Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Какъвто и бюджет да приеме Народното събрание

Няма голямо значение какъв бюджет ще приеме Народното събрание. Така или иначе, проектът за бюджет е направен на око и без никакви stразчети – нито за приходите, нито за разходите. Приходите на НЗОК се определят по следния начин:
1. Определят се годишните разходи за здравеопазване – винаги около 4% от БВП.
2. Определят се приходите от здравни вноски на 2-та милиона души, които плащат – приблизително сумата от предишната година плюс надбавка за увеличени осигурителни прагове, ако има такива.

3. От получената по т. 1 сума се вади получената по т. 2 сума и така се получава сумата на трансфера от държавния бюджет, с който се покриват здравноосигурителните права на 4 милиона души. Другите 1 – 1.5 милиона не се осигуряват.
Разходите се определят по следния начин:
1. На исторически принцип с пропорционална надбавка по всяко перо или по перата с преразходи през миналата година.
После НЗОК дели парите на цените на дейностите от миналата година и определя обема на всяка една дейност. Допустимо е увеличение на цените, за сметка на обема от дейности.  Изчислените обеми се записва като лимити и се разпределят по отделните лечебни заведения пак на исторически или друг, необявен(но не неизвестен) механизъм.
Край на бюджетната процедура. Необходими са два човекодни (един да го направи и един да го провери за грешки) и една електронна таблица.
Както се вижда от описаната процедура за размера на здравната вноска и за сумата на приходите не са правят актюерски разчети. Никога не са правени и няма да бъдат направени. Невъзможно е при сегашната уредба. Парламентът може да приема бюджет, само ако няма актюерски разчет.
Ако има такива за тази, за следващата една, две, пет, десет и повече години, отчитащи заболеваемост, демография, прогнози за цени на услуги, нови технологии и пр. и пр., на базата на които са изчислени както здравната вноска, така и заплащането на лечебните заведения, то на какво основание такъв бюджет няма да бъде приет или ще бъде изменен от Парламента?   
Няма никакви разчети за цените на услугите. От цените на пътеките, прегледите и изследванията можем само да си направим изводи, че в един момент лобито на кардиолозите е било по-силно от лобито на педиатрите, лобито на кардиохирурзите от това на коремните и гръдните хирурзи, а патолозите изобщо нямат лоби.
Тези цени се утвърждават всяка(почти) година след преговори между ръководствата на съсловните организации и ръководството на НЗОК. Думата „утвърждават” да не се бърка с думата „определят”. Когато започне процеса на утвърждаване, те отдавна са определени. В процеса на утвърждаване(преговорите за които стана дума) са допустими леки изменения все пак, но леки.
Дискусията за „параметрите на бюджета на НЗОК за 2017 година” няма особен смисъл. Тези параметри са отдавна решени и няма (как) да бъдат изменени. Народното събрание ще приеме бюджета както му е предложен. Това е сигурно, както е сигурно настъпването на зимата.
Има смисъл от друга дискусия по следните въпроси (не само):
Докога ще смятат приходите и разходите за здраве на око, без актюерски разчети?
Докога НЗОК ще има монопол?
Докога 2 милиона души ще плащат пряко своите вноски и непряко вноските на останалите 4 милиона?

Д-р С. Кацаров

 

Коментари   

+2 #5 шерлок 29-11-2016 14:03
По отношение на това как касата следва да определя обеми и цени, вкл. и съобразяването им с външните фактори (демографски, промени в нормативната уредба, в заболеваемостта , в медицинската практика и технология и др.), отдавна в правния ни мир съществуват норми, с които именно касата следва да се съобразява. Това са т.нар. методики за остойностяване на дейностите за всеки вид медицинска помощ - приемани ежегодно с НРД-та, ПМС-та или Решения на НС на касата. А дали монополната каса ги прилага/спазва и как ги прилага - е, те това е по-важното в случая с определянето на цени и обеми, както и дали една друга институция упражнява контрол на този процес! А може би и те(методиките) са написани, както повечето здравеопазни нормативи, така, че да позволяват административно своеволие. И всеки ще се съгласи, че няма нищо по-вредно за една сисетема, когато основният й елемент си прави каквото и както си иска, и то все по-често в разрез със собствените си правила!
Цитиране
+2 #4 Moskoff 28-11-2016 20:11
Предсрочни избори няма да има
Гадовете са се разбрали
Цитиране
+2 #3 Бюджеткаджия 28-11-2016 19:27
И така, какво ни очаква? Очаква ни без Москов по московски. Големите партии ще приемат московският бюджет със всичките рестрикции в него срещу които уж пледираха. Удобно, нали? По москвски. Да, ама не. Идат избори. Номера няма как да мине. Тези избори ще са наказателни. Като онези. Популиста ще дойде на власт. Тези които си мислят, че ще управляват и тези които управляваха вероятно ще подсмърчат на жълтите павенца около парламента. Славито ще си играе с бизнесмена Маршки на управляващи и опозиция. Честито мушмороци!
Цитиране
+3 #2 Бюджеткаджия 28-11-2016 19:06
Ха ха ха! Та защо си говорим въобще за бюджет, след като той е само пожелателен. Миналата година са изплатени от бюджета със 113 милиона по-малко, а 7 милиона са прехвърлени като излишък в общия бюджет. В същото време Касата дължи 55 млн. на болници и 145 млн. на други каси. И така за 2015 бюджета е 4,2% от БВП, а след изпълнението се оказва, че са дадени 3,78%.
Цитиране
+7 #1 Ненова 28-11-2016 13:33
Чудесен анализ! Моля, разпространявай те го...поне интелигентните потребители/пац иенти да разберат ситуацията и да се обединят с работещите лекарите, които ги обслужват. Защото ТРЯБВА промяна на ситуацията в името на живота, здравето и работоспособнос тта на все още ненапусналите тази държава БЪЛГАРИ !
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно слънчево

30°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 28%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»