Вход

Ключови дела във ВАС през седмицата

  • Публикувано на Информация за съдебни дела

judge231Върховният административен съд ще разгледа няколко ключови за здравната система дела през тази седмица. Още в понеделник съдът ще разгледа жалбата срещу Наредба № 2 за основния пакет медицински услуги, гарантирани с бюджета на НЗОК, която беше оспорена от Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ. Двете сдружения искат от съда да обяви наредбата за нищожна, поради липса на законово основание за издаването ѝ. Друг състав на съда спря делото срещу „служебното НРД 2016”, за да изчака произнасянето на съда по жалбата срещу Наредба 2, което дело се явява преюдициално, тоест от неговия изход зависи и изхода на другото. Ако съдът обяви за нищожна Наредба 2, служебното НРД 2016 автоматично става незаконосъобразно. Решението ще доведе до незаконосъобразност и на НРД 2017, в основата на което е същия основен пакет, определен с Наредба № 2. Това от своя страна влече след себе си незаконосъбразност както на наложените през този период санкции от НЗОК, така и на определените лимити.

Същият ден съдът ще разгледа делото, заведено по жалба на СБАЛ Гръбначен център срещу медицинския стандарт по ортопедия. Жалбата е подкрепена и от НСЧБ.
В сряда ВАС ще проведе заседание и по жалбата на БАМО срещу медицинския стандарт по медицинска онкология.
Същия ден петчленен състав ще гледа делото по жалба на Министерския съвет и министерството на здравеопазването срещу решението на тричленния състав, който обяви Решението на Министерския съвет за приемане на Националната здравна карта за нищожно. Ответници по това дело са ЦЗПЗ, НСЧБ. Според непотвърдена информация, досегашното ръководство на съда и Министерския съвет са се разбрали здравната карта да бъде оставена в сила. Дали е така ще се разбере съвсем скоро. Само преди месец, Министерският съвет обнародва с повече от една година закъснение, обявеното от съда за нищожно решение за приемане на Националната здравна карта, което им действие подсили слуховете за задкулисна договорка на уж независимите една от друга власти. Касационната инстанция не гледа делото по същество, а следи за правилността на решението на тричленния състав и би трябвало да го потвърди, но сме виждали и чудати решения на този съд. Такова беше на състав ръководен от съдия Милка Панчева, които първо обявиха Методиката за определяне на областна здравна карта за нормативен акт, а след това сами отмениха определението си и постановиха точно обратното, че е вътрешноведомствен акт, определяйки по този начин, че областните управители, съсловните организации и общините са подведомствени на МЗ.

Маркирана като съд НСЧБ Здравна карта НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»