NSVOK top banner

Вход

Водата от чешмите край пътя може да е опасна

tapБНР съобщи, че са открити бактерии Ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността „Предел“ при взетите проби от експерти от Районната здравна инспекция в Благоевград. 
При проверка здравните инспектори са констатирали силно завишение на колиформи - 67/100 куб. см и ешерихия коли - 4/100 куб. см. На община Разлог, в чието землище е обектът, е издадено предписание за незабавно спиране на водата, което е изпълнено. Изискана е и задължителна дезинфекция на тръбите след водохващането.
Чешмата в местността „Предел“, в непосредствена близост до която са паметникът „Илинденци“ и параклисът „Св. Иван Рилски“, е знакова, тъй като хиляди преминаващи по пътя Благоевград - Гоце Делчев пълнят туби с вода от нея.

При проверките на Районната здравна инспекция завишено съдържание на ешерихия коли е открито и във водата в чешмите на хижа „Македония“ над Благоевград.
Ешерихия коли е бактерий, чието наличие е знак за фекално замърсяване. Самият той е условно патогенен, а намирането му се използва като индикация за замърсяване и с други бактерии.
Водоснабдителните системи на населените места са обект на постоянен контрол за бактерии, но водата в самоделните крайпътни чешми се проверява рядко. Повечето от тях са импровизирани водохващания и вероятността да бъдат замърсени е голяма. Използването на такива води за питейни нужди крие рискове, особено за малки деца, за това е по-добре да се избягват. Снимайте се до чешмите, но не пийте вода от тях.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Профилактика Инфекции
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост