NSVOK top banner

Вход

Карта на генетичните контролери при сърдечни заболявания

heart okИзследователи са разработили 3D карта на генните взаимодействия, които играят ключова роля в сърдечносъдовите заболявания, се казва в проучване в eLife.

Картата ще помогне на изследователите да идентифицират най-важните гени, които да се съсредоточат върху разработването на нови лечения за сърдечни удари, сърдечна недостатъчност и сърдечни ритъмни нарушения.

Повече от 500 генетични варианта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Но повечето се намират в така наречените "некодиращи" части на генома, което означава, че не кодират конкретна протеинова молекула. Това прави изследователите трудно да разберат значението на тези генетични варианти, защото досега не е имало начин да се изучи тяхната функция.

"Най-силните генетични подписи, свързани със сложни човешки заболявания, включително много сърдечносъдови заболявания, всъщност се намират извън гените, разпръснати в огромните 98% от генома, който е" некодиращ ", обяснява главният автор Линдзи Монтефиори от Университета в Чикаго, САЩ. "Това, което мислим, че се случва, е, че тези мутации засягат функцията на" превключвателите "на гени, наречени подобрители, които определят къде, кога и на какво ниво трябва да се включи всеки ген."Тези усилватели могат да бъдат разположени навсякъде в генома и често са значително разстояние от гените, които контролират. Но тъй като ДНК формира циркуляри вътре в клетките, усилвателите могат физически да се свързват с гените, които контролират, и да усъвършенстват дейността си.

Неотдавна стана възможно да се картират тези усилватели на техните прицелни гени, като се използва техника, наречена улавяне на промотор с висока резолюция, която използва зоната на усилвателя като "стръв", за да улови целевия си ген. Екипът добави допълнителна стъпка към това, така че те само "заловиха" регион от генома, който съдържа кодиращи гени. Това им позволява да картографират всяка мутация на своя целеви ген в човешките сърдечни клетки и да изследват точното окабеляване на всички потенциални усилватели, контролиращи всеки ген.

Те са изследвали повече от 10 000 генетични мутации, свързани със сърдечно-съдови заболявания, и са установили, че 1999 от тях осъществяват физически контакт с 347 целеви гени в сърдечните клетки. Когато изследват по-нататък гените, те откриват, че те са добре известни с ролята си в сърдечната функция.

Тъй като анализираните три заболявания включват различни процеси, екипът следва да изследва взаимодействията между подобрители с гени в други клетъчни типове, които могат да бъдат включени в сърдечносъдовите заболявания. Тук те установили, че мутациите, свързани с сърдечни пристъпи, улавят целевият ген, участващ в регулирането на холестерола, и мутациите в сърдечната недостатъчност са извадили ген, за който е известно, че е важно при коронарна артериална болест.

"Непълното разбиране на регулирането на генните разстояния е основно препятствие при превръщането на генетичните варианти в разбирането за биологията на заболяванията", казва старшият автор Марсело Нобграга, професор по човешка генетика в Чикагския университет. "Нашата 3D карта на взаимодействията на енхансер-ген в човешките сърдечни клетки ще помогне на изследователите да открият най-вероятните причинно-следствени гени, които са в основата на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и биха могли да доведат до нови стратегии за лечение и превенция".

История Източник: ScienceDaily

Маркирана като Лекарства Иновации