NSVOK top banner

Вход

МЗ предлага нови мерки срещу тютюнопушенето

smokingМинистерството на здравеопазването предложи нови мерки срещу тютюнопушенето с проект за изменение на Закона за здравето.
Разширява се обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула(наргиле), несъдържащи тютюн. Ако измененията бъдат приети, вече няма да може да се пуши не само в закритите помещения, но и в пригодените за зимата тротоарни площи, опаковани с найлони, както и в покрити площи с „широко отворени прозорци.
Предлага се изменение в разпоредбата на закона и се уточнява отговорността на собствениците на заведението - едноличен търговец, съответно от юридическо лице. Целта е ясно да се дефинира вината на едноличния търговец, съответно на юридическото лице.

Разписва се състав за допустителство, така, че да може управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и наргиле в закрито обществено място, да бъде санкциониран, за това, че не е създал необходимите условия и организация, чрез които в обекта да не се допуска пушене и да не се нарушава въведената забрана.
Въвежда се принудителна административна мярка за спиране експлоатацията на обект за определен срок в случаите на повторно нарушение на забраната за пушене на тютюневи изделия и наргиле. Целта на санкцията е да оказва възпиращо и възпитаващо въздействие и да мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти.
Законът въвежда нова дефиниция на понятието „закрито обществено място“. В мотивите на законопроекта се казва, че тя е необходима „защото от въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето.”
Освен това, МЗ предлага мерки за повишаване на ефективността на контрола, като се разширява кръгът на контролните органи, които да установяват самостоятелно нарушенията
на забраната за пушене на тютюневи изделия и за пушене на наргиле, като наред с държавните здравни инспектори от РЗИ, право да налагат санкции ще имат контрольорите на инспекцията по труда, контрольорите на Агенцията по безопасност на храните, полицейските органи и лица, определени от кметовете на общините.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост