NSVOK top banner

Вход

БГФА: Генеричната индустрия има значима социална роля

izbor lekБългарската генерична фармацевтична асоциация изрази тревога по повод публикуван на 9 юли 2018 г. коментар в централен всекидневник със заглавие „Моралната дилема - оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем“. Според тях публикуването в медиите на подобни материали, които противоречат на научната истина, противопоставят генеричната и оригинална фармацевтична индустрия и уронват доказаната ефективност и социалната значимост на генеричните медикаменти. Позицията на организацията е, че подобни коментари изказват журналистически становища относно качеството на генеричните медикаменти и пряко, в разрез с всякакви етични и професионални норми, приканват пациенти към избор на оригинални медикаменти.

„Българската генерична фармацевтична асоциация окачествява това като недобросъвестно, преднамерено и вредно за пациентите и цялото общество.
Производството и търговията с лекарствени продукти не са „бъркане на хапчета с различни етикети“. Фармацевтичната индустрия не е само бизнес измерим в много или малко пари. Тя е изпълнение на строги практики, международни и локални закони и главно грижа за задоволяване на здравните потребности на населението и отговорност към човешкия живот.
Считаме за недопустимо да се използват медиите за публикуване на квалификации с дълбок подтекст, който вместо право на избор на пациента, създава отношение. Не само към лекарствата и техните производители или търговци, но и към хората въобще. Коментарът разделя хората на богати и бедни, които могат да си позволяват определено качество медикаменти.
Считаме подобни медийни публикации за преднамерени в един удобен за всяване на страх у пациентите момент на течаща процедура по уточняване на казус с определена активна субстанция в цяла Европа“, пишат в официална позиция от БГФА.
„В съвременното общество в световен мащаб няма дилема при лечението на заболяванията между оригинални и генерични медикаменти. Всеки един медикамент намира своето точно приложение и всеки един пациент с помощта на лекуващия си лекар намира своето лекарство. За да имат средства обществените фондове за осигуряване на лечение със скъпи иновативни медикаменти, трябва да е осигурена възможността за лечение на масовите социалнозначими заболявания с достъпни и качествени генерични лекарства. Това е значимата социална роля на генеричната индустрия. Ето защо внушения относно качествата на двете индустрии, публикувани в медиите и коментирани широко, окачествяваме като изключително непрофесионални и подозрително тенденциозни. Вярваме, че с помощта на медиите ще успокоим българските пациенти относно сигурността и качеството на медикаментите и заедно ще бъдем ангажирани към истината и точността на всяка информация“, казват в заключение от организацията.
От Българската генерична фармацевтична асоциация са убедени, че никой няма право да спекулира със здравето и живота на хората.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост