NSVOK top banner

Вход

НЦОЗА: Около 20% от медицинските сестри с бърнаут

medik umoraВисока степен на емоционално изтощение е засегнало около 20% от медицинските сестри. Това сочат данни от проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи, информират от вестник Монитор. Изследванията у нас през последните 15 г. показват, че ранните и средните стадии на бърнаут са широко разпространени сред медицинския персонал. При 15% от санитарите пък се наблюдава най-тежкият стадий - дехуманизацията. Висока степен на дехуманизация е установена и при сестрите, които работят в хирургични и интензивни отделения. Отчуждение на персонала от пациентите се наблюдавал най-малко в клиниките, където пациентите имат възможност за по-дълъг престой.

При 45% от изследвания медицински персонал симптомите били виене на свят, постоянна тревожност и нарушение на съня, продължили над 6 месеца.
Проявите на бърнаут се понижавали с възрастта, като чувството за професионална компетентност и успешност се увеличавало постепенно. Емоционалното изтощение след първоначалния спад след 30-та година обаче започвало да се увеличава до достигане на изходно ниво след 50-годишна възраст.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Медицински сестри