NSVOK top banner

Вход

Хванаха измама с "благотворителен" концерт за болни деца

izmama PlovdivИзмама с благотворителна инициатива, уж в подкрепа на болни деца, беше разкрита по време на заседанието на общинския съвет в Пловдив в четвъртък. Повод за "разследването" на общинарите беше искане на сдружение "Всички заедно за една кауза" да ползва безплатно спортната зала "Колодрума" за организирането на концерт в помощ на деца от Социално учебно професионално заведение "Св. Георги". Сред изпълнителите, които трябвало да участват на събитието, е народната певица Николина Чакардъкова, съобщават от mediapool.bg. С парите от концерта от сдружението щели да купят техника за въпросното заведение. Билетите за него вече се продавали на цени от 10 и 20 лева и дори били купени около 2000.

За да убедят общинските съветници да дадат залата без пари, организаторите заявяват, че концертът е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на ЮНЕСКО. Представени са и документи от "патроните", които, оказва се, са подпечатани с печат на Българо-виетнамската промишлена палата и на Националното студентско движение. Тези подробности са забелязани от председателя на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова.
Оказва се също, че един от основните участници в концерта - Николина Чакардъкова, въобще не знае, че ще пее за благотворителната кауза. Дори по същото време не е в страната. Част от другите участници в концерта, обявен за 19 октомври, също не знаят нищо.
Комисията на ЮНЕСКО отрича да е издавала документ, с който се позволява организацията да е патрон на събитието. Освен това въпросното разрешение е подписано от Венцислав Манчовски, представен като главен секретар. Такъв във въпросната комисия въобще не работи. При търсене в Гугъл името му излиза като част от национален изследователски клуб ЮНЕСКО, но при последване на линка към страницата на клуба, информацията за Манчовски е недостъпна.
"Установихме, че от националната комисия на ЮНЕСКО не знаят, че са патрон, не са взимали подобни решения, техният главен секретар е госпожа Андреева, мандатът ѝ е изтекъл, в момента чакат друг главен секретар, но не въпросния господин", каза Савина Петкова.
Трима представители на сдружението присъстваха на сесията на общинарите - Илия Ангелов, Теофил Кирилов и Сергей Димитров. Те обясниха смутено, че също са били подведени, но неясно от кого. Не отрекоха, че до този момент са продадени около 2000 билета на цени от 10 и 20 лева, и увериха, че ще върнат парите на хората. След това се измъкнаха от сесията.
Проверка в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за сдружението "Всички заедно за една кауза" не дава никакъв резултат. На сайта му пише, че екипът му се състои от четирима души - председател Илия Ангелов, координатор Дилян Димитров, отговорник "Социални дейности" Теофил Цветков и помощник организатор Демир Демирев. Като спонсори на организацията са посочени редица фирми, но също и Народното събрание, председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, пловдивската пожарна и др.
Четиримата в екипа на предполагаемото сдружение са организирали подобен концерт и през май тази година. Той е бил още по-мащабен - в софийската зала "Арена Армеец", а за предстоящото тогава събитие сдружението е давало пресконференция в пресклуба на БТА. Няма данни дали събитието се състояло.
Самата институция, на която сдружението иска да помогне, вече не съществува в представения от тях вид. Тя е разделена на няколко центъра за подпомагане и работа с деца, възрастни и младежи. Според публикация във вестник "Марица" ръководството на институцията въобще не иска да контактува с представителите на сдружението.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост