Вход

Пръстовите отпечатъци отиват в съда

Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ внесоха жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата за fingerprintосъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Наредбата е приета от Министерския съвет, при съществени нарушения на административно-производствените правила, съдържа множество текстове, които противоречат на нормативни актове от по-висок ранг и са в несъответствие с целта на закона.


С наредбата се създава правно основание за въвеждане на устройства и система за събиране на пръстови отпечатъци от пациентите, за което няма законова делегация. МС е въвел норматив без да има законова делегация за това.
В мотивите към наредбата се сочи, че не са необходими финансови средства за прилагането й. В същото време, НЗОК вече обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това всички лечебни заведения в страната и аптеките ще трябва да закупят устройства за вземане на пръстови отпечатъци. Очаква се да бъдат закупени поне 20 000 такива устройства. Предполагаемият общ разходи за тях ще бъде над 4 милиона лева.
В мотивите на МС не е направена оценка на въздействието върху стопанската дейност, в това число на създаването с нея на нов монопол на удостоверителни услуги.
Не са посочени очакваните резултати от прилагането, не е направена справка за съответствие с европейското право.
Никъде в мотивите на наредбата не се сочи, каква ще е съдбата на досегашната удостоверителна система, основана на четци за лични карти, за които болниците вече изразходваха над 5 милиона лева. Те бяха въведени преди година, също без никаква обосновка и с обещание, че ще спестят средства на НЗОК. По признанието на самата каса, не са спестени никакви пари от въвеждането на четците.   
Според приетия на първо гласуване нов Закон за българските документи за самоличност, от 1 януари 2018 година личните карти на всички български граждани ще са с чип, съдържащ биометрични данни и ще станат универсално средство за електронна идентификация, както гласи и европейския регламент.
Никъде в мотивите на наредбата този въпрос не е засегнат, а именно, че след 2018 година лечебните заведения ще трябва да заменят четците за пръстови отпечатъци с такива за карта с чип.

Маркирана като пръстови отпечатъци

Коментари   

+3 #5 П.КЕНАНОВ . 11-10-2016 08:53
Пръстовите отпечатъци са изцяло незаконни.Затов а са в Административни я съд няколко месеца вече по жалба от Конфедерация Защита на Здравето.Друг е въпроса, че този "съд" обслужва управляващите и отклонява делото към КЗК.Основното е че действията са човеконенавистн и и уронващи достойнството на Всеки гражданин.
Цитиране
+13 #4 Кака Пена 20-07-2016 16:15
1, Софтуера- колко струва и КОЙ ще го изработва?
2.КОЙ ще изработва четците и КОЛКО ще струват?
3.КОЛКО броя четци ще са нужни и КОЙ ще ги достави? А КОЙ ще ги плаща е ясно...
4. КОЙ ще съхранява тези биометрични данни?
5. КАКВА е гаранцията, че тези данни няма да попаднат в неподходящи ръце?
Цитиране
+17 #3 даринка кирова 20-07-2016 12:55
Дайте координати и аз искам да подам жалба - частна , към вас. Няма да допусна да ме унищожат като нормален човек. По добре смърт, отколкото живот като този. Ердоган показа какво става в държавата му. Ние сме гяурите, какво ще стане с нас? И Франция в момента за 6 месеца въведе извънредно положение. Хора, това и е чист геноцид, с бавна смърт
Цитиране
+14 #2 станк 20-07-2016 10:08
Дали пък от МЗ нарочно ги творят все едни такива спорни нормативи?! Или пък толкова си могат?!
Цитиране
+25 #1 jo 20-07-2016 09:33
Желая искрено успех на ЦЗПЗ ! Вкарайте ги в съда и уведомете всички възможни Европейски институции за вкарването на система от Турция и то сега , когато нейната псевдодемокраци я ни показва грозното си лице . Цяла Европа трябва да разбере , че те имат ел. карти , а ние си оставяме отпечатъците като на избори в Афганистан. Самото въвеждане на тази идентификация доказва по неоспорим начин , че българските лични документи са ненадеждни ! Така ли е ?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна