NSVOK top banner

Вход

Въвеждат ротационен принцип в ТЕЛК-комисиите за ограничаване на корупцията

tristranka2След като отпратиха омбудсмана Мая Манолова от заседанието на тристранния съвет днес, социалните партньори обсъдиха промените в наредбата за ТЕЛК, предложени от здравното министерство. В крайна сметка тристранката въобще не обсъжда законопроекта за социалното осигуряване, заради който Манолова се появи на заседанието, тъй като вносителят не присъстваше, за да го представи. Съветът обаче прие промените, засягащи медицинската експертиза, информират от mediapool.bg. Промените предлагат да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. Целта е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Така процентът нетрудоспособност за дадено заболяване ще е еднакъв за всички. Съпътстващи болести ще могат да носят до 20% към процента нетрудоспособност от основното заболяване или увреждане.

Други промени предвиждат да се даде възможност за разкриване на комисии ТЕЛК и в малки населени места, като се съкрати срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега.
С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със специалисти по отделните профили на заболяванията. Лекарите, упражняващи медицинска дейност, също ще могат да участват в комисиите. Премахва се изискването те да работят в комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове. Така директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти.
Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят сроковете за получаване на решенията.
Друга съществена промяна ще даде възможност произнасянето да е основно по документи и само при необходимост да се прави клиничен преглед и да се искат допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Ще се отмени и досегашен текст, че освидетелстване на лица могат да искат застрахователи и застраховани лица.
"Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища", коментира вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието.
Симеонов обясни, че механизмът, по който ще се прави медицинската експертиза, ще отсява всички случаи, при които има натрупвания от маловажни заболявания, които водят до нереално висок процент на инвалидизиране. Освен това хората вече нямало да бъдат обслужвани от едни и същи лекари в комисиите на ТЕЛК, които работят от десетилетия в тях и са подложени на корупционен натиск, а ще се въведе ротационен принцип на формирането на лекарските комисии и така възможността за корупция щяла да се ограничи.
Вече издадените решения от ТЕЛК трябва да бъдат прегледани и ревизирани от Националната експертна лекарска комисия. Това трябвало да започне с влизането на наредбата в сила.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти ТЕЛК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост