Вход

Болница изплува зад скандал в съдебната власт

Judgelaw optimalАдвокат Ирина Савова обвини индиректно Председателя на ВКС, че ѝ бил поискан рушвет от съда, чрез познати адвокати в размер на 50 000 лева, за да излезе съда с добро за нея решение. Тя съобщи, че познава адвокатите, поискали рушвета, но не е подавала сигнал до прокуратурата. Вместо това подала сигнал до председателя на ВКС с искане последния да смени състава по нейното дело и да разследва съдиите. Председателят на съда, който процесуално не може да смени състава, нито да го разследва, поиска от Главния прокурор да извърши разследване за корупция. Какво общо има това със здравеопазването? Ето какво. Делото, което адвокат Савова води пред ВКС е срещу МБАЛ Хасково АД. Савова иска държавната болница ѝ заплати адвокатски хонорар в размер на 516 769,10 лв.
Исканата сума е за дело, водено от болницата срещу Община Хасково през 2012 година?!? Болницата е имала съдебен спор с общината за няколко терена и сгради, чиято данъчна оценка възлизала на над 21 милион а лева. Адвокатката си сметнала възнаграждението по наредбата за минималните адвокатски възнаграждения. В хода на делото, обаче болницата оттеглила пълномощното от адвокат Савова и упълномощила друг адвокат.
В крайна сметка МБАЛ Хасково АД загубила делото за въпросните имоти. Тя била осъдена от Савова, но съдът присъдил само 26 000 лева хонорар, което решение е обжалвано пред ВАС.
Освен всичко казано, странното в случая е, че община Хасково е един от собствениците на МБАЛ Хасково АД, заедно с другите общини от областта и държавата в лицето на МЗ. Не е ясно защо едно дружество ще води дело срещу собственика си и какво им пречи да уредят споровете си в общото събрание, още повече всички собственици са представители на държавата и общините.

Коментари   

0 #1 ? 15-05-2017 18:02
Значи адвокатът може да иска 500 000 а на лекаря слагаме лимити. Това е скандално. Мирише на уговорка с шефа на болницата, а после да си ми куклите, накрая космоса ми пречи.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна