NSVOK top banner

Вход

Kлинично проучване на нова ефективна терапия на диабет тип 1

diabetИзследователи от Университета в Алабама са открили безопасна и ефективна нова терапия за намаляване на инсулиновите нужди и хипогликемичните епизоди при възрастни пациенти с наскоро възникнал диабет тип 1 чрез насърчаване на собствената бета-клетъчна функция на пациента и производството на инсулин - такова откритие за пръв път насочва диабета по този начин.
Констатациите, публикувани днес в списание „Природа и медицина“ , показват, че редовното приложение на верапамил, общоприето лекарство за кръвно налягане, одобрено за медицинско приложение през 1981 г., позволява на пациентите да произвеждат по-високи нива на своя инсулин, ограничавайки необходимостта от инжектиране на инсулин за балансиране нивата на кръвната им захар.

Рандомизираното, двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване на хора идентифицира верапамил като безопасна, ефективна и обещаваща терапия - новаторска находка в областта на изследванията на диабета.
"Данните, събрани от нашето клинично проучване, ни дават основание да вярваме, че хората с диабет тип 1 имат обещание за лечение, което би намалило техните външни нужди от инсулин и ще подобри контрола на кръвната им захар и качеството на живот, благодарение на ефектите, които верапамил има за насърчаване на собствената функция на бета-клетките на организма ", каза Анат Шалев, , директор на Центъра за диабет на Университета в Алабама и главен изследовател на процеса.
"Докато това изследване не е крайно лечебно лечение за диабет тип 1, тези открития ни приближават до терапии, променящи заболяването, които могат да дадат възможност на индивидите с диабет тип 1 да имат повече контрол над болестта си и да поддържат част от собствения си инсулин ".
През 2014 г. проучвателната лаборатория на Шалев открива, че верапамил напълно обръща диабет тип 1 при животински модели и се стреми да тества ефектите на лекарството върху хора в клинично изпитване, финансиран от субсидия от фондация JDRF от 2,1 милиона долара. Верапамил е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата и е на разположение с рецепта за лечение на високо кръвно налягане повече от три десетилетия. Изследването на Шалев обаче отбелязва първия път, когато лекарството е било тествано за безопасност и ефикасност при лечение на диабет тип 1.
Диабетът тип 1 възниква в резултат на имунната система, която атакува бета клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, за да регулират и поддържат оптималните нива на кръвната захар. Когато бета клетките се разрушават, способността на човек да произвежда инсулин спада, което води до повишаване на нивото на кръвната захар, което прави пациента все по-зависим от външния инсулин. Клиничното проучване на Университета в Алабама открива, че когато пациентът приема верапамил, функцията на бета клетките се запазва, което позволява на организма да произвежда повече от своя инсулин. Това намалява зависимостта на участниците в клиничното изпитване от външен инсулин, която всички лица с диабет тип 1 трябва да са длъжни ефективно да регулират нивата на кръвната си захар.
"В JDRF ние сме развълнувани и насърчавани от неотдавнашните констатации от клиничното проучване на Университета в Алабама Тези данни имат потенциала да променят начина, по който мислим за лечение и в крайна сметка за лечение на диабета", обяснява д-р Андрю Ракеман, асистент вицепрезидент на изследването в JDRF. "Очакваме с нетърпение да продължим клиничните проучвания, които ще надграждат и потвърждават тези открития, разширявайки се до допълнителни групи пациенти и насочвайки как, кога и в кой верапамил може да има най-голямо въздействие ".
Клиничното проучване с верапамил наблюдава 24 пациенти на възраст между 18 и 45 години, всеки от тях в течение на една година. Единадесет пациенти получават верапамил и 13 получават плацебо. Всички участници в клиничните изпитвания са диагностицирани с диабет тип 1 в рамките на три месеца от началото на проучването и са продължили с предписаната им терапия с инсулинова помпа през цялото времетраене на проучването. Изследователите са наблюдавали общата дневна доза инсулин на плацебо и верапамил, количеството на произведения инсулин, процентното изменение в производството на инсулин и техните нива на HbA1C. В допълнение, броят на хипогликемичните събития, които пациентите са преживели, е записан и процентът от времето, през който всеки пациент е регистриран в здрави кръвни нива на глюкозата, е анализиран с помощта на система за непрекъснато наблюдение на глюкозата.
"Въпреки че това е по-малка група от проби, нашите резултати от проучването ни дават обещание, че пациентите с диабет тип 1 имат терапевтични възможности и че се доближаваме до по-ефективен начин да се справим с това заболяване", каза Фернандо Овале, директор на а Клиниката по диабет и съосновател на изследването. "Отвъд ветепамила, който позволява на пациентите с диабет тип 1 да развият живот с по-малко външна зависимост от инсулин, тези открития ще окажат влияние върху качеството на живот, което могат да имат. Надяваме се, подобрявайки цялостния контрол на кръвната захар и намалявайки коморбидности, включително инфаркт, слепота, бъбречно заболяване и др. "
Въпреки че това проучване специално насочва вниманието към възрастни пациенти, диагностицирани в рамките на три месеца след началото на лечението, Шалев отбелязва, че са необходими бъдещи дългосрочни проучвания, които да помогнат да се определи ефектът на верапамил както върху детската диабетна група тип 1, така и върху индивидите с диабет тип 1 които са живели и / или диагностицирани с болестта по-дълго от три месеца. Освен това ефектите на верапамил върху диабет тип 2 не са били изследвани или проучени в проспективни контролирани проучвания; и са необходими и бъдещи проучвания, които изследват потенциала на този режим да повлияят положително на диабет тип 2. При миши модели на диабет тип 2 и в неотдавнашни епидемиологични проучвания обаче употребата на верапамил е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 и по-добър контрол на кръвната захар.
"Резултатите от това проучване потвърждават, че сме на прав път и навлизаме в нова фаза на откритието, тъй като се отнася до тази болест", каза Шалев. "Диабетът се отразява на повече от 30 милиона души само в Америка и се надяваме, че нашият пробив ще доведе в крайна сметка до подходи, които могат да помогнат за подобряване на живота на всички, засегнати от тази болест".

Маркирана като Лекарства Диабет Иновации