NSVOK top banner

Вход

Столична община без лични и служебни коли в Деня за по-чист въздух (видео)

smog koliПарламентът ще разгледа промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, като законодателните промени съвпадат с днешния Ден за по-чист въздух. Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили днес. Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Хиляди служители от частния сектор също са заявили, че ще се включат в инициативата. Целта на кампанията е да бъдат привлечени колкото се може повече хора, които да променят ежедневните си навици – като отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление и така да подпомогнат подобряването на качеството на атмосферния въздух.


„От миналата седмица започна масирана кампания за проверки за нерегламентирано изгаряне на открито“, каза пред bTV зам.-кметът по екологията Йоана Христова.
„Патрули на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление са постоянно на терен, включително и през нощта. Вече имаме и първите съставени актове, но тъй като административните санкции не са достатъчни за този тип превенция, кметът Фандъкова поиска инкримининаране на изгарянето на открито, така че се надявам в скоро време това да носи и наказателна отговорност“, допълни тя.
По думите ѝ 55 000 са домакинствата на територията на София.
„Още миналата година поискахме да се въведат стандарти за дървата и въглищата. МОСВ вече има проект на този стандарт, който да влезе в сила. Надявам се скоро той да бъде одобрен”, отбеляза тя.
Заместник-кметът посочи, че другата страна на въпроса е свързана с поетапна подмяна на отоплителните инсталации.
„Имаме такава готовност, самите граждани също вече са готови да започнат този тип поетапна подмяна с безвъзмездна помощ от общината”, заяви Йоана Христова.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост