NSVOK top banner

Вход

От Хематологията откраднаха скъпи медикаменти за клинични проучвания

kradezОт аптеката на Националната хематологична болница откраднаха лекарства за клинични изпитвания, които е използвал бившият директор и настоящ депутат проф. Георги Михайлов. Апашите влезли в нощта срещу четвъртък през външната врата откъм двора. Заглушили са СОТ системата, съобщават от “24 часа”. Насочили се директно към хладилника, където се съхраняват експерименталните лекарства за онкоболни, които били подредени в кашони. Липсват медикаменти от клинични изпитвания, свързани с лечение на хематологични заболявания, както и такива за съпътстваща терапия - болкоуспокояващи, за намаляване на температура и всякакви други странични ефекти, които биха могли да предизвикват изпитателните лекарства.

Втората група медикаменти може да бъдат продадени на черния пазар, но тези, които са част от клиничните изпитвания, са обозначени само с идентификационен номер и на практика бандитите няма как да знаят какво взимат. Част от тях са по договори на фармацевтични фирми с проф. Михайлов от времето, когато е бил директор на хематологията и клиничен изпитател.
Сигналът за обира е подаден в полицията от Цветанка Вълчанова, която ръководи аптеката. Още първите данни сочат, че обирджиите са професионалисти и са знаели какво да търсят.
Преди седмица главният прокурор поиска имунитетите на 6 депутати заради разследвания срещу тях. Сред тях е проф. Михайлов, повдигнати са му обвинения в безстопанственост, докато е бил шеф на болницата. Сигналът срещу него е подаден от двама финансисти, правили ревизия на лечебното заведение през октомври 2017 г. Тогава в кабинета на заместник-директора Герасим Славов са открити лекарствата за клинични изпитвания от 4 фирми. Те се съхранявали там незаконно, защото според наредбата трябва да бъдат в аптеката. През октомври Славов е потвърдил пред “24 часа”, че лекарствата са преместени в аптеката.
В разследването за безстопанственост срещу проф. Михайлов заради лошото финансово състояние на болницата са включени и лекарствата с изтекъл срок на годност и неясен произход, върху които имало листчета с неговото име. Съхранявали се неправилно. Професорът обаче е категоричен, че е заварил болницата с 25 млн. дългове и я е заздравил.
Според сегашния директор доц. Бранимир Спасов случилото се е опит за дискредитиране на хематологията. Той не отрича възможността в случая да е замесен и вътрешен човек.
Тези лекарства не може да се продават, защото са специфични, експериментални и нямат стойност. Нямат и наркотично действие. Задължително се съхраняват според наредбата на МЗ и няма как да бъдат иззети като веществено доказателство.
“Част от липсите са били възстановени от фармацевтичните фирми. Това ще се случи и с всички останали откраднати лекарства. Пациентите няма да останат без лечение”, обясни пред “24 часа” Цветанка Вълчева.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Болници Лекарства
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост