Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Върховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Хванаха контрабандни лекарства…

От Агенция "Митници" съобщиха за опит за пренасяне на контрабандни медикаменти, предотвратен от митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево. Лекарствата са били открити в лек автомобил, който е...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

Гавра! Осми пореден отказ на прокуратурата да разследва смъртта на дете

osemСливенската окръжна прокуратура за осми път отказа да повдигне обвинение за смъртта на 12 годишно дете, починало през 2011 година при неизяснени обстоятелства по време на медицински транспорт с линейка от Котел за Сливен. Детето е заведено от майката в болницата в Котел с повишена температура и кашлица. Няколко часа по-късно, лекарите решават да го транспортират в Сливен. По пътя е починало в линейката.
От тогава до сега се водят процесуално-следствени действия. Сливенската окръжна прокуратура издава 7(седем) постановления за отказ са повдигне обвинение. Седем пъти тези постановления са отменяни от Окръжния съд в Сливен, който дава задължителни указания за продължаване на процесуално—следствените действия. В два от случаите обжалват решенията на Окръжния съд пред Апелативен съд Бургас, който потвърждава решенията на Окръжния съд.

При предпоследната седма отмяна на 11 януари 2016 година, съдът дава задължителни указания да се назначи нова седморна съдебно-медицинска експертиза, да се разследват допълнителни медицински документи и да се разпитат още свидетели.
В осмото постановление за отказ от 2 октомври 2017 година, прокурор Сяров пише, че „не може да намери вещи лица за експертиза, но да се намерели, това нищо нямало да промени”. Понеже болницата в Котел била вече закрита, а архивът бил в общината, от там отговорили, че са се загубили документите.
Какво е правила Сливенската окръжна прокуратурата една година и десет месеца? Очевидно нищо, ако се съди по Постановлението.
Една седмица преди издаването му, родителите на починалото дете са повикани да се явят в окръжната следствена служба от следователя Ташев, който им съобщил, че не могат да намерят вещи лица. Те се озадачили, защо е трябвало да пътуват до Сливен, само да им бъде съобщено, че няма експертиза. Можело да им бъде казано и по телефона, още повече, че решаването на въпроса по никакъв начин не зависи от тях.
Скоро разбрали, защо е трябвало да пътуват. Истинската причина да бъдат извикани е била не да им кажат за експертизата, а да им предложат (в техен интерес!) да поискат писмено делото да се премести в София. Предложили им предварително написана молба, която само да подпишат.
Родителите отказали да участват в игрички. Няколко дни по-късно, получили Постановлението за прекратяване на наказателното производството за смъртта на дъщеря им.
Във връзка с това, че делото се влачи повече от шест години е бил сезиран и Главният прокурор Сотир Цацаров. Ако и да е имало намеса от негова страна, резултат няма.
Отношението на прокурорите и следователите към родителите на починалото дете, които търсят справедливост, е меко казано непрофесионално. В такива случаи хората очакват защита и съдействие от тези органи, а описаното по-горе по-прилича на гавра.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

-2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 86%

Вятър: 0.00 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 3°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 8°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»