NSVOK top banner

Вход

Изстреляхме совалка

transplantaziaВтора чернодробна трансплантация от началото на годината е била извършена във ВМА. Донор станал 53-годишен мъж с мозъчна смърт, установена в МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов АД във Велико Търново. Донорът е имал мозъчен кръвоизлив.
Органите са били пренесени до София от Велико Търново с военен самолет. Трансплантацията е извършена от екипа на доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. Пациентът е в добро състояние, контактен и адекватен, казал днес пред медиите проф. Никола Владов.
Това е осмата трансплантация на черен дроб от началото на годината, 7 от които са от трупен донор. Извършени са и 14 трансплантации на бъбрек (3 от жив донор) и 4 на сърце. През 2017 година са били извършени 40 трансплантации на бъбрек и 12 на черен дорб. През 2014 година съответно 56 бъбречни и 19 чернодробни.

43 пациенти чакат за нов черен дроб, 1010 чакат за бъбрек, 42 за сърце, 18 за бял дроб и 11 за панкреас по данни на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Успешното извършване на трансплантация на орган винаги е добра новина. Въпросът е докога ще са толкова малко, че да се съобщават сякаш е изстреляна космическа совалка. Успехът на политиката в сферата на трансплантациите може да се оцени по това, че извършването на трансплантация вече да не е новина.
За сравнение световният лидер в трансплантациите – Хърватска извършва между 350 и 400 трансплантации на органи на година. През цялата 2000 година, когато стартира националната си програма, Хърватска е имала 12 донора на органи. Сега техният брой е над 140 годишно.
Броят на трупните донори в страната ни от началото на годината е 8, а през миналата са били 19.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Трансплантация
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост