NSVOK top banner

Вход

Паралелният внос може да понижи цените дори с 40%

kr masaПоловин милиард евро на година пести Европа от паралелен внос, а България изостава поради нормативни пречки. Паралелният внос създава конкуренция на лекарствения пазар с ценови ефект в полза на пациентите, като същевременно е бързото решение за преодоляване на недостиг. Данните бяха изнесени от Европейската асоциация на еврофармацевтичтните компании на Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос на лекарства в България", която се проведе в София. Събитието беше организирано от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС). Бяха представени подробни резултати от сигнали за недостиг в цялата страна.

При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти или лекарства с преустановен внос. Ето защо двете организации призоваха за спешни промени на Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. От 2014 година този поднормативен акт установи потиворечащ на закона рестриктивен режим, който възпрепятства вноса на конкурентни цени и ограничава достъпа на пациентите до лекарства. От БАРПТЛ ще настояват и за промени в ЗЛПХМ, за да стане възможен вносът на дерегистрирани лекарства, които продължават да се търсят от пациентите.
Председателят на БАРПТЛ Христофор Иванов подчерта, че паралелният внос може да понижи цените дори и с 40%. Подобни примери даде и генералният секретар на ЕАЕРС Каспър Ърнст от Чехия, Полша и Италия. По отношение на българските регулаторни органи, Ърнст подчерта, че бързината е ключът при преодоляването на недостиг на лекарства.
„Ние можем да осигурим при пълно спазване на закона и регулацията необходимите лекарства за 3 седмици, но е необходимо да бъдем чути и паралелният внос да бъде насърчен на национално ниво", заяви той.
В последните години източник на износ в над 50% са държавите с високи доходи с все по-сериозно участие на Скандинавските държави, а ползите за страните с ниски доходи от вноса нарастват с намаляване на цени на лекарствата с от 5 до 37%.
„Превърнали сме се в пътуващи куфари, които купуват лекарства из цяла Европа", подчерта Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум.
„Не може пациентите да бъдат принуждавани да правят това, след като има нормална европейска практика. Искаме лекарствата да бъдат достъпни у нас, не само заради разходите, но и заради безопасността ни. Настояваме всяка една административна или нормативна пречка пред вноса на лекарства да бъде премахната", категоричен бе Димитров.
БАРПТЛ и ЕАЕРС заявиха своя ангажимент да продължат да бъдат стратегически и надежден партньор на институциите и своята решителност срещу нарушенията по веригата на лекарствоснабдяване в България и ЕС. Те подчертаха, че са редица случаите, в които именно паралелните дистрибутори съдействат на властите за разкриване на фалшиви партиди с лекарства и сигнализират нерегламентирани практики. Паралелните дистрибути са и един от петте участника в страртиращата в цяла Европа верификация на лекарствата, чиято основна цел е борбата с фалшицирането на лекарства.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост