Вход

Болните от гноен хидраденит са дискриминирани, установи КЗД

  • Публикувано на Архив

kzdКомисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение (№ 232), в което посочва, че министърът на здравеопазването  е осъществил непряка дискриминация спрямо болните от рядката болест - гноен хидраденит. Причината е липсата на клинична пътека и въведено ограничение в Наредба 38.
Комисията установила, че е извършен "тормоз по признак увреждане" заради бездействието на здравните власти за решаването на тежките

проблеми, свързани с лечението на тази група български граждани, съобщава Фрамар Медия. Поради хроничния си характер, заболяването е изключително тежко. Протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините, което води до непрестанни болки. Нормалните дейности за здравите хора като ходене, сядане, лягане са мъчение за страдащите от тази болест. Основно млади хора са засегнати от гноен хидраденит. У нас са диагностицирани около 100 души. За момента няма трайно лечение, но има начини заболяването да се контролира и пациентите да живеят нормален живот. Ако гнойният хидрадент прогресира, вследствие на неадекватно лечение, води до пълна, стопроцентова инвалидизация на човека. Парадоксалното в случая е, че за тежката форма на заболяването се предвижда 100 % нетрудоспособност, но държавата не покрива лечението му.
Решението на КЗД идва точно една година след изявлението на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, с което той публично оповести, че ръководената от него институция от началото на 2016 г. ще заплаща стойността на лекарствените продукти и медицинските изделия за домашно лечение на болните с тази диагноза, но това и до момента не е факт.
За пациентите с тази диагноза няма предвидена клинична пътека и по тази причина болните се лекуват по пътеката за спешни хирургични интервенции, независимо от това, че ходът на болестта е хроничен и изисква многократни хоспитализации, както и системно лечение и проследяване от специалист. Не е предвиден и ред за диспансеризация на пациентите, а това е едно от условията гнойният хидраденит да бъде включен в Наредба 38 на МЗ, с която се определят заболяванията, за които НЗОК покрива стойността на медикаменти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Това безразличие на институциите, което продължава вече немалко време, е поводът днес да изпратим открито писмо до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и до председателя на Надзорния съвет на НЗОК г-н Кирил Ананиев. В него за пореден път ги призоваваме да предприемат необходимите стъпки за промени в нормативната уредба, така че да бъде дадена възможност на болните от гноен хидраденит да получат качествено и адекватно съвременно лечение.

 

Маркирана като пациенти КЗД

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»