NSVOK top banner

Вход

Закон регламентира дейността на здравните медиатори

gipsyПонятието „здравен медиатор“ беше въвежда за първи път с приетата от Министерския съвет Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства (2005 – 2015 г.). Позицията на здравния медиатор е залегнала и в частта „Здравеопазване“ на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012 – 2020), приета от Народното събрание.
Функциите на здравния медиатор съгласно тези документи са свързани с провеждането на беседи за повишаване на здравната култура, включително семейно планиране, съдействие на общопрактикуващите лекари за повишаване на имунизационния обхват, извършване на патронаж на млади майки, бременни, хора с хронични заболявания и др.
Сега здравните медиатори в страната са 230 в 113 общини. Повечето от тах са платени длъжности в състава на общинската администрация. Основната им задача е интеграция на ромите, за осигуряване на достъп до навременна и качествена медицинска помощ и профилактика, повишаване на здравната култура, имунизационните кампании и предпазване от нежелана бременност.

С предложените от МЗ допълнения в Закона за здравето се цели дейността на здравния медиатор да бъде нормативно регулирана, за да се постигне устойчивост на развитието на професията на здравния медиатор.
От една страна, там където наистина работят здравните медиатори са полезни за населението в ромските махали и помагат на много от жителите наистина да получат информация и достъп до медицинска помощ. Благодарение на тях до населението достигат голям брой национални програми, свързани с превенция на редица заболявания.
От друга страна, наличието на ромски медиатори, като нормативно регламентирана професия е знак, че ромското малцинство не е интегрирано и няма изгледи скоро това да стане. Целта на медиаторите е да помогнат за интеграцията, но наличието им е знак за сегрегация.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост