Вход

Пръстовият идентификатор е довел до увеличение на разходите

prstotpИкономията от въвеждането на пръстовия идентификатор е далече от шумно обявените от здравно министерство 15 млн. лв. за половин месец. Според сметките на здравната каса тя възлиза на 10%, според проверка на clinica.bg на плюс 2 млн. лв. само за един месец.
„На около 10% възлиза намалението на разходите за болнична помощ през ноември и декември 2016 г. То се дължи на комплексните

мерки, предприети в тази насока от страна на МЗ и НЗОК, част от които е и електронната автентификация", съобщават от здравната каса. От там обаче не обясняват  от какво се смятат десетте процента намаление – дали от разходите за болниците от предишния месец или от същия период за предходната година. И в двата случая сметките не излизат.
Разходите на фонда за болниците през ноември 2016 г. са 137 млн. лв. През миналата година сумата, която е изплатена на клиниките за ноември е 135 млн. лв. За октовмри тази година пък сумата е 126 млн. лв. И в двата случая цифрите са по-ниски от тези за ноември 2016 г. Така излзиа, че въвеждането на пръстовия идентификатор е довел до увеличение на разходите съответно с 2 или 11 млн. лв. за месец.
Аналогична е ситуацията и за декември 2016. Според очакванията на касата разходите за клиниките през този месец ще са по-ниски с 2.5% в сравнение с ноември 2016 г. През по-миналата година пък на болниците са били изплатени 132 млн. лв. И в двата случая нямаме намаление на средствата с 10%.
Не е ясна каква ще е съдбата на пръстовия отпечатък и дали той ще продължи да работи. Това ще зависи от окончателното решение на ВАС.  За електронната система касата плати над 400 хил. лв., а болниците си купиха четци за милиони.

Източник: clinica.bg

Коментари   

+1 #4 .лекар 06-01-2017 19:38
Според мен пръстовия отпечатък ще доведе страшно много главоболия и усложнения при обслужване на пациентите при ОПЛ и аптеките.Не виждам ползата от това начинание.Пацие нтите също са в тревога.Работат а ще стане още по тромава,ще се чака много.Какво ще правят неподвижните и трудно подвижните болни? Как ще се обслужват малките селца и отдалечени райони? И още куп въпроси с практическа насоченост!Лоши времена ни чакат!
Цитиране
+2 #3 лекар 06-01-2017 04:25
Докога ще ни управляват безочливи и алчни личности, които ще вършат безобразия единствено в името на лична изгода?
Цитиране
+3 #2 Лекар 05-01-2017 18:15
Москов - за затвора! Направи ни луди калинки и принуди пациенти и болници да харчат кървави пари за щурите му идеи!
Цитиране
+7 #1 Moskoff 04-01-2017 10:16
Нещастнико Петре, лъсна ли истината за пръстовия отпечатък? Абсолютно никакъв ефект, само ненужни разходи за болниците и унижение за пациентите. Всичко заради едната комисионна.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна