Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Проблемите на патологията са национални

Проблемите на българската патология са национални, не само на КОЦ Пловдив. Това е основният извод от специален доклад на експертна група извършила s.alпроверка на отделението по патология в КОЦ Пловдив.
При цялостната проверка на дейността на Отделение по клинична патология, относно спазване на диагностичните алгоритми, е установено следното:
Извърши се качествен и количествен контрол на извършената дейност в Отделение по клинична патология към „КОЦ – Пловдив” ЕООД, включваща преглед на хистологични препарати и тяхната обработка, диагностичните процедури и окончателната диагноза, в т.ч. цитологична, хистологична и имунохистохимична. При направената проверка се установи свръхнатоварване на колегите, които използвайки британския и немския стандарт за натовареност е два пъти повече отколкото колегите в Англия и Германия, което е абсолютно недопустимо. Пренатоварването води до грешки, при 22 000 биопсии годишно и 8000 цитологични изследвания се препоръчва минимум трима патолози с придобита специалност по „Обща и клинична патология”.
Отделението по клинична патология отговаря напълно по стандартите на Република България от 2002 г. На въпросите необходимо ли е патологът да посещава курсове за продължително медицинско образование – отговор „Не”, защото това не е отбелязано в нито една наредба, закон или стандарт. Трябва ли да се консултират случаите с тежкостепенна дисплазия, карциноми, лимфоми и т.н. с друг патолог – „Не” – това не е отбелязано в нито един стандарт, закон или наредба. Съществуващата структурна мрежа в България в областта на патологията показва огромно несъответствие със съществуващите структури в Европейския съюз, за което многократно е информирано, както Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз и НЗОК. Съвременните стандарти по патология, отбелязани в „Синята книга” на СЗО изискват задължително от всички патолози при поставяне на диагноза „злокачествен тумор” да има както имунохистохимична верификация, така и молекулярно-патологични изследвания.
2011 г. в Българския парламент се проведе среща с д-р Дариткова на тема „Състоянието на българската патология”, на която присъства президентът на Европейската асоциация по патология – проф. Майк Уелс, президентът на Белгийската патология – проф. Клод Кювилие и председателя на Преподавателската камара към Европейската асоциация – Бернар Мейле. Бяха поставени основните насоки за развитие на българската патология, отбелязана в меморандум. До този момент нито едно правителство, министър на здравеопазването, управител на НЗОК и председател на БЛС не е взел отношение към проблемите в патологията.
В България липсват консултанти със субспециалност по патология, поради което не би могло да се осъществи правилно и категорично и точно второ мнение. В нито един алгоритъм по клинични пътеки не фигурира задължително имунохистохимично и молекулярно-патологично изследване /с изключение на хирургия на гърда, където има изискване единствено и само за HER2 ER, PR/, което се заплаща от НЗОК. Няма изискване за ревалидизация по специалността по патологоанатомия, както това е в цяла Западна Европа на всеки 4 години. Не съществува изискване по стандарт, наредба или закон за вътрешен качествен контрол, външен /национален/ качествен контрол и международен качествен контрол на нито едно ниво, включващо цитология, хистология, имунохистохимия и молекулярна патология.
Проблемите в „КОЦ – Пловдив” ЕООД са проблеми на национално ниво и те трябва да бъдат разгледани съвместно между Българска асоциация по патология, Българско дружество по патология, Национален консултант по патология, Европейска асоциация по патология, Министерство на здравеопазването на Република България, НЗОК и БЛС.
Препоръчвам да се изготви списък на горепосочените институции с отговорни представители. В кратки срокове да се изготви национална програма за подобряване диагностичната дейност на всички патологични звена в България, които да отговарят на европейски и световни изисквания за правилна и точна диагноза.
Закупуване на специализиран патологоанатомичен софтуер по стандарт на ESP, качествен контрол на всички нива: цитологично, хистологично, имунохистохимично и молекулярно-патологично. За целта е необходимо закупуването на имуностейнер, стейнер за оцветяване на хематоксилин-еозин, минимум два микротома, бар-кодираща система, гросинг център при стриктно спазване на точна и ясна преданалитична фаза за отделението по клинична патология към „КОЦ – Пловдив” ЕООД. Закупуване на хистоскенер за осъществяване на телепатологични портали с известни квалифицирани консултанти по патология в Европейския съюз.
От нашата работа зависи лечението, както в хирургичните звена, така и в гинекологичните, химиотерапевтичните и лъчетерапевтичните звена и вътрешни отделения.
Бих искал да ви осведомя, че президентът на Европейската асоциация по патология – Пиер Бедоса на годишното събрание на Европейската асоциация по патология /проведена на 25.09.2016 г. в Кьолн, Германия/, на която аз съм член, публично обяви, че ще защитава интересите на всички български патолози и е готов да дойде в България, за да го потвърди. Към него се присъединиха също така и проф. Майк Уелс, проф. Клод Кювилие, проф. Бернар Мейле и всички представители на западноевропейски патологии. Становището на проф. Майк Уелс е публикувано и в книга за историята на патологията, в което той казва, че като професор по патология не се чувства втора ръка лекар и неговата заплата като консултант патолог в Обединеното кралство е точно толкова, колкото на всички останали консултанти в отделните специалности.
Проверката е извършена от Комисия в състав: Председател Д-р Стоян Алексов – Председател на Българското дружество по патология и членове Д-р Томова, Д-р Балева и м.с. Леонидова

Маркирана като онкология увреда

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 91%

Вятър: 35.40 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»