за здравето, които позволяват здравните кабинети в детски градини и училища да извършват наблюдение и лечение на такива деца.

Студентите по медицина в СУ ще продължат обучението си, както досега

ananiev students su„Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“. С тези думи министър Кирил Ананиев се обърнал към студентите на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.
Кирил Ананиев е уверил студентите, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет.

Застрахователи и пациенти настояват за пълна демонополизация

reform healthcareАсоциацията на българските застрахователи и Националната пациентска организация, независимо една от друга внесоха в МЗ становища, с които подкрепят пълната демонополизация в здравното осигуряване.
Асоциацията на българските застрахователи предлага модел с два стълба на здравно осигуряване:
Първи стълб – задължително здравно застраховане, базирано на ясно дефиниран „основен здравен пакет“ и пълна конкуренция между НЗОК и застрахователите, финансирано чрез задължителни здравни вноски от 8% и запазване на солидарността чрез изравнителен механизъм.
Втори стълб – доброволно здравно застраховане, основано на доброволен избор на гражданите за ползване на услугата, като доброволните здравни застраховки надграждат качествено, количествено или по друг начин основния здравен пакет.
Първият стълб се изгражда при спазване на следните принципи:
• гражданите се задължават да закупят основна здравна застраховка и са свободни сами да избират своя застраховател/НЗОК;

Напрежение около Правителствена болница

pravitelstvenaСтуденти по медицина и фармация от Софийския университет подготвят протест пред Народното събрание в деня, в който ще гласува внесената от Правителството промяна в Закона за лечебните заведения, според която Правителствена болница се преобразува в Национална детска болница, съобщава сайтът OFFNews. Ден по рано сайтът публикува речта на декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, който на съвещание със студенти и преподаватели - около 300 души - обявява, че заради това има опасност от закриване на факултета и призовава студентите "да се защитят", защото преобразуването на Правителствена болница в детска болница може да постави под риск тяхното следване, тъй като акредитацията на факултета е обвързана с болницата. По тази причина студентите не биха могли да ползват друга база за обучение. Нямало и правна възможност да бъдат продължат обучението си в други медицински университети.

СОББ: Сегашният модел на здравеопазване е без алтернатива

totevСдружение на общинските болници в България (СОББ) се обяви срещу предлаганите от министъра на здравеопазването два модела за реформа на здравното осигуряване. Като основен аргумент от сдружението посочват, че моделите за реформа са в противоречие с Конституцията. Ето и цялото Становище:
„Като приема, че настоящото обсъждане е в изпълнение на решение на 44-то Народно събрание от 29 юни 2018 г.
Текстът на Решението гласи:
1. В срок до 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването да представи за обсъждане в Комисията по здравеопазването на Народното събрание концепция за развитие на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им.
2. Концепцията по т. 1 да се представи след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, като резултатите от обсъждането да се представят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание.