NSVOK top banner

Вход

Изгониха омбудсмана от заседание на тристранния съвет (обновена+видео)

tristranka17Омбудсманът Мая Манолова беше изгонена от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да обсъди промени в телковете и пенсионирането на миньорите. Манолова се появи в началото на тристранката в Министерския съвет, съобщават от 24 часа. Вицепремиерът Валери Симеонов я попита какво прави на съвета, след което поиска мнението на социалните партньори дали тя да остане. Бизнесът бе съгласен, ако някой признае Манолова за член на своята делегация. Синдикатите обаче бяха категорично против. Въпреки това Манолова настоя, че има право по Закона за омбудсмана да присъства.

„Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите“, каза тя.
Симеонов обаче ѝ направи забележка, че е трябвало да поиска разрешение по-рано.
„Главният прокурор и премиерът да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат“, заяви Симеонов.

От пресцентъра на обществения защитник съобщиха, че омбудсманът на Република България Мая Манолова счита, че е била отстранена незаконно от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет.

„Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите социални партньори и с изричното съгласие на синдикатите омбудсманът Мая Манолова беше приканена да напусне заседанието“, посочват в съобщението.
„Според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги/, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях“, пишат от пресцентъра.

Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като ТЕЛК ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост