NSVOK top banner

Вход

НЗОК реже парите за лечение на болни с новооткрити ревматични заболявания

Dechev bTVНови правила за реимбурсиране на биологичните медикаменти за лечение на ревматоиден артрит, псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит и ювенилен артрит ще влязат в сила от 15.10.2018. Новите критерии за отпускане на биологични медикаменти бяха публикувани на страницата на НЗОК миналата седмица след заседание на Надзорния съвет на касата от 27.09.2018 г. До момента фонда реимбурсираше 75 % от стойността на тези медикаменти, а разликата от 25% беше за сметка на производителите, така че пациентите не доплащаха. Отделно компаниите дават и отстъпки на касата от цените, които са регистрирали в позитивния списък. Пациентите имаха достъп до всички налични до момента биологични медикаменти и в случай, че даден медикамент не действа при конкретен пациент, то по преценка на лекуващия ревматолог, той можеше да премине на лечение с друг биологичен медикамент, без значение цената на същия. Често иновативните медикаменти имат по висока цена от тези, които се прилагат от по-дълго време.

Освен безспорно положителното решение на НС на НЗОК да бъде премахнат Постоянния експертен съвет (ПЕС), който беше създаден през месец май тази година и разглеждаше случаи на пациенти, започващи лечение с биологични медикаменти в новите критерии е заложено изискването на всички, пациенти със споменатите диагнози да бъде предписван медикаментът с „най-голяма разходна ефективност”, при който се постига най-добро съотношение ефектвност – разход. Това означава, че е възможно да се наложи пациентите да доплащат, но каква ще е месечната сума все още не е известно.
В България по неофициални данни хората с ревматични заболявания са над 100 000 души, като в това число се включват най-разпространените диагнози – ревматоиден артрит, анклиозиращ спондилит и псориатичен артрит.Над 5 хиляди от тях се лекуват с най-новите биологични медикамент, които навлязоха преди около 20 г и, които за момента са на-ефективната терапия, която води до намаляване на дните отсъствие от работа с 50 %, намаляване на риска от инфаркт и инсулт, както и до забавяне прогресията на ревматичните заболявания, които са дегенеративни и инвалидизиращи.
Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ сподели, че на електронната поща на организацията вече са получили десетки писма от притеснени пациенти, които споделят, че не биха могли да доплащат за лечението си, а това ги обрича на живот с болки и страдания и инвалидизация.
Предстои да бъдат предприети още действия във връзка с оспорване на изискванията на НЗОК при лечение на ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, ювенилен артрит и псориатичен артрит.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства НЗОК
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 2 месеца
  Шефът на НЗОК: Има организирана група срещу НЗОК - фармацевтични компании, платени от тях пациантски организации и водещи медици.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  mimata · преди 2 месеца
  Правилно! Няма нужда да пият лекарства. Ревматичните се лекуват и с диета! По-добре за пациентите, по добре за джобът им, по-добре и за касата! The End!

  P.S. от пациент с ревматични болки
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост