NSVOK top banner

Вход

Онкоболницата в Благоевград с извънредни мерки по контрола (аудио)

Onkoboln BlКонтролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в СБАЛО "Св. Мина" в Благоевград ще бъде драстично завишен. Това заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев. От Общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

При акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на миналата седмица по подозрения за участие в организирана престъпна група за търговия със скъпи лекарства беше задържан клиничният фармацевт от онкологичната болница в Благоевград. В момента тя е под домашен арест, припомнят от БНР. Директорът признава, че макар здравното заведение да е възстановило нормалния си ритъм на работа, ситуацията е напрегната. Той е категоричен, че и за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите.
„Опитваме се да се съвземем. За всички е голям шок и най-важното е да продължим да обслужваме пациентите си, така че да не бъдат опорочавани техните терапии“, обясни д-р Георгиев.
„Преди разкриването на престъпната схема нищо не е подсказвало, че има злоупотреби с лекарства за раково болните пациенти“, заяви той и допълни, че случаят налага извънредни мерки по контрола.
„Това, което се установи, е изненада за мен, защото аз не съм имал никакви подозрения. Има много ясно създадени правила и ако някой е решил да става престъпник, ние как да знаем, че той го е решил. Разбира се, че ще се вземат всички необходими мерки – самата организация, самият процес, така че действително да сме сигурни, че всичко е наред. Въпреки случилото се обаче, аз не мога да не вярвам на усилията на целия колектив. Ние всички се чувстваме предадени от един човек, но ще се съвземем. Ще се вземат всички мерки. Ако трябва, ще спя в аптеката, но няма да се допусне това“, категоричен е управителят.
„Най-важното в момента е да не се подлага на риск съществуването на онкоболницата, която макар и общинска, приема пациенти от цяла Югозападна България“, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов, също лекар по професия.
Той обаче призна, че неприятният случай ще повлияе при взимането на решение за управлението на здравното заведение, тъй като договорът на директора на болницата вече е изтекъл. Като принципал Община Благоевград е длъжна да вземе решение, гарантиращо стабилността на болницата.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост