NSVOK top banner

Вход

ХОББ започва с тютюнджийска кашлица, дори да не пушим (видео)

pulmologДнес е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест, позната повече като болестта на пушачите.
Обикновено болестта започва с тютюнджийската кашлица и в един момент се появява задух, който им пречи да изминат и 100 крачки. Тогава търсят нашата помощ и ние доказваме ХОББ. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Nova TV пулмологът д-р София Ангелова.
"Има две заболявания – хроничен бронхит и белодробен енфизем, които протичат с обструкция на дихателните пътища. Затова нашето послание е всяка кашлица, която трае повече от 4 седмици да се потърси помощ от белодробен специалист", добави тя.

„По данни на Европейската комисия по здравеопазване, България е сред страните, в които между 10 и 15% от населението е болно от ХОББ“, съобщи д-р Ангелова.
„ Ако приемем, че по тази статистика в България има 500 000 пациенти с ХОББ, тревожното е, че в края на 2017 година по данни на НЗОК само 75 000 се лекуват от заболяването. Това означава, че има една ниша в ранната диагностика на ХОП и в активната профилактика”, обясни специалистът.
Славейчо Йовчев е с тази болест от години. Той е пушач повече от 50 години.
„С времето не чувствах нищо, но с напредването на възрастта получавах задух и умора при ходене", споделя той.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост