NSVOK top banner

Вход

Всеки четвърти български ученик с наднормено тегло

debelo deteДоц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания коментира в националния пресклуб на БТА, че децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър. Доц. Светослав Ханджиев от сдружението цитира данни от проучване в 7 европейски държави, че българските деца на възраст 6 - 9 години са пред някакъв екран 25 - 26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа, съобщават от 24 часа. Според него всяко четвърто българче в училищна възраст е с наднормено тегло. Той добави, че има тенденция за намаляване на свръхтеглото сред момичетата.
„Сред момчетата се увеличават показателите за свръхтегло“, подчерта специалистът.

По думите му лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот, са рискови фактори за наднормено тегло, развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.
„България е на последно място в ЕС по консумация на прясно мляко, но на второ място по консумация на плодове“, посочи още Ханджиев.
„Продължителността на нощния сън на децата до около 10-годишна възраст трябва да бъде близо десет часа и половина“, подчерта доц. Стайкова.
Сън в рамките на 8 - 9 часа нощем е достатъчен за учениците в 9 - 11 клас.
Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяване, което води до над 195 усложнения. Най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Диабет
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост