NSVOK top banner

Вход

СЛК финансира обучение на наши детски хирурзи в Швейцария

mladi lekariСлед решение на Столичната лекарска колегия да заделя допълнително средства във фонд "Лекарска взаимопомощ", стана възможно наши млади медици да бъдат обучавани безплатно във водещи клиники в Европейския съюз. За целта е разкрита програма за изпращане на лекари за допълнителна квалификация.
"Проведохме работна среща с ръководителите на лечебни заведения, на която бе изразена пълната подкрепа да създадем този фонд", коментира пред вестник "Труд" д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз и шеф на отделението "Уши, нос и гърло" към УМБАЛСМ "Н.Й.Пирогов".

Мениджърите на болничните заведения ще определят в кои направления имат необходимост да се развиват младите специалисти. А те от своя страна ще спазват етичната норма след завършен курс да останат да работят в съответното отделение. Във фонда ще се включат и със свои дарения самите болнични шефове.

„Неправителствени организации също ще подкрепят инициативата, вече имаме проведени работни срещи“, отбеляза д-р Меджидиев.
По този начин пациенти от България ще могат да се оперират на място тук и така ще се спестят разходи по пребиваване, следоперативен период и възстановяване и т.н.
Още идната седмица двама български лекари - детски хирурзи ще изкарат едномесечно обучение в клиники към Медицинския университет в Берн, Швейцария. Издръжката по време на специализирания курс е изцяло за сметка на Столичната лекарска колегия. Двама млади лекари, които бяха отличени по време на годишните награди на съсловната организация, също ще получат като награда квалификационен курс в чужбина.
Наши болници също ще предоставят иновативни курсове на лечение на медици от други държави.
"Проблеми с кадрите в здравеопазването има не само в България, а и в страни като Италия и Германия и това бе сред основните акценти на скорошен форум в Брюксел на FEMS (Европейската федерация на лекарите на заплата)", подчерта още председателят на Столичната лекарска колегия д-р Меджидиев.
Клиники в Пирогов, ВМА, пловдивската болница "Св. Георги", както и Медицинските университети във Варна, Плевен и София, също ще правят обучения на чужди медици от страни на Европейския съюз. Вече се водят разговори за обмен на медицински кадри и иновативни лечения с клиники от Австрия, Кипър и Белгия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар БЛС ЕС
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост