NSVOK top banner

Вход

Протестиращите майки пренощуваха под прозорците на властта (видео)

palatkiMSПротестиращите майки на деца с увреждания пренощуваха пред Министерския съвет. Снощи те блокираха бул. "Дондуков" и опънаха нов палатков лагер. Причината за поредния бунт е обещаната от властта реформа, която според майките буксува.
"Явно властта към майките има традиция да отменя решенията си. Днес дойдоха и ни казаха, че това е зона за сигурност. Опънаха кордон и трябва да отидем доста по-настрани. Това не е самоволно решение на полицията, това е решение на властта. Властта се опитва да ни изтика", споделиха майките пред камерата на Bulgaria ON AIR и подчертаха, че отдавна не вярват на обещания. От юни им е обещано трите закона за хората с увреждания да влязат за гласуване. Те настояват Законът за личната помощ да влезе в комплект, а не да бъде оставян за следващия бюджет.

"Искаме законите да бъдат приети във вида, в който сме ги вкарали преди 4-5 месеца. Те не искат да го направят и споразумения няма. Вече не издържаме! Тези НПО-та спъват реформата, защото за тях това положение е идеално. Ходят на събрания и конференции, какво толкова обсъждат... Вземат държавни субсидии и какво се е променило за хората с увреждания? Нищо!", категорични бяха майките в ефира на "България сутрин".
Междувременно проектозаконът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В нормативния акт се предвижда месечните интеграционни добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.
Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса. По план на 16 октомври проектозаконът трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерския съвет.
Малко преди обед майките върнаха отново палатките зад Народното събрание. Решението си протестиращите обявиха след 12-часовата блокада на кръстовището пред Министерския съвет.
„Показахме, че имаме сила да стоим и да отстояваме това, което искаме. То не се е променило през годините. Искаме реформата да бъде доведена до край“, заяви Мая Стоицева, майка на дете с увреждания.
„Засега вдигаме палатките, но следващия път ще бъдем тук с още по-голяма сила. Можем да направим град на майките и премиерът, ако сега не ни обръща внимание, тогава просто няма да има откъде да мине от палатки“, предупреди Весела Одажиева.
„Ако премиерът смята, че по този начин ще продължава и ние ще стоим на палатките и ще вършим работата на министерствата и ще стоим в работните групи, ние пък ще му предложим да дойде и да ни гледа децата“, коментира Вера Иванова, майка на дете с увреждания.

 Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Протести ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост